Η 28η Φεβρουαρίου 2025 θα μείνει στην ιστορία της χώρας ως η μέρα που έβγαλε, ουσιαστικά αυθόρμητα, εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους. Μπορεί να μεσολάβησε το χαλαρό και εορταστικό κλίμα του τριημέρου, όμως η κοινή γνώμη εξακολουθεί να ασχολείται με το θέμα των Τεμπών και να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.
Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε πλήρη αγωνιστική δραστηριότητα σε πολλά αθλήματα και σε όλα τα γήπεδα της χώρας υπήρξαν (αντι)δράσεις απέναντι στη συγκάλυψη του δυστυχήματος, με τον κόσμο να ζητά δικαιοσύνη.
Σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας, κρατήθηκαν 57 δευτερόλεπτα σιγής, για να παραπέμπουν στον αριθμό των νεκρών του δυστυχήματος, ενώ δεν έλειψαν τα συνθήματα, όπως αυτό που ακούστηκε στο ΟΑΚΑ και αλλού, «Δεν ήταν δυστύχημα, ήταν δολοφονία». Συν αρκετά υβριστικά κατά της κυβέρνησης.
Στην Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε τον Αστέρα Τρίπολης, πριν από την έναρξη του αγώνα, ο κόσμος άφησε να ανέβουν στον ουρανό 57 αναμμένα φαναράκια, με τον συμβολισμό να είναι σαφής. Στο ίδιο γήπεδο έγινε και η πιο όμορφη δράση απ’ όλες. Συγκεκριμένα, στο 57ο λεπτό, το παιχνίδι διεκόπη για 57 δευτερόλεπτα. Ηταν μια πρωτοβουλία που πήραν μεταξύ τους οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και την έκαναν πράξη, με τη σύμφωνη γνώμη του διαιτητή Σιδηρόπουλου. Ο κόσμος, που δεν γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Η πιο δυνατή στιγμή, πάντως, ήταν αυτή της Νέας Φιλαδέλφειας, στα δευτερόλεπτα σιγής που κρατήθηκαν πριν από το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού με 30+ χιλιάδες κόσμου στο γήπεδο να αλαλάζει πριν και μετά. Ομως, σε εκείνο ακριβώς το χρονικό σημείο, δεν ακουγόταν «κιχ» στο γήπεδο. Σε σημείο που όσοι έβλεπαν το παιχνίδι από την τηλεόραση, να νομίζουν ότι είχε πρόβλημα ο ήχος της συσκευής τους.
Από το συγκεκριμένο γήπεδο είναι και η πάνω αριστερά φωτογραφία του κειμένου, με το πανό να γράφει «57 αθώες ψυχές ζητούν δικαίωση». Στο απέναντι πέταλο του γηπέδου της ΑΕΚ, υπήρχε ένα άλλο που έγραφε «Δεν υπάρχουν χρώματα, κόμματα και φυλές. Δικαιοσύνη μόνο στις 57 ψυχές».
Φυσικά, πανό υπήρξαν σε δεκάδες γήπεδα ανά την επικράτεια. Εμείς παρουσιάζουμε εδώ το «Δεν έχω οξυγόνο» από το Ηράκλειο της Κρήτης και την έδρα του ΟΦΗ, όπως και την απορία των οπαδών του ΠΑΟΚ για το ξυλόλιο, στο ματς μπάσκετ με τον Αρη.
Ομως, οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού ξεπέρασαν κατά πολύ τα σύνορα: πανό συμπαράστασης είχαμε και σε χώρες του εξωτερικού. Οπως στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Μπολόνια, με το πανό που ανέβασαν οι οργανωμένοι οπαδοί της και αλιεύσαμε στο X. Ζητούν «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη», ενώ κάτι ανάλογο έκαναν οι φίλοι της Ραπίντ Βιέννης στην Αυστρία, της Κρίσταλ Πάλας στο Λονδίνο και πάει λέγοντας…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας