Η Ιταλία ξέρει ότι αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, κινδυνεύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η κοινωνική συνοχή των χωρών του Νότου. Και για τον λόγο αυτό -όπως γράφει ο Τύπος- μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να πεισθεί και να πείσει και τους ψηφοφόρους του ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο.
Η ιταλική προεδρία στην Ενωση ολοκληρώνεται σε επτά ημέρες και το μόνο στοιχείο που ο Ρέντσι μπορεί να προβάλει ως -θεωρητικά τουλάχιστον- πετυχημένο αποτέλεσμα είναι το σχέδιο Γιούνκερ για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Οπως τονίζουν όμως οι αναλυτές στη Ρώμη, οι λεπτομέρειες των παρεμβάσεων θα γίνουν γνωστές μόνον τον Ιανουάριο και πρέπει ακόμη να αποσαφηνιστούν οι κύριοι και σημαντικότατοι κανόνες.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και με ποιον τρόπο η οικονομική συμβολή της κάθε χώρας στο όλο σχέδιο ανάπτυξης θα μπορέσει να μη συνυπολογιστεί στο δημόσιο χρέος της. Στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών δεσμεύτηκαν μόνο στα λόγια προς αυτή την «ευέλικτη» κατεύθυνση, αλλά η Ιταλία ζητά σαφείς, γραπτές αποφάσεις.
Παράλληλα, μένει ανοικτό το κύριο θέμα που άνοιξε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας: να μην υπολογίζονται, να μη «βαρύνουν» τη σχέση ελλείμματος–AΕΠ οι επενδύσεις για την ανάπτυξη: αρχίζοντας από τις επισκευές των σχολικών συγκροτημάτων και φτάνοντας μέχρι την ευρυζωνική τεχνολογία. Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει δώσει το «ελεύθερο» και η όλη συζήτηση, εξαιτίας της γερμανικής διαφωνίας, κινδυνεύει να αναβληθεί απ’ αόριστον.
Κουράστηκε ο Ναπολιτάνο...
Τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροαριστεράς και πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα νέα πολιτικά δεδομένα που θα προκύψουν με την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος επιθυμεί, στα ογδόντα εννέα του χρόνια, να ξεκουραστεί. Ο Ρέντσι, κατά συνέπεια, επιχειρεί να ενισχύσει το προφίλ του, ενόψει της μακράς και σκληρής διαπραγμάτευσης για το ποιος θα μπορέσει να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας. Ο «καβαλιέρε» άρχισε ήδη να προβάλλει απαιτήσεις για επιλογή προσώπου κοινής αποδοχής…
Το πρόβλημα όμως είναι ότι, σε ευρωπαϊκό αλλά και εσωτερικό επίπεδο, η οικονομική και η κοινωνική πραγματικότητα δεν προσφέρουν κανένα γερό στήριγμα στον επικεφαλής των Δημοκρατικών. Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι το 2015 στην Ιταλία η ανάπτυξη θα παραμείνει μηδενική. Οι Ιταλοί βιομήχανοι, λίγο πιο αισιόδοξοι, κάνουν λόγο για «σταδιακή ανάκαμψη», με ένα 0,3% το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Οπως και να ‘χει πάντως, είναι σαφές ότι η κρίση και η ανεργία θα συνεχίσουν να μαστίζουν τη χώρα.
Και μέσα στο σκηνικό αυτό της αβεβαιότητας, ο Μπέπε Γκρίλο, ο ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, προσπαθεί να τραβήξει και πάλι την προσοχή των απογοητευμένων πολιτών. Οι βουλευτές και γερουσιαστές του ξεκίνησαν εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών που θα πρέπει να οδηγήσουν -τουλάχιστον στις προθέσεις- σε «συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα» για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Η όλη πρωτοβουλία, φυσικά, δεν μπορεί να δεσμεύσει με κανέναν τρόπο την κυβέρνηση Ρέντσι και το κοινοβούλιο της Ρώμης, αλλά ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός επιμένει ότι είναι σημαντικό να σταλεί, όπως και να ’χει, ένα ηχηρό μήνυμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ωστόσο το ότι η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, η οποία ζητά επίσης την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, δεν συμμετέχει στη συλλογή υπογραφών, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, δείχνει ότι πρόκειται για μια συμβολική και μόνον κίνηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας