Ντόχα, Κατάρ
Στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμάντ, στην Ντόχα, μια πανσπερμία φυλών κινείται αενάως στους διαδρόμους του φουτουριστικού αεροσταθμού σαν ποτάμι. Εδώ συνειδητοποιεί κανείς τη δυναμική ενός νέου κόσμου που αναδύεται. Ενός κόσμου πολυπολιτισμικού, με κέντρο βάρους την Ασία, ενός κόσμου που μιλάει όλες τις γλώσσες, λατρεύει όλες τις θρησκείες, αλλά συνεννοείται στα αγγλικά και αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες σε δολάρια.
Στο τρένο που συνδέει τους τερματικούς σταθμούς, μέσα στο αχανές αεροδρόμιο, μια γυναίκα από το Πακιστάν με ένα πολύχρωμο σάρι κάθεται αντικριστά από έναν Αυστραλό έφηβο με φανελάκι της Μπαρτσελόνα.
Μπαγκλαντεσιανοί εργάτες που έρχονται για να δουλέψουν στα έργα για το Μουντιάλ ποδοσφαίρου του 2022, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ, καπνίζουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δίπλα σε Κινέζους επιχειρηματίες με κοστούμια και πανάκριβα ρολόγια.
Γυναίκες από την Αραβία, με μαύρες αμπάγιες και καλυμμένα πρόσωπα στέκονται στην ουρά για να πάρουν ένα χάμπουργκερ δίπλα σε νεαρά κορίτσια κι αγόρια από την Ευρώπη, που έρχονται εδώ για παρακολουθήσουν μαθήματα στα φημισμένα ιδιωτικά αμερικανικά πανεπιστήμια της Ντόχα.
Τριάντα εκατομμύρια επιβάτες διέρχονται κάθε χρόνο από αυτόν τον παγκόσμιο κόμβο, οι περισσότεροι τουρίστες τράνζιτ, αλλά και πολλοί μετανάστες που μεταφέρουν μια πατρίδα αμπαλαρισμένη σε βαλίτσες 30 κιλών, καημούς και όνειρα στην καρδιά τους και φωτογραφίες των αγαπημένων τους στο κινητό τους. Δίπλα μου, στην αίθουσα αναμονής, ένας πατέρας, Ελληνας από τη Θεσσαλονίκη, κάνει σκάιπ με την κόρη του και της λέει παραμύθια.
Το παιδί που έχουμε μέσα μας, αλλά και το παιδί που αφήνουμε πίσω μας, το συναντάμε ως σύμβολο στην κεντρική αίθουσα του αεροδρομίου, δίπλα στα Duty Free, όπου συγκλίνουν οι δρόμοι όλων των τερματικών σταθμών. Εκεί, δεσπόζει ένα εμβληματικό μπρούτζινο γλυπτό, που μας υπενθυμίζει την παιδικότητα, ένα κίτρινο αρκουδάκι με μια λάμπα, ύψους επτά μέτρων, έργο του Ελβετού γλύπτη Ουρς Φίσερ που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Το αεροδρόμιο Χαμάντ, ένα στολίδι από μόνο του, που κόστισε 17 δισ. δολάρια, είναι γεμάτο έργα σύγχρονης τέχνης από φημισμένους καλλιτέχνες και η υψηλή αισθητική συναγωνίζεται την υπερβολή. Ολα είναι μεγάλα σε κλίμακα, εντυπωσιακά, πολύχρωμα και φωτισμένα.
Οι Αραβες αγαπούν ιδιαίτερα τα φώτα και τα χρώματα, αλλά και τα πουλιά που κατακλύζουν τους εξωτερικούς χώρους πρασίνου του αεροδρομίου. Ερχονται άφοβα κοντά σου, πετούν παντού, μόνα τους, ζευγάρια ή σε μεγάλους σχηματισμούς και είναι συμφιλιωμένα με τους ανθρώπους.
Γύρω τους, έρημος, οπότε βρίσκουν εδώ έναν φιλόξενο τόπο να ξαποστάσουν, να πιουν νερό από τις τεχνητές λίμνες και να βρουν τροφή.
«Είναι αποδημητικά», μου λέει ένας Αραβας από το Ομάν, «είναι μετανάστες, πρόσκαιροι επισκέπτες. Δεν ψάχνουν πατρίδα, πατρίδα τους είναι ο κόσμος ολόκληρος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας