Προσεκτική ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα σχόλιά της για τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Παρίσι για το μεταναστευτικό. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν 15 κράτη-μέλη, διεθνείς οργανώσεις και φυσικά ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά και στη σωστή κατεύθυνση ενόψει της επόμενης διάσκεψης που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Μάλτα. Μέχρι εκεί. Τι να πει άλλο;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ουσιαστικά σηκώσει τα χέρια ψηλά για το μεταναστευτικό, το οποίο έχει αφεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών μετά την παταγώδη αποτυχία των προτάσεων του Δ. Αβραμόπουλου που βασίστηκαν σε έναν μηχανισμό κατανομής των μεταναστών στα κράτη-μέλη. Αυτό που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι η συμφωνία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να διατηρηθεί με κάθε τρόπο.
Σε ερώτηση χθες για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί ενδεχόμενης μη τήρησης της συμφωνίας από την Τουρκία, εκπρόσωπος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές, Ε.Ε. και Αγκυρα, έχουν δεσμευτεί για την τήρηση τη συμφωνίας και υπενθύμισε το αίτημα της Τουρκίας για κατάργηση της βίζας στους υπηκόους της, το οποίο εξετάζεται με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατόν».
Επικρατεί, λοιπόν, ένα ιδιότυπο status quo στο μεταναστευτικό, το οποίο βολεύει όλα τα κράτη-μέλη εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία. Το παράδοξο είναι ότι στη διάσκεψη του Παρισιού προβλήθηκε ότι κερδίζει έδαφος μια συμφωνία μεταξύ ορισμένων χωρών για την καθιέρωση ενός προσωρινού συστήματος κατανομής των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη. Δηλαδή, εμφανίζονται στον ορίζοντα λίγο-πολύ οι προτάσεις του Δ. Αβραμόπουλου. Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο τελευταίος ακολουθούσε με ένα τεράστιο χαμόγελο κατά πόδας στη συνέντευξη Τύπου τον πρόεδρο Μακρόν... Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Η διάσκεψη του Παρισιού ήταν ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο για να ριχθεί στάχτη στα μάτια των πολιτών και να φανεί ότι κάτι κινείται στο θέμα του μεταναστευτικού. Απλώς αποτέλεσε ευκαιρία προβολής του Εμ. Μακρόν και του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής του, Κριστόφ Καστανέρ. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, οι σκανδιναβικές χώρες και φυσικά οι χώρες Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), που πρώτες απέρριψαν τις προτάσεις Αβραμόπουλου για κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη. Οι δύο χώρες που σηκώνουν όλο το βάρος είναι η Ελλάδα και η Ιταλία...
Στη διάσκεψη του Παρισιού η κυβέρνηση δεν έστειλε μόνο τον αρμόδιο για το μεταναστευτικό αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο, αλλά και τον υφυπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που δήλωσε ότι «η Ε.Ε. είναι μαζί μας»... Οπως και να το κάνουμε, είναι η καλύτερη περίοδος να επισκεφθεί κανείς το Παρίσι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας