Η τρομερή πυρκαγιά που κατέκαψε τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, συγκλόνισε τους Γάλλους και έχει διεθνή αντίκτυπο, με πρωτοφανή παγκόσμια κινητοποίηση για τη διάσωση και την ανοικοδόμηση του εμβληματικού μνημείου της γαλλικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε αυτό τον ισχυρό δεσμό, δηλώνοντας ότι «η Νοτρ Νταμ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Γαλλίας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα εθνικά γεγονότα, είναι το επίκεντρο της ζωής μας». Υποσχέθηκε ότι ο Καθεδρικός Ναός θα ανοικοδομηθεί σε διάστημα πέντε ετών.
Στην έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας για τους καθολικούς, που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου, προκλήθηκε η πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σήμανε συναγερμός. Οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα διέκοψαν τα προγράμματά τους, για να μεταδώσουν έκτακτα δελτία και μαρτυρίες από τον τόπο του δράματος. Οι εικόνες έδειχναν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στον ναό, που έγινε παρανάλωμα του πυρός.
Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν από την τηλεόραση την εξέλιξη της πυρκαγιάς, μέχρι να σβήσουν οι φλόγες μετά τα μεσάνυχτα. Εκατοντάδες θρησκευόμενοι, απλοί πολίτες, τουρίστες είχαν συγκεντρωθεί στις δύο όχθες του Σηκουάνα, εκφράζοντας μεγάλη συγκίνηση. Γονατισμένοι προσεύχονταν για να σωθεί ο ναός. Αλλοι έκλαιγαν γιατί ένιωθαν ένα κομμάτι του εαυτού τους να καίγεται. Αυτό αισθάνθηκα και εγώ, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.
Ηταν σαν να βρισκόμουν μπροστά σε μια φριχτή δολοφονία που εκτυλισσόταν ξεδιάντροπα εμπρός στα μάτια μας. Ημασταν όλοι άναυδοι μπροστά σε αυτή την τραγωδία. Ανήμποροι παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση να παραδίδεται στις φλόγες η πολιούχος του Παρισιού, η προστάτιδά μας. Προσωπικά έχω συνδεθεί βαθιά σε μια πνευματική διάσταση με τη Νοτρ Νταμ.
Είναι ο ιερός μου χώρος, η ιερή μητέρα. Πήγαινα συχνά στον Καθεδρικό Ναό, για να αναζητήσω μια εσώτερη πνευματική ανάταση. Εμπρός στο άγαλμα της Παναγίας, οι επισκέπτες προσεύχονταν γονατιστοί, άλλοι εναπόθεταν κεριά, οι πιστοί εμψυχώνονταν από θετική ενέργεια. Η αίσθησή μας ήταν προστασία, πληρότητα, γαλήνη.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στη Γαλλία το 2016 στόχευαν κυρίως τα πολυσύχναστα μνημεία του Παρισιού. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε 875 εκκλησίες έγιναν βανδαλισμοί. Οι συλλήψεις υπόπτων που προετοίμαζαν επίθεση με εκρηκτικές ύλες στη Νοτρ Νταμ με αποθάρρυναν να συνεχίσω τις επισκέψεις στην εκκλησία.
Ομως, όταν περνώ μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό, χαιρετώ πάντα τη Νοτρ Νταμ, διατηρώντας τον σύνδεσμό μου με ένα παγκόσμιο σύμβολο ανθρωπισμού, ειρήνης και ενότητας.
Ολη τη Μεγάλη Εβδομάδα, χιλιάδες Γάλλοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Παναγία του Παρισιού. Εναπόθεσαν λουλούδια, εξέφρασαν λύπη και πένθος. Εγιναν συναυλίες που το κοινό παρακολούθησε με κατάνυξη. Ανάρπαστα έγιναν τα ενθύμια της Νοτρ Νταμ και τα βιβλία του Βίκτορ Ουγκό, που ύμνησε την Παναγία των Παρισίων.
Τη Μεγάλη Τετάρτη, όλες οι εκκλησίες αντήχησαν στην ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ανακούφιση εκφράζουν οι πιστοί, που αισθάνονται ότι οι προσευχές τους εισακούστηκαν. Δηλώνουν «έγινε ένα θαύμα», «μετά τον Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση». Επισημαίνουν ότι «παρ’ όλο τον κίνδυνο να καταρρεύσει το κτίριο, άντεξε, σώθηκε και θα ανοικοδομηθεί. Τονίζουν ότι «μέσα σε αυτή τη θεομηνία, το άγαλμα της Παναγίας είναι άθικτο και ο χρυσός σταυρός παρέμεινε όρθιος πάνω από τα καμένα αποκαΐδια».
Ο Γάλλος πρόεδρος αφιέρωσε τη δραστηριότητά του όλη την εβδομάδα αποκλειστικά στις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την άμεση έναρξη ανοικοδόμησης του Καθεδρικού Ναού και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση «διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού» για την ανακατασκευή του βέλους της Νοτρ Νταμ, που καταστράφηκε.
Ο Μακρόν ανέβαλε για μετά το Καθολικό Πάσχα το διάγγελμά του για την παρουσίαση των μέτρων που ανταποκρίνονται στα αιτήματα που εξέφρασαν οι Γάλλοι στον «Εθνικό Διάλογο». Αλλά τα «κίτρινα γιλέκα» συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις αυτό το Σάββατο.
Τους πυροσβέστες προσκάλεσε στα Ηλύσια ο Μακρόν, για να τιμήσει τους «ήρωες» που κατάφεραν να σώσουν από την πλήρη καταστροφή τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Προσδιόρισε ότι εργασίες διεξάγονται σε «τρία πολύ εύθραυστα σημεία» που εξακολουθούν να υπάρχουν στο κτίριο. Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ότι θα διορίσει έναν πρεσβευτή αρμόδιο για τη διεθνή πτυχή της ανοικοδόμησης της Νοτρ Νταμ.
Η έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά συνεχίζεται. Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και βρίσκεται τώρα στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους.
Η στάση της εισαγγελίας, που εξαρχής ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε «ατύχημα», προκαλεί αντιδράσεις από πολιτικούς ηγέτες και δημοσιογράφους, που δηλώνουν ότι «υπάρχουν αμφιβολίες για τα αίτια της πυρκαγιάς».
Ζητούν να εξετασθούν όλες οι εκδοχές και να ανακοινωθούν δημοσία, με πλήρη διαφάνεια, όλα τα στοιχεία της έρευνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας