Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο; Το ερώτημα αυτό κυριαρχούσε στη σύνοδο κορυφής των «27» μετά τον θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές. Αλλοι ήταν ρεαλιστές και τόνιζαν ότι «τουλάχιστον ξεκαθάρισε το τοπίο».
Αλλοι εξέφρασαν τη λύπη τους, ενώ ορισμένοι, όπως η Γαλλία, το παίζουν αδιάφοροι και περιμένουν να αποσαφηνίσει το Λονδίνο τις προθέσεις του για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με τους πρώην εταίρους. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για «ανοικοδόμηση σχέσεων».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πιάνει πάλι δουλειά ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από πλευράς Ε.Ε., ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, έχοντας δίπλα του τον συμπατριώτη του επίτροπο Τιερί Μπρετόν, που είναι αρμόδιος για την εσωτερική αγορά.
Από την ομάδα των «ρεαλιστών», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (που εκπροσώπησε τυπικά τη Βρετανία στη σύνοδο, αφού ο Μπόρις Τζόνσον ήταν απασχολημένος...) δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Η.Β., η οποία «θα διασφαλίζει πραγματικά ισότιμους όρους ανταγωνισμού».
Αναμένοντας την υπερψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης από το νέο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Βέλγος πρόεδρος των «27» είπε πως «είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα στάδια». Δίπλα του, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξέχασε για λίγο την επεισοδιακή συζήτηση των εταίρων για την κλιματική αλλαγή και εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής για τον καθορισμό του πλαισίου διαπραγματεύσεων μετά το Brexit με το Η.Β.
Ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε και αυτός από την πλευρά του ότι η νίκη του Μπόρις Τζόνσον σημαίνει πως αρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου –ημερομηνία αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε. ύστερα από τρεις παρατάσεις– η μετά το Breixt εποχή. Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τελείωσαν:
«Εισερχόμαστε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Η.Β.» και «θα πρέπει να ανοικοδομηθούν οι σχέσεις με το Η.Β. που είναι σημαντικός εταίρος».
Ανοιξε διάπλατα, λοιπόν, ο δρόμος που οδηγεί στο Brexit, ο οποίος περνά από την επίτευξη διμερούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου μέχρι τα τέλη του 2020, οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος αποχώρησης του Η.Β.
Οι «27» επιθυμούν μια «διατεταγμένη αποχώρηση» με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, ζητώντας την «επικύρωσή της και την εφαρμογή της». Κατά τα άλλα, προσδοκούν σε μια μελλοντική σχέση όσο το δυνατόν πιο στενή με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας