Μέχρι το 85’, η Γαλλία έπαιζε το Βέλγιο όπως η γάτα με το ποντίκι. Οι «τρικολόρ» ήταν μονίμως εγκατεστημένοι στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, οι «κόκκινοι διάβολοι» μόνο… με διαβόλους δεν έμοιαζαν, με την απογοήτευση να είναι «λίγη» ως λέξη περιγραφής της αγωνιστικής τους εικόνας, αλλά κρατούσαν γερά στα μετόπισθεν. Αντεχαν. Πλην όμως, ο άσος στο μανίκι του Ντιντιέ Ντεσάν άκουγε στο όνομα Κολό Μουανί. Ηταν η μοναδική του αλλαγή. Μία και να καίει... Ο 25χρονος επιθετικός μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 62’ αντί του Τιράμ και 23 λεπτά αργότερα ήταν ο πρωταγωνιστής του μοναδικού γκολ που έκρινε την πρόκριση στους «8» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Με την αμέριστη συμπαράσταση του Βερτόνχεν, που έβαλε την κόντρα και άθελά του άλλαξε την πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα του ανήμπορου Καστέλς, οι Γάλλοι επικράτησαν με 1-0 των Βέλγων και πιστοποίησαν ότι είναι ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Το οξύμωρο είναι ότι το μεγάλο ατού των Γάλλων δεν είναι η επίθεση, παρότι διαθέτουν «πυρηνικά όπλα» στη γραμμή κρούσης. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει σκοράρει με δύο αυτογκόλ κι ένα χτύπημα πέναλτι του Εμπαπέ τα τρία της γκολ έως τώρα στη διοργάνωση, ενόσω η αμυντική της γραμμή παίρνει δέκα με τόνο (έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ κι αυτό με πέναλτι από τον Λεβαντόφσκι). Το Βέλγιο επικύρωσε απλώς τη θλιβερή εικόνα που είχε από το ξεκίνημα της διοργάνωσης. Μόνο ο Ντοκού αποτελούσε απειλή, ο Ντε Μπρόινε βολόδερνε από το πρώτο έως το τελευταίο ματς των Βέλγων, ως πλέι μέικερ πίσω ζώνης, με συνέπεια να μη συμμετέχει συχνά στο μεσοεπιθετικό σκέλος, ενώ ο Λουκάκου δεν βρήκε ποτέ τα στάνταρ απόδοσης του ένδοξου παρελθόντος.
Στη ζωή και στο ποδόσφαιρο, όπως στρώνεις κοιμάσαι. Οι Βέλγοι είχαν τις ευκαιρίες τους στο transition αλλά τις σπατάλησαν. Στο 60’ ο Ερναντές με φοβερή προβολή σταμάτησε τον Καράσκο που βρισκόταν σε θέση βολής, ενώ στο 70’ ο Λουκάκου βρέθηκε κι αυτός σε θέση βολής αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Μενιάν, όπως συνέβη και με τον Ντε Μπρόινε στο 83’. Στην αμέσως επόμενη φάση, η Γαλλία βρήκε το πολυπόθητο γκολ, που της άξιζε με βάση τη συνολική της εικόνα, και πλέον περιμένει την Πορτογαλία για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης.
—
Γαλλία (Ντ. Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντές, Καντέ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Τουράμ (62’ Κόλο Μουανί), Εμπαπέ.
Βέλγιο (Ντ. Τεντέσκο): Καστέλς, Καστάν (88’ Λουκεμπάκιο), Φαές, Βερτόνχεν, Τεάτε, Ονάνα, Καράσκο (88’ Ντε Κέτελαρ), Ντε Μπρόινε, Ντοκού, Οπεντά (63’ Μανγκαλά), Λουκάκου.
Διαιτητής: Νίμπεργκ (Σουηδία)Σκόρερ: 85’ (αυτ.) Βερτόνχεν.
Κίτρινη: 14’ Τσουαμενί, 23’ Γκιεζμάν, 24’ Ραμπιό - 76’ Βερτόνχεν, 90+3’ Μανγκαλά
Κόκκινη: -
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας