ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φαίνεται ότι η διατήρηση της κουλτούρας του φόβου είναι ένα από τα κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης Τζόνσον.
Είναι γνωστό ότι ο φόβος και η ανασφάλεια αποτελούν διαχρονικά πλεονέκτημα στα χέρια της εκάστοτε εξουσίας και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η βρετανική κυβέρνηση, την οποίας η στρατηγική απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας συνεχίζει να προκαλεί ερωτήματα.
Η καθυστέρηση επιβολής μέτρων προστασίας περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, η βιασύνη να επιστρέψει η αγορά στην καθημερινότητα και τα μπερδεμένα σήματα που στέλνουν οι υπουργοί προς τους πολίτες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται δείχνουν ότι η μη εξάλειψη του ιού από τη Μεγάλη Βρετανία είναι κάτι που ίσως αποτελέσει δώρο για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη οι καμπύλες της πανδημίας έχουν εξομαλυνθεί, στη Μεγάλη Βρετανία τα κρούσματα όχι μόνο δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Το γεγονός ότι μόνο την περασμένη Παρασκευή καταγράφηκαν 687 νέα κρούσματα και 114 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο αποδεικνύει ότι η μέχρι στιγμής στρατηγική σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται επιτυχής.
Ωστόσο, η παράταση μιας κατάστασης αναστάτωσης σε κοινωνία και οικονομία ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά σε μια σειρά από τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ξεκίνησαν να προτρέπουν τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να κρατούν τους εργαζομένους τους στο σπίτι, δείχνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που οδήγησε στην τηλεργασία μάλλον σχεδιάζεται να γίνει μόνιμη.
Η συντήρηση μιας κατάστασης ανασφάλειας, με κρούσματα και νεκρούς καθημερινά, ενισχύει αυτή τη στροφή στην καθημερινότητα των εργαζομένων.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας εξακολουθεί και δημιουργεί αναταράξεις στα εσωτερικά της κυβέρνησης διατηρεί επιπλέον τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό.
Πριν από λίγες ημέρες ο πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Κάμερον, Αντριου Λάνσλεϊ, έψεξε τον Μπόρις Τζόνσον για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και άνοιξε νέο κύκλο κριτικής στο εσωτερικό των Συντηρητικών.
Η κοινωνική αναστάτωση φαίνεται επίσης να ευνοεί την ανάγκη των Βρετανών να συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνησή τους και αυτό το γνωρίζουν καλά οι επικοινωνιολόγοι της Ντάουνινγκ Στριτ. Εξάλλου, τα νούμερα αποδοχής της κυβέρνησης από το 33% εκτοξεύτηκαν στο 52% κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.
Μια ολική εξαφάνιση του κορονοϊού από τη Μεγάλη Βρετανία είναι σίγουρο ότι θα επανέφερε το πολιτικό σκηνικό σε συνθήκες κανονικότητας και θα επέτρεπε την ανασυγκρότηση της αντιπολίτευσης και την αλλαγή της ατζέντας σε θέματα οικονομίας και εργασίας, στα οποία ο Τζόνσον είναι ομολογουμένως πιο αδύναμος.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης κατάστασης, το κεντρικό πολιτικό ζήτημα που απασχολούσε τη Βρετανία εδώ και τέσσερα χρόνια, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε., εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.
Οι συνεχείς αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του Brexit βρίσκονται διαρκώς στη σκιά της πανδημίας, γεγονός που εξυπηρετεί ιδιαίτερα τη βρετανική κυβέρνηση, αφού με αυτόν τον τρόπο ελέγχει την ατζέντα σε προνομιακά για εκείνη θέματα και ταυτόχρονα εξουδετερώνει και την αντιπολίτευση, η οποία φαίνεται ότι παραμένει προσκολλημένη σε έναν μετριοπαθή λόγο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας