Η επέτειος έναρξης του δεύτερου ημιχρόνιου της προεδρικής θητείας του Φρανσουά Ολάντ σημαδεύεται από κλίμα έντονης δυσαρέσκειας, αμφισβήτησης και απόρριψης της πολιτικής του. Μέσα σ' αυτή τη δυσμενή συγκυρία, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε επιχείρηση επικοινωνίας, παρουσιάζοντας σε τηλεοπτική εκπομπή τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
Στο πρώτο μέρος της θητείας του έδωσε προτεραιότητα σε οικονομικά και φορολογικά μέτρα. Στόχος του είναι τώρα να προωθήσει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και θεσμικά μέτρα.
Πληθώρα από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο, δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει διαμορφώσει εξαιρετικά δυσμενή εικόνα για την προεδρική πολιτική.
Χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Odaxa για τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ήταν ψυχρολουσία για τον Ολάντ - 97% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι «μάλλον απέτυχε» στον τομέα της απασχόλησης και μόνο 3% έχουν θετική γνώμη.
Σε επίπεδο φορολογίας, 88% των ερωτηθέντων κρίνει ότι «μάλλον απέτυχε» και μόνο 12% ότι «μάλλον επέτυχε». Ράπισμα για τον Ολάντ είναι η διαπίστωση ότι 71% των Γάλλων θεωρούν πως ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πρέπει να πάρει τα ηνία της χώρας και να αποφασίσει για την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Δεξιάς, ο Βαλς απολαμβάνει την υποστήριξη του 87% των ερωτηθέντων, έναντι 6% για τον Ολάντ.
Μια άλλη δημοσκόπηση του Ifop, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυριακής «JDD», δείχνει ότι ως «πρώτη αντίπαλο του Ολάντ» θεωρούν (ποσοστό 60%) τη Μαρίν Λεπέν. Οι αναλυτές κρίνουν ότι μπορεί να είναι παρούσα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017. Στη λίστα των αντιπάλων του Ολάντ δεύτερος έρχεται με 21% ο Σαρκοζί. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των ψηφοφόρων τού UMP, η Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό προτίμησης 59%, έναντι ποσοστού 39% που συγκεντρώνουν Σαρκοζί, Ζιπέ και Φιγιόν.
Αριστερά, ο Μελανσόν εμφανίζεται ως πρώτος αντίπαλος του Ολάντ και ακολουθεί η Μαρτίν Ομπρί.
Στη χαλεπή αυτή εποχή της κρίσης και της αποσταθεροποίησης αξιών, μυστηριώδη ανησυχητικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν στη Γαλλία. Επείγουσα έρευνα ξεκίνησε για την υπόθεση συνεχών πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Drones» πάνω από δεκατρείς πυρηνικές μονάδες παραγωγής ρεύματος.
Αγνωστη παραμένει η προέλευσή τους. Οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι οι πτήσεις αυτές δεν είναι επικίνδυνες, αλλά αναζητούν τρόπους εξουδετέρωσης των «Drones» όταν πετούν πάνω από ευαίσθητες πυρηνικές εγκαταστάσεις,
Ενα ακόμα περίεργο θρίλερ αντιμετωπίζουν οι γαλλικές αρχές. Επιθετικοί κλόουν έχουν σπείρει τον πανικό στη Γαλλία με επιθέσεις τους για εκφοβισμό ή για να διαπράξουν κλοπές, απειλώντας με λοστούς ή ψεύτικα όπλα. Ορισμένα άτομα τραυματίστηκαν και κάποιοι μεταμφιεσμένοι σε κλόουν κακοποιοί συνελήφθησαν. Το φαινόμενο πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας