Eπί τέσσερις ώρες, 26 αστυνομικοί επιχειρούσαν να απωθήσουν τις επιθέσεις ενός μαινόμενου όχλου 2.500 ατόμων που προσπαθούσε να εισέλθει στο αστυνομικό τμήμα και να αποσπάσει τρεις κρατουμένους -δύο άνδρες και μία γυναίκα- που είχαν συλληφθεί για κλοπές και να τους τιμωρήσει. Στο τέλος οι αστυνομικοί, κάτω από τη βροχή των βομβών μολότοφ που δέχονταν, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να αφήσουν τους κρατουμένους ανυπεράσπιστους.
Ο όχλος έβγαλε τους κρατουμένους από το τμήμα, τους έδειρε ανηλεώς στον δρόμο και μετά τους έκαψε ζωντανούς.
Το τραγικό γεγονός, που έχει συγκλονίσει το Εκουαδόρ, συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στα νότια της χώρας, στο χωριό Πoσόρxα, 27 χιλιάδων κατοίκων, στην πλειονότητά τους φτωχών αγροτών.
Δύο γυναίκες που περπατούσαν με τα παιδιά τους δέχτηκαν επίθεση 3 ατόμων -δύο ανδρών και μίας γυναίκας- που υπό την απειλή όπλου τούς πήραν χρήματα και κινητά.
Οι γυναίκες κατήγγειλαν το γεγονός στην αστυνομία, που συνέλαβε τους δράστες καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το χωριό.
Στο μεταξύ, όμως, άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη -που σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε ξεκινήσει από ένα από τα θύματα της ληστείας- ότι οι δράστες σκόπευαν να απαγάγουν τα παιδιά.
Να σημειωθεί εδώ ότι η απαγωγή παιδιών για την απόσπαση λύτρων γνωρίζει άνθηση σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική αυτόν τον καιρό και όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη οργή από τον πληθυσμό.
Μόλις λοιπόν κυκλοφόρησε αυτή η φήμη στο χωριό μαζεύτηκε μια μάζα 2.500 χωρικών μπροστά στο αστυνομικό τμήμα ζητώντας από τους αστυνομικούς να τους δώσουν τους υποτιθέμενους «παιδοκλέφτες».
Μάταια ο διοικητής προσπαθούσε να πείσει τον μαινόμενο όχλο ότι οι συλληφθέντες ήσαν απλοί κλέφτες και όχι απαγωγείς παιδιών.
Με κραυγές «Δώστε μας τους φυλακισμένους!», «Θέλουμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη με τα χέρια μας!», «Δεν εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη!», «Λαός ενωμένος!», ο όχλος έκαιγε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και ένα περιπολικό της αστυνομίας προσπαθώντας να εισέλθει στο τμήμα. Ενα άγημα 50 ναυτών από μία κοντινή βάση απωθήθηκε με πέτρες από τον όχλο.Το ίδιο συνέβη με τους πυροσβέστες που έσπευσαν να σβήσουν τις φωτιές.
Φυσικά, η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση και αναμένεται ότι 26 από τους δράστες που ταυτοποιήθηκαν από τις κάμερες ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν παραδειγματικές ποινές. Να τονιστεί εδώ ότι αυτά που συνέβησαν στο Εκουαδόρ, μια χώρα με μικρότερη εγκληματικότητα απ’ ό,τι άλλες χώρες της περιοχής, δεν είναι πρωτόγνωρα για τη Λατινική Αμερική.
Φαινόμενα λιντσαρίσματος –και όχι μόνο για απαγωγές παιδιών– αναφέρονται ολοένα και συχνότερα σε χώρες όπως το Περού, η Βραζιλία, η Κολομβία, το Μεξικό και άλλες.
Ενα μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του τόσο στην αστυνομία όσο και στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται συνήθως για το φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού που άλλωστε είναι και το πιο ευάλωτο στις ορέξεις των εγκληματιών.
Οσον αφορά το ίδιο το Εκουαδόρ, γεγονότα όπως αυτά αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τη νοσταλγία που τρέφουν πολλοί για την περίοδο που κυβερνούσε τη χώρα με σιδερένια πυγμή ο σοσιαλιστής Ραφαέλ Κορέα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας