Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε τη Δευτέρα ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αντι Ρίνε, έπειτα από απαίτηση του συγκυβερνώντος νεοφιλελεύθερου Κόμματος του Κέντρου. Αφορμή υπήρξε η διαχείριση του ζητήματος των εργασιακών σχέσεων στα Φινλανδικά Ταχυδρομεία.
Η διοίκηση των Φινλανδικών Ταχυδρομείων, που λειτουργούν ως ανώνυμη εταιρεία, με το Δημόσιο να κατέχει το 100% των μετοχών, είχε προβεί σε υιοθέτηση εργασιακών σχέσεων ειδικού καθεστώτος με πρόθεση τη σταδιακή κατάργηση των σχέσεων πλήρους απασχόλησης μόνιμου προσωπικού ιδιωτικού δικαίου.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων των Ταχυδρομείων προκάλεσαν κύμα απεργιών στήριξης και αλληλεγγύης. Εφεραν δε στην επιφάνεια τις αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού σχήματος στα ζητήματα διαχείρισης των εταιρειών του Δημοσίου και γενικότερα των εργασιακών σχέσεων.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και τέως πλέον πρωθυπουργός ήταν στέλεχος συνδικαλιστικών οργανώσεων πριν από την ανάληψη, το 2014 της προεδρίας του κόμματος. Ο Αντι Ρίνε πρωταγωνίστησε μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου στον σχηματισμό πεντακομματικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του Συνασπισμού της Αριστεράς. Ως εκφραστής της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, επιδίωξε να ανακόψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με τη συμμετοχή και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος προχώρησαν συντεταγμένα στην αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, τη σταδιακή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών ή τη μετατροπή του καθεστώτος λειτουργίας τους με κριτήρια καθαρά ιδιωτικής εταιρείας.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πίσω από την απόσυρση της εμπιστοσύνης στον σοσιαλδημοκράτη Ρίνε βρίσκεται προσωπικά ο πρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης, Γιούχα Σίπιλα, κύριος εκφραστής της τεχνοκρατικής ερμηνείας του νεοφιλελευθερισμού στη Φινλανδία. Τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εκδήλωσαν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, πριν από την ταπεινωτική παραίτησή του την Τρίτη.
Πολιτικοί αναλυτές επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο το Κέντρο απέσυρε την εμπιστοσύνη του προς τον πρωθυπουργό και κάνουν λόγο για άσκηση πιέσεων για την ανακοπή της αριστερής στροφής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το Κέντρο στηρίζει τη συνέχιση της πεντακομματικής κυβέρνησης. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα προτείνει από τις τάξεις του άλλο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού. Θεωρείται, όμως, πλέον δεδομένο ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κυβερνητικού εταίρου του, του Κόμματος του Κέντρου.
Η νέα κυβέρνηση, υπό την προεδρία κάποιου άλλου στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών, που ακόμη δεν έχει επιλεγεί από την ηγεσία του κόμματος, εκτιμάται ότι θα αναλάβει καθήκοντα την ερχόμενη εβδομάδα. Ερωτήματα εγείρονται όμως για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας με τον Συνασπισμό της Αριστεράς μετά την αναμενόμενη δεξιά στροφή -με τεχνοκρατικές επικαλύψεις- του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και της κυβέρνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας