Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.2°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.3° 14.4°
1 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.2° 11.2°
4 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.2° 14.2°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.1° 13.8°
2 BF
59%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.5° 15.4°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
39%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
84%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.2°
0 BF
67%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
76%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
1 BF
84%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μπλάτερ - Πλατινί
Φωτογραφία αρχείου Ap Photo

Μπλάτερ και Πλατινί ξανά στο δικαστήριο για απάτη

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ και ο πρώην πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί πρόκειται να παρουσιαστούν  σήμερα (3/3) ενώπιον δικαστηρίου στην Ελβετία κατηγορούμενοι για απάτη  30 μήνες μετά την απαλλαγή τους.

Και οι δύο τους, κάποτε μεταξύ των υψηλότερων προσωπικοτήτων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αθωώθηκαν το 2022 σε κατώτερο ελβετικό δικαστήριο μετά από επταετή έρευνα για μία πληρωμή 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Πλατινί.

Ο ελβετικός ομοσπονδιακός εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης, οδηγώντας σε νέα ακρόαση στο Τμήμα Έκτακτων Εφετών του Ελβετικού Ποινικού Δικαστηρίου στο Μουτένζ, κοντά στη Βασιλεία:

«Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας (OAG) άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και υπέβαλε αίτηση έφεσης τον Οκτώβριο του 2022 ζητώντας την πλήρη ακύρωση της απόφασης», ανέφερε ο εισαγγελέας.

Το κατηγορητήριο του 2022 ανέφερε ότι ο Μπλάτερ και ο Πλατινί ότι εξαπάτησαν το προσωπικό της FIFA το 2010 και το 2011 σχετικά με την υποχρέωση της FIFA να πληρώσει τον Γάλλο, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της UEFA:

«Υποστήριξαν ψευδώς ότι η FIFA χρωστούσε στον Πλατινί ή ότι ο Πλατίνι δικαιούταν το ποσό των 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για συμβουλευτική εργασία. Αυτή η εξαπάτηση επιτεύχθηκε μέσω επανειλημμένων αναληθών ισχυρισμών και από τα δύο κατηγορούμενα μέρη», πρόσθεσε το κατηγορητήριο.

Η υπόθεση κατέστρεψε τις ελπίδες του Πλατινί να διαδεχθεί τελικά τον Μπλάτερ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη FIFA το 2015 μετά από ένα ξεχωριστό σκάνδαλο διαφθοράς.

Μπλάτερ και Πλατινί αποβλήθηκαν από το ποδόσφαιρο το 2015 από τη FIFA για παραβάσεις δεοντολογίας, αρχικά για οκτώ χρόνια, αν και αργότερα μειώθηκαν οι αποκλεισμοί τους.

Οι δύο τους αθωώθηκαν στην υπόθεση του 2022, αφού ένας δικαστής αποδέχθηκε ότι ο λογαριασμός τους για μια «συμφωνία κυρίων» για την πληρωμή ήταν αξιόπιστος.

Ο δικαστής είπε επίσης ότι υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της εισαγγελίας ότι ήταν δόλιος.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας ζητά ποινή 20 μηνών, με αναστολή για δύο χρόνια, εναντίον του Μπλάτερ και του Πλατινί.

Ο Μπλάτερ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της FIFA για 17 χρόνια μέχρι το 2015, δήλωσε πριν από την ακρόαση ότι ένιωθε ότι ήταν αντικείμενο κυνηγιού μαγισσών.

«Το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο το 2022 είπε ότι η σύμβαση μεταξύ του Πλατινί και εμένα ήταν σωστή και αναμένω ότι το νέο δικαστήριο θα επιβεβαιώσει αυτή την πρώτη απόφαση», δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο 88χρονος Μπλάτερ, προσθέτοντας ότι η επερχόμενη έφεση ήταν «απόλυτη ανοησία».

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, είμαι έντιμος άνθρωπος».

Ο Πλατινί, τρεις φορές Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, είναι επίσης σίγουρος ότι θα αθωωθεί, δήλωσε ο δικηγόρος του 69χρονου:

«Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ορθώς έκρινε ότι η επίμαχη πληρωμή των 2 εκατομμυρίων φράγκων ήταν νόμιμη», δήλωσε ο δικηγόρος του Πλατινί, Ντόμινικ Νέλλεν.

«Ο πελάτης μου αρνείται οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά και είναι χαλαρός σχετικά με την ακρόαση της έφεσης. Εκεί θα αθωωθεί επίσης.»

Η ετυμηγορία αναμένεται στις 25 Μαρτίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μπλάτερ και Πλατινί ξανά στο δικαστήριο για απάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας