Στη Γαλλία ο Μάης του ’68 αναβιώνει με εντυπωσιακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 50ής επετείου ενός ιστορικού κινήματος που είχε χαρακτήρα εξέγερσης κατά του κατεστημένου συστήματος και πρόβαλε ένα νέο μοντέλο κοινωνίας, με βάση τις δημοκρατικές αξίες, τα ιδεολογικά οράματα, την ελευθερία.
Το κυριότερο σύνθημα του Μάη του ’68 ήταν «η φαντασία στην εξουσία». Η δημιουργική επανάσταση της Ανοιξης του 1968 εκφράστηκε με ογκώδεις διαδηλώσεις, οδομαχίες, απεργίες που παρέλυσαν τη Γαλλία.
Η έξαρση αποδυναμώθηκε προοδευτικά και συνθλίφτηκε από την μπουλντόζα του υλισμού.
Το κύμα διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων κατά της φιλελεύθερης πολιτικής του Μακρόν και των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει αυταρχικά ο Γάλλος πρόεδρος μεγαλώνει.
Διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά στο Παρίσι. Το πνεύμα εξέγερσης κυριαρχεί και εκφράζεται με απομίμηση του ιστορικού Μάη του ’68. Ωστόσο οι παραλληλισμοί δημιουργούν σύγχυση.
Εκδήλωση που οργάνωσε το παραδοσιακό «Θέατρο Οντεόν» -που πρωτοστάτησε στο κίνημα του Μάη του ’68- διαταράχτηκε από την έφοδο ομάδων διαδηλωτών που προσπάθησαν να εισβάλουν βίαια στο κτίριο και να καταλάβουν τη σκηνή.
Η άρνηση της διεύθυνσης του θεάτρου προκάλεσε επίθεση των διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα. Αμέσως έφτασε η αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διαλύσει.
Οι θεατές εγκλωβισμένοι στο θέατρο, περιμέναμε ώς τα μεσάνυχτα για να μας επιτρέψουν να βγούμε σταδιακά με μικρές ομάδες και να απομακρυνθούμε υπό την προστασία των αστυνομικών...
Καυτή άνοιξη βιώνει ο Γάλλος πρόεδρος με τις συνεχείς κινητοποιήσεις από εργαζομένους σε διαφορετικούς κλάδους που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις του και σήμερα συγκλίνουν σε κοινό αγώνα, για να υπερασπιστούν κεκτημένα δικαιώματα.
Το ποσοστό των εργαζόμενων στην εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF που συμμετέχουν στις επαναλαμβανόμενες απεργίες ανέβηκε ξανά στο 30%. Υπό το κράτος πίεσης ο πρωθυπουργός ξεκίνησε διαπραγματεύσεις.
Προσδιόρισε ότι δεν θα αποσύρει τα κυριότερα μέτρα, αλλά θα λάβει υπόψη τις υποδείξεις των συνδικάτων.
Μια πρώτη χειρονομία έγινε από την υπουργό Μεταφορών Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία πρότεινε στη Γερουσία να συμπεριλάβει στον νόμο γραπτή διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία, η οποία θα παραμείνει στον δημόσιο τομέα.
Και στον τομέα της παιδείας, συνεχίζονται οι καταλήψεις κτιρίων σε ορισμένα Πανεπιστήμια. Η ένταση κλιμακώνεται γιατί φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στον τρόπο επιλεκτικής εισαγωγής στις σχολές οδήγησαν σε ακύρωση των εξετάσεων στα Πανεπιστήμια της Μασσαλίας, της Ρουέν και της Λιόν. Αστυνομικοί απώθησαν νεαρούς που είχαν αποκλείσει την είσοδο σχολών όπου είχαν μεταφερθεί οι εξετάσεις.
Απέναντι στον κίνδυνο «διατάραξης της δημόσιας τάξης», η διεύθυνση των Πανεπιστημίων αποφάσισε να ακυρώσει τις εξετάσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας