H Super League αποφάσισε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. την περασμένη Παρασκευή την αναβολή των play offs, ωστόσο υπήρξε παρασκήνιο με την αρχική αντίδραση του Ολυμπιακού. Από τον τελευταίο συμφώνησαν με την αναβολή στη συνεδρίαση που έγινε και δήλωσαν πως ουδέποτε είχαν διαφορετικά άποψη.
Ωστόσο αυτό που προκάλεσε την ενόχληση όλων των υπόλοιπων ομάδων (κι όταν λέμε όλων, εννοούμε όλων) ήταν πως την άποψη αυτή ο Ολυμπιακός την εξέφρασε κατηγορηματικά μόνο την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κατέβουν στην Αθήνα μόνο και μόνο για τη συνεδρίαση οι παράγοντες όλων των ομάδων. Θυμίζουμε πως εννιά ομάδες είναι από Θεσσαλονίκη και επαρχία. Αν ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει ξεκάθαρα πριν από την Παρασκευή, με ομόφωνη απόφαση η αναβολή μπορούσε να προχωρήσει χωρίς συνεδρίαση του Δ.Σ. και κατόπιν θα μπορούσαν να εξεταστούν τα θεσμικά ζητήματα. Γιατί αυτό επικαλέστηκε ως επιχείρημα για την επιθυμία της να γίνει συνεδρίαση η πλευρά του Ολυμπιακού.
Από εκεί και πέρα η κατάσταση για το πρωτάθλημα είναι φυσικά τελείως «θολή». Υπάρχει μια σκέψη πως η πιθανή αναβολή του Euro, εφόσον γίνει πραγματικότητα, δίνει ένα περιθώριο, αν βελτιωθεί η κατάσταση προς τον Μάιο, να γίνουν τα play offs και τα play out από τα μέσα εκείνου του μήνα μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Με πολύ «σφιχτό» πρόγραμμα εννοείται. Την περίπτωση να δοθεί η δυνατότητα να παιχτεί ποδόσφαιρο πριν από τον Μάιο την έχουν ξεχάσει στη Λίγκα και φαίνεται πως έχουν δίκιο.
Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα αφορά τα έσοδα από τα τηλεοπτικά. Μέχρι τώρα ήταν κοινό μυστικό, και οι ΠΑΕ δεν το έκαναν θέμα, πως με την εκκρεμότητα για το ιδιοκτησιακό της NOVA να βρίσκεται στην τελική ευθεία, η ροή των πληρωμών προς τις ΠΑΕ που έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο μαζί της δεν ήταν ακριβώς κανονική.
Τελικά χάλασε το deal με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, η διαδικασία είναι πάλι στον αέρα κι έρχεται τώρα «καπάκι» η αναστολή του πρωταθλήματος, που δίνει πάτημα και στη NOVA αλλά και στην ΕΡΤ να «παγώσουν» τις πληρωμές, εφόσον δεν έχουν «προϊόν» να αγοράσουν και να προβάλουν. Να σημειωθεί πως με την αναστολή να είναι ακόμα πιθανότητα μέχρι πριν από λίγες μέρες, οι παράγοντες το θεωρούσαν δεδομένο πως θα υπάρξει παύση πληρωμών, εφόσον προέκυπτε τέτοιο ενδεχόμενο. Ακόμη και ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλο ζήτημα, αφού τα τέσσερα ντέρμπι στην Τούμπα αποτελούσαν βασικό κομμάτι των όποιων ελπίδων για οικονομική βιωσιμότητα της διαδικασίας με το PAOKtv.
Μιλάμε για μια Λίγκα που είναι ζήτημα αν είναι περισσότερες από τρεις οι ΠΑΕ οι οποίες δεν εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια για την αντιμετώπιση των βασικών τους υποχρεώσεων.
Τάσος Τσατάλης
Πρώτα άνθρωποι και μετά υπεραθλητές
Από τους καλύτερους αθλητές σε ένα οποιοδήποτε σπορ, πάντοτε υπάρχουν και ανάλογες απαιτήσεις. Οχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στο εξωαγωνιστικό. Μέχρι στιγμής αρκετοί είναι αυτοί που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, βοηθώντας άτομα που το έχουν ανάγκη. Κανείς δεν γνωρίζει αν το κάνουν από την καλή τους την καρδιά ή για λόγους… μάρκετινγκ, όμως στην παρούσα φάση καμία σημασία δεν έχει αυτό.
Ενας λόγος για να είμαστε περήφανοι είναι πως την αρχή σε παγκόσμιο επίπεδο την έκανε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Λίγες ώρες αφού αποφασίστηκε το «λουκέτο» στο ΝΒΑ, ο Ελληνας σταρ ανακοίνωσε πως δίνει 100.000 δολάρια στους εργαζόμενους του γηπέδου των Μιλγουόκι Μπακς, αφού για τον επόμενο μήνα δεν θα έχουν δουλειά. Προς τιμήν τους και οι Μπακς γνωστοποίησαν πως «ματσάρουν» την προσφορά του Γιάννη, όπως και κάθε άλλη μελλοντική παίκτη της ομάδας τους. Δηλαδή θα πληρώνουν αυτοί βάσει της επιθυμίας των παικτών τους.
Μετά τον Γιάννη ήρθε ο Ζάιον Ουίλιαμσον, το νούμερο 1 του φετινού ντραφτ στο ΝΒΑ, να πληρώσει κι αυτός τους μισθούς των εργαζομένων στο γήπεδο των Πέλικανς. Τα παραδείγματα αυτά αναμένεται να τα ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες.
Οσον αφορά τον κόσμο του ποδοσφαίρου, η ισπανική εφημερίδα Marca δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που αναφέρει πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο ετοιμάζεται να μετατρέψει τα ξενοδοχεία που έχει στην ιδιοκτησία του σε νοσοκομεία, ώστε να βοηθήσει στην ίαση από τον κορονοϊό. Μάλιστα, δεν θα χρεώνει νοσήλια, ενώ θα αναλάβει ο ίδιος τα έξοδα για την πληρωμή ιατρών και νοσηλευτών, όπως και για την αγορά εξοπλισμού. Μένει να δούμε αν ισχύει αυτή η πληροφορία των Ισπανών, που σίγουρα θα ήταν μια εξαιρετική κίνηση από πλευράς του Πορτογάλου.
Τέλος, ο Πολ Πογκμπά με αφορμή τα 27α γενέθλιά του, ξεκίνησε έναν έρανο για τα παιδιά που έχουν προβληθεί από τον κορονοϊό. Αν μαζευτεί ένα ποσό από 27 χιλιάδες λίρες και πάνω, τότε αυτός θα διπλασιάσει τα χρήματα.
«Καλύτερα διακοπή, παρά ρίσκο»
Την άποψη ότι «είναι προτιμότερο να διακοπούν οι αθλητικές διοργανώσεις στις οποίες συναθροίζεται πολύ κόσμος, παρά να θέσουμε σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή» εξέφρασε ο γιατρός του Ολυμπιακού και διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του «Metropolitan Hospital», Χρήστος Θέος, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1 ως καλεσμένος στην εκπομπή για το «Euro 2020».
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πάσχουμε. Εχει κηρυχτεί ένας γενικός συναγερμός για το ανθρώπινο είδος. Υπάρχει μια πανδημία. Αναμφίβολα αυτό θα επηρέαζε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, επομένως και τα σπορ και το ποδόσφαιρο. Ο χώρος του αθλητισμού είναι ένας χώρος με πολύ έντονες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Εννοώ ότι οι παίκτες αγκαλιάζονται, ανταλλάζουν χειραψίες και έρχονται πολύ κοντά, κάτι που αντίκειται στην κατευθυντήρια οδηγία που δίνουν οι ειδικοί οι οποίοι είναι κατηγορηματικοί πως όλα αυτά είναι απαγορευτικά μέχρι να μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός» τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στον τρόπο που αντέδρασε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, μόλις ενημερώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της Βαγγέλης Μαρινάκης βρέθηκε θετικός στον ιό:
«Ηταν μια διαδικασία την οποία ακολουθήσαμε από τη στιγμή που πολύ ορθά και πολύ θαρραλέα ο πρόεδρός μας έκανε την ανακοίνωση. Εμείς έπρεπε να διασφαλίσουμε υγιεινές και κατάλληλες συνθήκες τόσο για τους δικούς μας παίκτες, όσο και γι’ αυτούς που θα έρχονταν. Σε χρόνο-ρεκόρ καταφέραμε και εξετάσαμε τα άτομα που είναι σε άμεση επαφή με την πρώτη ομάδα και εξασφαλίσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα, που ευτυχώς ήταν αρνητικά. Αυτό δηλώσαμε στην UEFA και το γεγονός αυτό αποτέλεσε βασικό παράγοντα ώστε να γίνει ο αγώνας με τη Γουλβς. Ο πρόεδρός μας είναι ένας πολυάσχολος άνθρωπος. Είναι επιχειρηματίας και έχει αναπτύξει πολλές δραστηριότητες στο εξωτερικό και αναπόφευκτα έγινε θύμα αυτής της κατάστασης και ο ίδιος».
ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ
O πρώτος τελικός του αρχαιότερου θεσμού
Η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου είναι το Κύπελλο Αγγλίας και σαν σήμερα, στις 16 Μαρτίου 1872, έγινε ο πρώτος τελικός του. Αντιμέτωποι ήταν οι Γουόντερερς με τους Ρόγιαλ Εντζενίρς. Νικητές αναδείχθηκαν οι πρώτοι με 1-0, χάρη σε γκολ του Μόρτον Μπετς.
Ολα ακούγονται φυσιολογικά έως εδώ, έτσι; Ομως το ποδόσφαιρο πριν από 148 χρόνια απείχε παρασάγγας από το άθλημα που παρακολουθούμε στην εποχή μας. Τότε, εκείνος ο τελικός είχε διεξαχθεί σε γήπεδο κρίκετ, το Κένινγκτον Οβαλ, όπου δύο χρόνια νωρίτερα είχε γίνει και το πρώτο διεθνές ματς στην ιστορία του αθλήματος, ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκοτία. Τον παρακολούθησαν 2.000 άτομα που πλήρωσαν ένα σελίνι ο καθένας (5 πένες σε σημερινά χρήματα).
Και οι 22 παίκτες του τελικού ήταν ερασιτέχνες, ενώ στα τέρματα δεν υπήρχε δίχτυ. Απλώς μια ταινία ένωνε (σαν οριζόντιο δοκάρι...) δύο στύλους. Οι Γουόντερερς αγωνίζονταν με διάταξη 2-2-6 και οι Ρόγιαλ Εντζενίρς με 1-2-7. Να σημειώσουμε βέβαια ότι τότε δεν υπήρχαν τερματοφύλακες και όλοι οι παίκτες έτρεχαν πίσω από την μπάλα. Σε περίπτωση μάλιστα που αυτή έβγαινε άουτ, την επαναφορά έπαιρνε ο παίκτης που πρώτος έφθανε σε αυτήν!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας