Ο Ματέο Σαλβίνι πιστεύει ότι «θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τριάντα χρόνια». Αλλά δεν διευκρινίζει, φυσικά, αν προγραμματίζει να το κάνει μόνος του, με τα Πέντε Αστέρια ή με ό,τι απομένει από την μπερλουσκονική Κεντροδεξιά.
Προς το παρόν, ο γραμματέας της Λέγκας και Ιταλός υπουργός Εσωτερικών προτίμησε να μην απαντήσει στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος τον κάλεσε «να γυρίσει σπίτι, στην κεντροδεξιά συμμαχία, μαζί με τη Φόρτσα Ιτάλια και τα Αδέλφια της Ιταλίας».
Ο Ταγιάνι θεωρεί ότι η συμμαχία του Σαλβίνι με τα Πέντε Αστέρια του Ντι Μάιο «πηγαίνει κόντρα στη φύση», αλλά δεν μας εξηγεί -με τη σειρά του- πώς θα μπορούσε να δεχτεί ο Μπερλουσκόνι μια νέα πολιτική συμπόρευση στην οποία η Φόρτσα Ιτάλια (βάσει των σημερινών δεδομένων) θα είχε, περίπου, τον ρόλο ενός κομπάρσου.
Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή τη φάση ο αρχηγός της Λέγκας θέλει να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορεί τη δημοτικότητα που του εξασφαλίζει η σκληρή στάση του στο μεταναστευτικό.
Για τον λόγο αυτό, επιμένει ότι τα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά για τις ΜΚΟ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Και λέει ανοιχτά ότι ο κύριος, μεγάλος στόχος του είναι οι ευρωεκλογές της άνοιξης του επόμενου έτους.
Παρά την κάθετη πολιτική διαφωνία με τη συντριπτική πλειονότητα των πρωτοβουλιών του, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι ο Σαλβίνι πέτυχε φέτος εκεί όπου πριν από έναν χρόνο η Μαρίν Λεπέν απέτυχε.
Επειτα από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων συνέθεσε κυβέρνηση με τα Πέντε Αστέρια, μέχρι τώρα κατάφερε να επιβάλει τη δική του ατζέντα στο μεταναστευτικό και να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματός του στην πρόθεση ψήφου πάνω από το 30%.
Η Ιταλία, φυσικά, δεν εξασφάλισε την εντυπωσιακή νίκη που περίμενε στη σύνοδο των Βρυξελλών, αλλά δήλωσε με έμφαση (και με κάποιες αναφορές και στο τελικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) ότι «η Ρώμη δεν εννοεί να γίνει ο μόνος προορισμός μεταναστών και προσφύγων».
Ασφαλώς, το ποσοστό προπαγάνδας σε όλα αυτά είναι εντυπωσιακό. Φτάνει να θυμηθούμε ότι σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017 οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 79%.
Και ότι τις πρώτες, πιο αποτελεσματικές συμφωνίες για το μεταναστευτικό τις υπέγραψε πέρυσι στη Λιβύη ο κεντροαριστερός υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι.
Αλλά ο Σαλβίνι εκμεταλλεύεται τους φόβους των Ιταλών, τον θυμό τους για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, όπως και την προβληματική κοινωνική ένταξη (ακόμη και κάποιων προσφύγων), με τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και είναι κάτι που ξέρει να κάνει, δυστυχώς, πάρα πολύ καλά.
Πολλοί διερωτώνται μέχρι πότε θα καταφέρει να κρατήσει τους υψηλούς αυτούς τόνους, χωρίς να κουράσει τους πολίτες.
Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από τα Πέντε Αστέρια και την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών παρεμβάσεων που σχεδιάζουν.
Αλλά και από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο -σιγά σιγά- άρχισαν να ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν την ανάγκη οριστικής, πρόωρης συνταξιοδότησης του Ματέο Ρέντσι.
Διότι, παρά τις αλλεπάλληλες ήττες του, συνεχίζει ακόμη να κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας