Ο «γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων», όπως μας συστήθηκε στην επικοινωνία με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ο Εμάν Φατί, χάρηκε με την –«πηγαία» τη χαρακτήρισε ο ίδιος με μοναδικό κριτήριο τη φωνή του υπογράφοντος(!)– «θέληση για έρευνα της ρίζας αληθινών ταλέντων». Και ανέλαβε να μας φέρει σε επικοινωνία με τις πατρογονικές ρίζες των Ισπανών, με τις αφρικανικές καταβολές, Νίκο Ουίλιαμς και Λαμίν Γιαμάλ.
Μέσω του ίδιου ή και απευθείας πήγαμε στο Μάλαμπο, πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, πατρίδα της μητέρας του 16χρονου Λαμίν Γιαμάλ. Αλλά και στην Γκάνα. Απ’ όπου «με τους γονείς μου, ενώ η μητέρα μου ήταν έγκυος στον αδελφό μου Ινιάκι, διασχίσαμε πριν από 15 χρόνια την έρημο Σαχάρα ώστε να βγούμε από τα σύνορα. Σκίσαμε τα χαρτιά μας, είπαμε ψέματα μόλις περάσαμε τα σύνορα πως είμαστε από τη Λιβερία, όπου υπήρχε πόλεμος, και έτσι πήραμε πολιτικό άσυλο στην Ισπανία», όπως εξομολογήθηκε μετά το παιχνίδι απέναντι στην Ιταλία ο Λαμίν με το εκστατικό ποδοσφαιρικό χάρισμα.
Είχαμε ζητήσει, αλήθεια με έμφαση, μέσω Αιγύπτου να μάθουμε τις αντιδράσεις στις δύο πατρίδες για τους δύο, επισήμως Ισπανούς, παίκτες-βασικές αιτίες να βλέπεις το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Απέδωσε, με τη συνδρομή του, η κάθοδος μας στη Δυτική Αφρική για τον Ουίλιαμς και τον Γιαμάλ, συμβολική η σύμπτωση πως τόσο η Γκάνα όσο και η Ισημερινή Γουινέα βρίσκονται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο της αφρικανικής γης. Μάθαμε λοιπόν:
Από τον Γκανέζο δημοσιογράφο Ιντρίσου Φουάμα πως «αδειάζουν οι δρόμοι όταν παίζει η Ισπανία». Μας μετέφερε την αντίδραση ηλικιωμένου μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Ιταλία: «Τι κι αν ο Νίκο Ουίλιαμς είναι γεννημένος στην Παμπλόνα, Γκανέζος είναι όπως κάθε ένας από εμάς που αναζήτησε καλύτερο μισθό στην Ευρώπη, αλλά πάντα παραμένει Γκανέζος, η πατρίδα μας έχει αξία». Επίσης «τα πρωινά στη Μακόλα, τη μεγαλύτερη αγορά στην πρωτεύουσα Ακρα, η απόδοση του Ουίλιαμς είναι θέμα συζήτησης και μη νομίζετε πως το ταλέντο του είναι ο μόνος λόγος. Δίπλα μου άκουσα νεότερο συμπολίτη να εκφράζει την ελπίδα πως ο Ουίλιαμς, αν και κάτοχος ισπανικής υπηκοότητας, δεν θα ξεχάσει ποτέ τις ρίζες του ώστε, στην Ευρώπη, να αναζητεί πόρους για τη λύση μεγάλων προβλημάτων στην καθημερινότητα της γης των γονιών του».
Μας αποχαιρέτησε με συγκίνηση, τη γέννησε νεότερη αναφορά στον 21χρονο επιθετικό: «Πάντα στο πρόσωπο όσων διαπρέπουν σε κάθε χώρο στο εξωτερικό, αναζητούμε νέο “Οsagyefo”, δηλαδή “λυτρωτή”, όπως ήταν το προσωνύμιο του Κβάμε Νκρούμαχ, του πρώτου πρωθυπουργού της ανεξάρτητης Γκάνα».
Ο Κβάμε Νκρούμαχ (βραβείο Λένιν το 1963) μνημονεύεται θαρρείς σαν άγιος στην αφρικανική χώρα.
«Εδώ, στη γιορτή της ανεξαρτησίας»
Από τον Αιγύπτιο συνομιλητή και ένα μέιλ από το νησί Μπιόκα όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, Μάλαμπο (γενέτειρα της μητέρας του θαυματοποιού με την μπάλα, επιθετικού της «φούριας ρόχας»), μάθαμε πως «ο Γιαμίν Γιαμάλ είναι απόδειξη πως η μικρή πατρίδα πάντα γεννά μεγάλες καρδιές». Οπου «μεγάλες καρδιές» η παρουσία χαρισματικών ανδρών και γυναικών, όσων, κατά καιρούς, διαπρέπουν στο εξωτερικό. Στις μέρες μας «διακεκριμένος γιατρός, χειρουργός εργάζεται σε κεντρικό νοσοκομείο του Λονδίνου, επίσης γυναίκα νομικός ελκύει με τις γνώσεις της στο Αμστερνταμ. Ο Γιαμάλ τούς... μιμείται με το ποδοσφαιρικό ταλέντο του και το πλατύ χαμόγελό του».
Ας μη σας ξενίζει η έμφαση των γηγενών. Η Ισημερινή Γουινέα, μικροσκοπική, ηπειρωτική και νησιωτική, πατρίδα, έχει πληθυσμό μόλις 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Με κριτήριο την πληθυσμιακή στενότητα είναι δακτυλοδεικτούμενα τα πρόσωπα με διεθνή απήχηση, όποια κι αν είναι η ιδιότητά τους. Ο Γιαμίν Λαμάλ, από Μαροκινό πατέρα, μόλις 16 χρόνων, είναι ήδη και ιστορικό πρόσωπο. Ο νεότερος παίκτης που εντάχθηκε στην ανδρική ομάδα της Μπαρτσελόνα (15 χρόνων, εννέα μηνών, 16 ημερών) στις 29 Απριλίου 2023 (Μπάρτσα - Ρεάλ Μπέτις 4-0, πέτυχε κι ένα γκολ). Επίσης ο μικρότερος σε ηλικία, στην πλούσια ιστορία των «μπλαουγράνα», ενταγμένος ειδικότερα στην ενδεκάδα: 16 χρόνων και 45 ημερών στο παιχνίδι Κάντιθ - Μπαρτσελόνα 0-2 (20/8/2023).
Τι κι αν είναι πλέον πολιτογραφημένος Ισπανός; «Στις 12 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζεται πανηγυρικά η ημέρα της ανεξαρτησίας, της απελευθέρωσης από τους Ισπανούς κατακτητές. ‘‘Φέτος’’, λένε στην Ισημερινή Γουινέα, ‘‘περιμένουμε πρωταθλητή Ευρώπης τον Γιαμάλ ώστε να γιορτάσει μαζί μας στη Fiesta de la Independencia!’’».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας