Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατάφερε να χάσει πάνω από το 50% της δύναμής του σε χρόνο ρεκόρ. Το ποσοστό του 32% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018 μοιάζει, πλέον, ανάμνηση ιδιαίτερα μακρινή. Σήμερα, η πολιτική δύναμη που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, στην πρόθεση ψήφου των διαφόρων δημοσκοπικών εταιρειών, βρίσκεται μόλις στο 15%. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας «Πεντάστερων» και «Δημοκρατικών», με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε, πρόκειται να πέσει πριν τελειώσει η άνοιξη. Και ότι ενώ η Κεντροαριστερά καταφέρνει, σε ένα βαθμό, να διατηρήσει τις δυνάμεις της, μια ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, για τα Πέντε Αστέρια θα ήταν πραγματική πανωλεθρία.
Τα περισσότερα πυρά συγκεντρώνει η ηγεσία του μόλις 33χρονου Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος θέλησε να διοριστεί και υπουργός Εξωτερικών. Οι εσωκομματικές κριτικές επικεντρώνονται στο ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας ενώ, παράλληλα, πολλοί του υπενθυμίζουν ότι το κίνημα αυτό πρώτα κυβέρνησε με τη Λέγκα και αμέσως μετά –με στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών– συμφώνησε κυβερνητική συμπόρευση με την Κεντροαριστερά. Κάτι που οδήγησε στην αναθεώρηση πολλών, κύριας σημασίας, προγραμματικών θέσεων και εξαγγελιών. Στο μεταναστευτικό, υιοθετήθηκε μια σαφώς πιο ελαστική γραμμή και, ταυτόχρονα, η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θυμίζει σε τίποτα τους οξυμένους τόνους του παρελθόντος.
Παράλληλα, γερουσιαστές των Πεντάστερων άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Ντι Μάιο και να περνούν στο πολιτικό στρατόπεδο της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ο λόγος είναι προφανής: σε περίπτωση πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, θέλουν να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Ο δε γνωστός δημοσιογράφος και γερουσιαστής Τζιανλουίτζι Παραγκόνε, ο οποίος διαγράφτηκε πρόσφατα από το κίνημα που ίδρυσε ο Γκρίλο, δεν έχει ακόμη αναζητήσει νέα «πολιτική οικογένεια», αλλά καταγγέλλει ανοικτά ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πρόδωσε όσους είχαν πιστέψει στις σημαντικές υποσχέσεις του.
Σε όλα αυτά, προστίθενται και οι φήμες που θέλουν τον Λουίτζι Ντι Μάιο έτοιμο να παραιτηθεί από αρχηγός του Κινήματος, έστω κι αν ο ίδιος συνεχίζει να το διαψεύδει. Οσο για τον κυβερνητικό ρόλο του στο υπουργείο Εξωτερικών, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν διαθέτει την αναγκαία εμπειρία για να χειριστεί λεπτές κρίσεις όπως αυτές της Λιβύης και του Ιράν. Ο απευθείας ενδιαφερόμενος, έως τώρα, απαντά με συνεχή ταξίδια στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή, για να προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο.
Αλλά το ζήτημα, φυσικά, είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το μέλλον ή την... απουσία μέλλοντος για τα Cinque Stelle - Πέντε Αστέρια. Θα αποδειχθούν ένα πρόσκαιρο πολιτικό φαινόμενο που χαρακτηρίστηκε από γενικευμένο αίσθημα διαμαρτυρίας και απογοήτευσης, ή θα καταφέρουν να ανανεωθούν και να ξαναπάρουν τα πάνω τους; Προς το παρόν, οι οιωνοί δεν είναι και οι καλύτεροι. Για να αντιστραφεί η μέχρι τώρα πορεία, θα χρειαζόταν, ενδεχομένως, μια θεαματική κίνηση, όπως η άμεση επιστροφή στην ενεργό πολιτική του ίδιου του Μπέπε Γκρίλο. Πρέπει να δούμε, όμως, αν στο μεταξύ θα αποφευχθεί η διάσπαση του κινήματος αυτού, που απειλούσε ότι «θα άνοιγε το Κοινοβούλιο σαν να επρόκειτο για μια κονσέρβα τόνου». Και να διαπιστώσουμε –κυρίως– πόσο χαμηλά θα πέσουν τα ποσοστά των Πεντάστερων στις τοπικές εκλογές της Καλαβρίας και της ευρύτερης περιοχής της Μπολόνια, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας