Σε σκληρή αντιπαράθεση των συνδικάτων με την κυβέρνηση οδήγησε η ένταση που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση της Air France για αναδιάρθρωση της εταιρείας, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και απώλεια περίπου 3.000 θέσεων εργασίας.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργάνωσαν τα συνδικάτα CGT και Force Ouvrière για να καταγγείλουν τις συλλήψεις εργαζομένων, που θεωρούνται υπαίτιοι βιαιοπραγιών κατά διευθυντικών στελεχών.
Πέντε υπάλληλοι του προσωπικού εδάφους παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα έπειτα από τριάντα ώρες αστυνομικών ανακρίσεων.
Νέο σάλο από αντιδράσεις προκάλεσε η προσαγωγή τους σε δίκη στις 2 Δεκεμβρίου με την κατηγορία «πράξεων εξαιρετικής βίας».
Την ένταση πυροδότησε η Air France, με επιβολή άμεσης τιμωρίας στους πέντε υπάλληλους 35-48 ετών. Τους κοινοποίησε με επιστολή διοικητική απόφαση της εταιρείας για παύση της εργασίας τους και της μισθοδοσίας τους.
Η διαδικασία αυτή είναι προληπτικό προσωρινό μέτρο, που επιτρέπει στον εργοδότη να απολύσει τυπικά έναν υπάλληλο για τον οποίο εκκρεμεί δίκη με κυρώσεις που μπορούν να φτάσουν ώς τη φυλάκιση πέντε ετών ή και απόλυση.
Το συνδικάτο CGT της Air France δήλωσε ότι «αφού ποινικοποίησε τα δεινά των εργαζομένων, η εταιρεία επιτίθεται στους υπαλλήλους στερώντας τους εισοδήματα και απασχόληση. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν ευνοεί την επανάληψη ενός ειρηνικού κοινωνικού διαλόγου».
Οι συνδικαλιστές που επανέλαβαν το αίτημά τους για «απόσυρση της ποινικής δίωξης και τιμωρίας» φαίνονται αποφασισμένοι για κλιμάκωση του bras de fer.
Σε επίσκεψή του σε ναυπηγείο στον Ατλαντικό ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν υπεύθυνο του CGT ο οποίος αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους υπαλλήλους της Air France, οι οποίοι προσάγονται στη Δικαιοσύνη.
Ενα άλλο επεισόδιο σημάδεψε την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού της Λιόν.
Η παρέμβασή του σε συζήτηση στρογγύλης τραπέζης διακόπηκε όταν μια γυναίκα που βρισκόταν στο κοινό του έριξε ένα κύπελλο με κρέμα επιδόρπιο.
«Δεν θα έπρεπε να είσαι σε σοσιαλιστική κυβέρνηση. Είσαι ένας δολοφόνος. Δολοφονείς τους ανέργους», ούρλιαζε η ακτιβίστρια, προσκείμενη στο Μέτωπο της Αριστεράς, μέχρι να τη βγάλουν έξω.
Η κατάσταση αναβρασμού που διαμορφώνεται σε κοινωνικό επίπεδο ανάγκασε τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να μπει στην πρώτη γραμμή του πυρός.
Σε δηλώσεις του σχετικά με το φλέγον θέμα της Air France αναφέρθηκε στον σημαντικό διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η εταιρεία και υπογράμμισε την ανάγκη προσπαθειών για τη διάσωσή της.
Απαντώντας σχετικά με το αίτημα των πιλότων για παρέμβαση μεσολαβητή της κυβέρνησης στη διένεξη, δήλωσε πως «το κράτος είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του».
Εκφράζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης για αναδόμηση του αεροπορικού φορέα, ο Βαλς κάλεσε τα μέρη σε απευθείας διάλογο.
Καταδικάζοντας και πάλι τις πράξεις βίας των υπαλλήλων κατά των δύο διοικητικών στελεχών της Air France, τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες και συμπεριφορές αλητών». Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τους δράστες της βίας».
Τόνισε «ο νόμος είναι νόμος» και επισήμανε πως για το μέλλον των υπαλλήλων θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Η Air France επιδιώκει να καθησυχάσει τα πνεύματα. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι «η δραστική μείωση προσωπικού μπορεί να αποφευχθεί, αν οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα για το σχέδιο αναδόμησης καταλήξουν σύντομα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας