O Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν πάει διακοπές. Συνεχίζει να αναφέρεται διαρκώς στο μεταναστευτικό για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του και να διατηρήσει την πρόθεση ψήφου της Λέγκας στο 30%. Αυτή τη φορά έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία, κάνοντας γνωστό ότι «από την αρχή του χρόνου έφτασαν στην Ιταλία, διά της θαλάσσιας οδού, 1.200 μετανάστες από την Τουρκία».
Ο γραμματέας της Λέγκας, μέσω Twitter, πρόσθεσε ότι «για τον έλεγχο της μετανάστευσης η Ευρωπαϊκή Ενωση (άρα και η Ιταλία) δωρίζει στην Τουρκία έξι δισεκατομμύρια ευρώ».
«Κάτι δεν πάει καλά, κάποιος δεν κάνει ό,τι θα έπρεπε; Θα κάνω μερικά τηλεφωνήματα, τι λέτε;» έγραψε, τέλος, στην ανάρτησή του ο Σαλβίνι.
Ακόμη μια προσπάθεια που στοχεύει φυσικά να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων πάνω στο όλο θέμα.
Προς το παρόν, η Ιταλία έκλεισε όλα της τα λιμάνια στα πλοία των διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Παράλληλα, έχει δώσει οδηγίες στα στρατιωτικά πλοία της να κινηθούν βορειότερα, στην κεντρική Μεσόγειο, και να αφήνουν την κύρια πρωτοβουλία για τις διασώσεις στα πλωτά μέσα της λιβυκής Ακτοφυλακής.
Αλλά ο Ματέο Σαλβίνι δεν είναι ικανοποιημένος, διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε ότι εκείνα της Λιβύης δεν μπορούν να θεωρηθούν –βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων– ασφαλή λιμάνια. Δηλαδή, ότι οι διασωθέντες θα πρέπει να συνεχίσουν να μεταφέρονται και στην Ευρώπη.
Παρά τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου της Ενωσης, δεν διαφαίνεται μια κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
Οι χώρες του Βίζεγκραντ συνεχίζουν να απορρίπτουν κάθε δυνατότητα υποδοχής προσφύγων, ενώ η Ρώμη είχε σειρά προβλημάτων, ακόμη και με τη Γαλλία, σε ό,τι αφορά την κατανομή των διασωθέντων που φτάνουν σε ιταλικό έδαφος.
Αυτό που ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει, πάντως, είναι η απομόνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για τον λόγο αυτό ετοιμάζει διεθνή διάσκεψη αφιερωμένη στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό, η οποία αναμένεται να οργανωθεί το φθινόπωρο στην Αιώνια Πόλη.
Στο μεταξύ, ο Σαλβίνι διατηρεί τους γνωστούς τόνους του και διαμηνύει ότι η κατάσταση εκ των πραγμάτων έχει ήδη αλλάξει. Οτι για όλες τις επόμενες διασώσεις, δηλαδή, (όπως έγινε με εκείνη των τετρακοσίων πενήντα ανθρώπων που ταξίδευαν με αλιευτικό πριν από δέκα ημέρες), η Ιταλία θα ανοίγει τα λιμάνια της μόνον αν εγγυηθούν φιλοξενία και φροντίδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Κόντε επιχειρεί να υιοθετήσει μια πιο διπλωματική γλώσσα, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Και οι δύο, όμως, γνωρίζουν ότι στο θέμα αυτό «παίζουν με τη φωτιά» και ότι αν κατά τη διάρκεια ενός πολλοστού ευρωπαϊκού «μπρα ντε φερ» πνιγούν δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική, και ουσιαστική, ευθύνη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας