Ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί κάθε μέρα δημόσιες εμφανίσεις σε μια -μάταιη, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις- προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γάλλους, καλλιεργώντας την εικόνα ενός ηγέτη που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό.
Την Τετάρτη επισκέφτηκε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο εκστρατείας, το οποίο στήθηκε στην πόλη Μιλούζ, και από εκεί -σε μαύρο φόντο, πένθιμη ατμόσφαιρα και με δραματικό τόνο- εκφώνησε ακόμη ένα σχεδόν πολεμικό διάγγελμα.
Στη μακρά ομιλία του, που παρακολούθησαν 24 εκατομμύρια θεατές, είπε ότι «η ενότητα και το θάρρος θα μας επιτρέψουν να νικήσουμε. Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά αντέχουμε», επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «Είμαστε σε πόλεμο». Υποσχέθηκε δε ότι, αφού περάσει η κρίση, θα εφαρμοστεί ένα «σχέδιο μαζικών επενδύσεων» για τα νοσοκομεία και εκτάκτων αμοιβών για γιατρούς και νοσηλευτές.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος κινητοποιεί πλέον και τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς εκτιμάται ότι η χώρα πλησιάζει στην κορύφωση της πανδημίας. Επανέλαβε πως ο κατ’ οίκον περιορισμός θα διαρκέσει «για όσο διάστημα χρειαστεί»: ήδη το Επιστημονικό Συμβούλιο προτείνει την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τις 28 Απριλίου.
Οι περιορισμοί κυκλοφορίας έχουν βρει αρκετή ανταπόκριση. Λίγοι είναι οι πεζοί που κάνουν περίπατο ή μαζεύονται σε παρέες σε πάρκα ή στις ακρογιαλιές. Λιγοστά είναι και τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους. Λειτουργούν καλύτερα οι αγορές τροφίμων, με ουρά, σε απόσταση ο ένας πελάτης με τον άλλον, ενώ πολλοί εξυπηρετούνται με παραγγελίες για παράδοση στο σπίτι.
Ομως, παρά τα επί δύο εβδομάδες δρακόντεια μέτρα, τα κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ηδη το βράδυ της Πέμπτης οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό είχαν φτάσει τους 1.331, αλλά στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται μόνο οι ασθενείς που πεθαίνουν στα νοσοκομεία.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα συγκεντρώσουν στοιχεία από θανάτους σε οίκους ευγηρίας, οπότε οι αριθμοί θα αυξηθούν. Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλμόν επισήμανε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 25.233, κατά 13% υψηλότερα μέσα σε μία ημέρα. Από τους ασθενείς, οι 2.827 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.
Ο αντίκτυπος είναι μια εντυπωσιακή δημοσκοπική ανατροπή, που δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των Γάλλων προς τον πρόεδρο καταρρέει σε ευθεία αναλογία με την αναποτελεσματικότητα των μέτρων. Στις 19 Μαρτίου, το 55% των Γάλλων δήλωναν ότι «εμπιστεύονται την κυβέρνηση ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού» (δημοσκόπηση της Ifop-Journal de Dimanche).
Και σε δημοσκόπηση της Odoxa το 82% των Γάλλων πίστευαν ότι η κυβέρνηση είχε αντιληφθεί τη βαρύτητα της κατάστασης, το 65% ότι ήταν «σαφής» και το 59% δήλωσαν ότι τους είπε την αλήθεια και «ήξερε πού πηγαίνει».
Τώρα όμως μια νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στις 24- 25 Μαρτίου από την Odoxa/Dentsu για την εφημερίδα Figaro, δείχνει ότι το 55% των Γάλλων εκτιμά ότι η κυβέρνηση «δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τη σοβαρότητα της κατάστασης». Το 69% πιστεύει ότι ο Μακρόν «δεν είναι σαφής» και το 79% θεωρεί ότι «δεν γνωρίζει πού πηγαίνει»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας