«Μιλήστε στις χώρες σας για όσα μαθαίνετε ότι συμβαίνουν εδώ με τις γυναίκες. Η ελπίδα μας είναι τα γιορτινά χρώματα που πέφτουν στα κεφάλια όλων μας να... βάψουν και τη σκέψη όσων πρέπει να επιτρέψουν καλύτερη ζωή στις γυναίκες της Ινδίας».
Αυτά μου είχε πει, πέρυσι τέτοια εποχή, μια πανέμορφη Ινδή, μετά το τέλος της προπόνησης.
Μου μιλούσε ενώ κοιτούσε μήπως τη βλέπει κανείς και μόλις μου το είπε έφυγε φοβισμένη, τρέχοντας...
Το «Ηoli», ετήσια θρησκευτική γιορτή στην Ινδία για το καλωσόρισμα της άνοιξης, πλησιάζει (24-25 Μαρτίου).
Χρώματα θα βάψουν και νερό θα βρέξει τα πρόσωπα και τα σώματα Ινδών και ξένων επισκεπτών με αφορμή την ίδια ινδουιστική γιορτή.
Οι ρίζες της υπάρχουν στο βάθος του χρόνου. Ο Γάλλος επιθετικός Φλοριάν Μαλουντά κλήθηκε την Τρίτη, από το «Radio Orient 94,3» του Παρισιού, να μιλήσει για την εντυπωσιακή τοπική παράδοση.
Ο ίδιος, εδώ και λίγους μήνες παίκτης της αιγυπτιακής ομάδας Γουάκι Ντέγκλα, προερχόμενος από την Ντίναμος, ομάδα στο Δελχί της Ινδίας, δεν αρκέστηκε στο ανώδυνο προσωπείο της ίδιας γιορτής.
Είπε, λοιπόν, και όσα ήδη διαβάσατε, αν και αυτοσκοπός της επικοινωνίας των Γάλλων συναδέλφων ήταν, με αφορμή την είσοδο του πρώτου μήνα της άνοιξης, η περιγραφή του καλωσορίσματος της εποχής των λουλουδιών στην Ινδία.
Πολύχρωμο προπέτασμα καπνού
Αλήθεια, εντυπωσιακό παραδοσιακό έθιμο. Στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη μας, όπου ζουν 1,2 δισεκατομμύριο κάτοικοι, πετούν, ο ένας στον άλλο, χρωματιστή σκόνη και νερό με αναπόφευκτα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Μετέχει βέβαια και ο γυναικείος πληθυσμός, αλλά οι Ινδές δεν κινδυνολογεί κανείς αν υποστηρίξει ότι δεν σκέφτονται την πολύχρωμη, άναρχη έκρηξη χαράς όσο την προηγούμενη και την επόμενη μέρα της γιορτής.
Επιχείρημα, εκτός απ' το μήνυμα που λαμβάνουν και οι ξένοι ποδοσφαιριστές του ασιατικού πρωταθλήματος, είναι και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το τμήμα δημοσκοπήσεων της εταιρείας «Τhomson Reuters» για την τύχη των γυναικών στη χώρα που είναι, διεθνώς, γνωστή και ως «μια απ' τις πέντε χώρες υψηλού κινδύνου για τη γυναίκα».
Ο ίδιος χαρακτηρισμός αναλύθηκε:
«Στην πρωτεύουσα, ο βιασμός είναι καθιερωμένος... Κάθε 24 ώρες βιάζεται μια γυναίκα! Πάνω από 100 εκατομμύρια γυναίκες οδηγούνται στην πορνεία και αν μια ελεύθερη κοπέλα βγει το βράδυ να διασκεδάσει, θεωρείται πόρνη!».
Τα ίδια στοιχεία και τις καταγγελίες του συμπατριώτη του Μαλουντά είχε επιβεβαιώσει, παλιότερα, και ο Νικολά Ανελκά, άλλοτε παίκτης-προπονητής στο ινδικό πρωτάθλημα ως στέλεχος της Μουμπάι Σίτι:
«Χρειάζεται αφύπνιση για τη θέση και την προστασία της γυναίκας στην Ινδία», είχε τονίσει ο γυρολόγος των γηπέδων όπου γης.
Ο Ανελκά έχει παίξει σε έντεκα ομάδες και έχει κάνει οκτώ μεταγραφές σε τρεις από τις πέντε ηπείρους!
Πάντως, δεν περιμέναμε περιγραφές κάποιων απ' τους διάσημους, όπως ο Ανελκά, ο Ντελ Πιέρο, ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ρίσε και όχι μόνο, όσους διάλεξαν την Ινδία για να φουσκώσουν τις τσέπες τους στα ποδοσφαιρικά γεράματά τους.
Θυμίζουμε ότι το 2012 στο Νέο Δελχί βιάστηκε ομαδικά 23χρονη επιβάτιδα λεωφορείου, ενώ το 2014 η ποινή ήταν και πάλι ομαδικός βιασμός, σε ανοιχτό χώρο, για την 20χρονη που ερωτεύθηκε άνδρα άλλης φυλής!
«Μεγάλη ψυχή»
Το... ανακαινισμένο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στη γη του ειρηνιστή-στοχαστή Μαχάτμα Γκάντι, λοιπόν, λειτουργεί και ως... βήμα διαμαρτυρίας θαρραλέων γυναικών, όσων αψηφούν τις συνέπειες και μιλούν, έστω κρυφά, στους ξένους που παίζουν ποδόσφαιρο εκεί.
Η «Ι-League», πρωτάθλημα δέκα ομάδων, που ιδρύθηκε το 2007 άλλαξε το 2013.
Τότε οι ομάδες μειώθηκαν σε οκτώ, χωρίς βέβαια να υποβιβάζεται καμία, απούσας άλλης, μικρότερης, ποδοσφαιρικής κατηγορίας.
Το ποδόσφαιρο, βέβαια, «στενάζει» κάτω απ' τη δημοφιλία του χόκεϊ επί χόρτου και του κρίκετ, κληροδοτημάτων της κατοχής απ' τους Αγγλους μέχρι και δύο χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1947), χρονιά ανακήρυξης της ανεξαρτησίας μετά την ένταξη στη βρετανική αυτοκρατορία το 1858.
Προς το ποδόσφαιρο -και κυρίως προς τις γυναίκες- αναζητείται η... μετάφραση του ονόματος «Μαχάτμα».
Το αληθινό μικρό όνομα του προσώπου-σύμβολο της Ινδίας Γκάντι είναι «Μοχάντας Καραμτσάντ», αλλά επικράτησε ως μικρό όνομά του το «Μαχάτμα» επειδή έτσι τον αποκάλεσε ο, επίσης Ινδός, νομπελίστας φιλόσοφος και λογοτέχνης Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ.
Αρκεί να μάθετε ότι η λέξη «Μαχάτμα» στα σανσκριτικά μεταφράζεται «μεγάλη ψυχή» ώστε να κατανοήσετε την αρμονία του νέου ονόματος με τη συνολική παρουσία του ειρηνικού επαναστάτη-ακτιβιστή Γκάντι...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας