Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2021, εν μέσω πανδημίας, έγιναν χωρίς θεατές, αλλά κράτησαν αναμμένη τη φλόγα. Τώρα το Παρίσι παίρνει τη σκυτάλη και όχι μόνο επαναφέρει τη διοργάνωση στους κανονικούς ρυθμούς της, αλλά τη βάζει μέσα στους δρόμους, στα μνημεία του, στο ποτάμι του... Ξεκινώντας από την αποψινή τελετή έναρξης.
Η «παρέλαση» των αθλητών
Για πρώτη φορά οι αθλητές δεν θα περπατήσουν μέσα στο βασικό γήπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων, εκεί όπου διεξάγονται τα αθλήματα του στίβου, αλλά θα βρίσκονται πάνω σε πλοιάρια που θα πραγματοποιήσουν μια διαδρομή 6 χλμ. στον Σηκουάνα ανάμεσα στα εμβληματικά κτίρια και μνημεία του Παρισιού. Σημείο εκκίνησης θα είναι η Γέφυρα Αούστερλιτς και θα περάσουν διαδοχικά δίπλα από την Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο, την Πλατεία Κονκόρντ, το Μεγάλο Παλάτι (Grand Palais), το Invalides και, έχοντας πια αφήσει πίσω τους 14 γέφυρες, θα φτάσουν στη Γέφυρα Ιενά, αυτή που συνδέει το Τροκαντερό με τον Πύργο του Αϊφελ.
Θα υπάρχουν 94 καραβάκια, πάνω στα οποία θα «παρελάσουν» οι 205 αποστολές και ένα σύνολο περίπου 7.000 αθλητών. Θα λείψουν οι σέρφερ, που ήδη βρίσκονται 12 χρονικές ζώνες μακριά, στην Ταϊτή στον Ειρηνικό Ωκεανό, και πολλοί ιστιοπλόοι που έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Μασσαλία και εξοικειώνονται με τη θάλασσά της... H μόνη αποστολή που δεν θα παρελάσει είναι αυτή των ανεξάρτητων Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, λόγω της τιμωρίας που επέβαλε η ΔΟΕ στις ολυμπιακές επιτροπές των χωρών τους για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα επικεφαλής
Η ελληνική αποστολή θα ανοίξει την «παρέλαση» όπως πάντα –μια παράδοση που τιμάει τη χώρα μας ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων–, με τη σημαία στα χέρια των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνης Ντρισμπιώτη. Θα ακολουθήσουν οι αθλητές της ομάδας των προσφύγων. Τρίτη από το τέλος αποστολή θα είναι αυτή της Αυστραλίας (το Μπρισμπέιν διοργανώνει τους Αγώνες του 2032), προτελευταίες θα είναι οι ΗΠΑ (διοργανωτές του 2028 στο Λος Αντζελες) και το ντεφιλέ θα κλείσει με τους οικοδεσπότες Γάλλους. Οι Αμερικανοί επέλεξαν τους πολύ δημοφιλείς Λεμπρόν Τζέιμς και Κόκο Γκοφ για σημαιοφόρους, η Βενεζουέλα έχει την παγκόσμια ρεκορντγούμαν του τριπλούν, Γιουλιμάρ Ρόχας, μολονότι δεν θα μετάσχει στους Αγώνες λόγω τραυματισμού, ενώ το ποδόσφαιρο εκπροσωπείται από έναν νικητή του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ, τον Ναμπί Κεϊτά της Γουινέας.
Το καλλιτεχνικό μέρος
Οι μοναδικές λεπτομέρειες που έχουν δοθεί από τους διοργανωτές είναι η παρουσία 3.000 χορευτών, ακροβατών και κωμικών σε όλες τις γέφυρες της διαδρομής, στις δύο όχθες, στα μνημεία, αλλά και στον... αέρα! Θα υπάρχουν επίσης αθλητές του ΒΜΧ και του σκέιτμπορντ που θα κάνουν ακροβατικές φιγούρες πάνω από τον Σηκουάνα. Στη διάρκεια της διαδρομής, 12 καλλιτεχνικά ταμπλό θα παρουσιάζουν στοιχεία της παριζιάνικης και γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από εκεί και πέρα, μόνο εικασίες, απόλυτη μυστικότητα και κάποιες σκόρπιες εικόνες. Για παράδειγμα, πριν από μερικές ημέρες οι κάτοικοι του Παρισιού παρατήρησαν τεστ με δεσμίδες λέιζερ στον Πύργο του Αϊφελ. Ή κάποιοι είδαν μια σχεδία με ένα πιάνο πάνω στον Σηκουάνα και τη Lady Gaga παρούσα – ένδειξη ότι θα είναι το σκηνικό της εμφάνισής της. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, η Αμερικανίδα σταρ θα ερμηνεύσει το αθάνατο «La vie en rose» της Εντίθ Πιαφ μαζί με τη Σελίν Ντιόν. Η μεγάλη Καναδέζα ερμηνεύτρια, που λόγω θεμάτων υγείας είχε κρατηθεί μακριά από live εμφανίσεις εδώ και τέσσερα χρόνια, κατέφθασε τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα για το comeback της.
Το επτασφράφιστο μυστικό
Οπως κάθε διοργανώτρια πόλη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι ούτε στο Παρίσι υπάρχουν διαρροές σχετικά με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο που θα ανάψει τον βωμό των Αγώνων. Ακούγεται το όνομα της μεγάλης κυρίας του γαλλικού στίβου, Μαρί-Ζοζέ Περέκ, του Ζινεντίν Ζιντάν (επειδή δεν εμφανίστηκε στην τελετή αφής στην πόλη του, τη Μασσαλία) ή και ολόκληρης της ποδοσφαιρικής ομάδας του 1998.
Ακόμα και για το πού θα βρίσκεται ο βωμός υπάρχει απορία, καθώς η τελετή διεξάγεται μακριά από το «Σταντ ντε Φρανς». Κρίσιμο ρόλο στην υπόθεση «φλόγα» δείχνει ότι θα διαδραματίσει μια τεράστια σφαίρα που εγκαταστάθηκε στον Κήπο του Κεραμεικού, μεταξύ Λούβρου και Πλατείας Κονκόρντ. Στην τελευταία διαδρομή της φλόγας πάντως σήμερα, η «σκυτάλη» θα αλλάξει χέρια 30 φορές μέχρι να φτάσει στα χέρια τού ή της αγνώστου «Χ».
Οι αριθμοί...
Η τελετή θα ξεκινήσει στις 20.30 και θα διαρκέσει 3 ώρες και 45 λεπτά. Στις όχθες του Σηκουάνα θα βρίσκονται γύρω στους 325.000 καθήμενοι θεατές. Μεταξύ τους, περίπου 100 αρχηγοί κρατών και επίσημοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων.
Κατά μήκος του Σηκουάνα έχουν τοποθετηθεί 80 γιγαντιαίες οθόνες που θα προβάλλουν κάθε λεπτομέρεια της τελετής –την τηλεοπτική εικόνα που θα απολαύσουν πάνω από 1 δισ. άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου. Θα φροντίσουν για την παραγωγή-μαμούθ περισσότερες από 100 τηλεοπτικές κάμερες κατά μήκος της διαδρομής, 200 κινητά τηλέφωνα πάνω στα πλοιάρια, 8 drones και 3 ελικόπτερα.
Επί έξι ώρες θα έχει «νεκρώσει» ο εναέριος χώρος του Παρισιού για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να... επιτραπούν τα παιχνίδια με το φως πάνω από την Πόλη του Φωτός. Αν όλα πάνε όπως τα έχουν ονειρευτεί οι διοργανωτές, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σόου στον πλανήτη. Οι μόνοι που θα πονοκεφαλιάζουν μετά το τέλος του θα είναι οι εκπρόσωποι του «Λος Αντζελες 2028». Γιατί ο πήχης θα έχει ανέβει υπερβολικά ψηλά...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας