Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το όνομα της καμπάνιας είναι «Αλλαξε την Οικονομία, Σκέψου Κοινωνικά» και στόχος της είναι το 2018 να γίνει ευρωπαϊκό έτος για την Κ.ΑΛ.Ο.

Οταν οι νέοι τα βάζουν με τη λιτότητα

Η πρωτοβουλία Challenging the Crisis ξεκίνησε το 2013, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελείται από ομάδες νέων από έξι πληγείσες από την κρίση χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία) με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε επίπεδο Ε.Ε. σε πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, παρά τα μέτρα λιτότητας που πλήττουν τις συγκεκριμένες χώρες.

Μετά το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους νέους, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2014, αποφασίστηκε από τις ομάδες που συμμετείχαν (Young Global Advocates) να υπάρχει ένα κοινό θέμα στην εκστρατεία, το οποίο είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο).

Το όνομα της καμπάνιας είναι «Αλλαξε την Οικονομία, Σκέψου Κοινωνικά» και στόχος της είναι το 2018 να γίνει ευρωπαϊκό έτος για την Κ.ΑΛ.Ο, ώστε να μπει στην ατζέντα και οι πολίτες να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την επιλογή στον καιρό της κρίσης.

Η εμπειρία

Συναντήσαμε κάποια από τα μέλη της ελληνικής ομάδας των Young Global Advocates σε εκδήλωση της Fair Trade Hellas, που είναι συνεργάτιδα του πρότζεκτ στη χώρα μας, και μάθαμε για την εμπειρία τους καθώς και για τους λόγους που θεωρούν ότι η ΚΑΛΟ σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

«Στην Ελλάδα πρόκειται για κάτι πολύ νέο. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται με την κρίση και την κατάρρευση του συστήματος υγείας. Δημιουργήθηκαν αρκετές κοινωνικές δομές. Στόχος δεν είναι η παραγωγή πλούτου, αλλά να βρίσκεται στο επίκεντρο ο άνθρωπος. Σίγουρα είναι μια λύση», μας λένε η Αργυρώ, η Ευτυχία, η Κατερίνα και ο Σπύρος.

Γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσω facebook, απ’ όπου πληροφορήθηκαν για την καμπάνια πριν ξεκινήσουν να ασχολούνται πιο ενεργά.

«Ξεκίνησα να στέλνω κάποιες προτάσεις μέσω social media και στη συνέχεια εντάχθηκα κανονικά. Τον Ιανουάριο συμμετείχα στο 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κ.ΑΛ.Ο στις Βρυξέλλες, όπου βρεθήκαμε με τα μέλη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες και ανταλλάξαμε ιδέες. Σκοπός είναι να πιέσουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να ασχοληθούν πιο ενεργά με την Κ.ΑΛ.Ο ώστε να συμμετέχουν οι απλοί πολίτες, οι άνεργοι και οι νέοι. Πιστεύω ότι αποτελεί έναν τρόπο να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η ανεργία, αλλά και να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ευτυχία Γκινίκη, φοιτήτρια στη Νομική Κομοτηνής.

«Υπάρχουν πραγματικά προοπτικές να ασχοληθούν με αυτό οι νέοι;» ρωτάμε την ομάδα:

«Το 2005 ο Ελληνας δεν θα το σκεφτόταν καν. Σήμερα εξετάζει τον τομέα. Δεν λέμε ότι είναι εύκολο, αλλά πρέπει να γίνει μία προσπάθεια».

«Επειτα από ημερίδα που έγινε τον Δεκέμβριο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αρκετός κόσμος ενδιαφέρθηκε και ήρθε να μας ρωτήσει διάφορα πράγματα», προσθέτει η Αργυρώ Κασσώτη που σπουδάζει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Κόρινθο.

Ο Σπύρος Κουβούσης, 30 ετών, έχει κάνει Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μεταπτυχιακό στην Αγγλία.

Οπως πολλοί νέοι στη χώρα μας, τους τελευταίους 5 μήνες είναι άνεργος: «Αυτό που κάνουμε είναι μία προσπάθεια να προωθήσουμε το μοντέλο της ΚΑΛΟ. Ειδικά στους νέους. Δεν είναι απλό να ξεκινήσεις οποιαδήποτε επιχείρηση. Θέλει πολλή δουλειά και υπομονή. Αλλά από το να στέλνει ένας άνεργος νέος απλά βιογραφικά και να λέει θα πάω στο εξωτερικό, αξίζει να προσπαθήσει να δουλέψει συλλογικά. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο εμείς βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι».

Τον Απρίλιο η διεθνής πρωτοβουλία ολοκληρώνεται και για τους Ελληνες συμμετέχοντες που είδαν μία υπαρκτή εναλλακτική.

Το σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας και ακόμα περισσότερο το ομαδικό πνεύμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Info:

Μπορείτε να υπογράψτε εδώ το αίτημα της καμπάνιας «Αλλαξε την Οικονομία, Σκέψου Κοινωνικά»  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οταν οι νέοι τα βάζουν με τη λιτότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας