Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα ανεργίας, ιδίως των νέων, που ξεπέρασαν το ιστορικό φράγμα του 12%, ενώ οι άτυπες μορφές εργασίας εκπροσωπούν πλέον περισσότερο από το 20% της συνολικής απασχόλησης στον πλανήτη.
Σήμερα, 397 εκατ. εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και άλλα 472 εκατ. δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Μέσα σε αυτό το αποθαρρυντικό τοπίο, οι συνεταιρισμοί έχουν επιδείξει μια τεράστια αντοχή απέναντι στις συνέπειες της κρίσης όσον αφορά και τη διασφάλιση της απασχόλησης.
Οπως δείχνει η έρευνα «Συνεταιρισμοί και απασχόληση: μια παγκόσμια έκθεση» της CICOPA (Διεθνής Οργάνωση των Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες), η συνεταιριστική εργασία, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αφορά τουλάχιστον 250 εκατ. εργαζόμενους στον κόσμο, ενώ στην G20 (ομάδα των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη) αποτελεί το 12% του συνολικού απασχολούμενου πληθυσμού.
Από αυτούς, 26,4 εκατ. απασχολούνται σε συνεταιρισμούς ως εργαζόμενοι (15,6 εκατ.) ή ως εταίροι-εργαζόμενοι (10,8 εκατ.), ενώ 223,6 εκατ. είναι ιδιώτες και ομάδες παραγωγών που οργανώνουν την παραγωγή τους γύρω από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Οι αριθμοί αυτοί αφορούν την άμεση απασχόληση, δεν συμπεριλαμβάνουν δηλαδή τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν έμμεσα και μακροπρόθεσμα από την παρουσία των συνεταιρισμών σε έναν τόπο (π.χ. προμηθευτές, παρόχους υπηρεσιών, κ.λπ.) ούτε όσες προέρχονται από τη δημιουργία επιχειρήσεων χρηματοδοτούμενων από πιστωτικούς συνεταιρισμούς.
Σύμφωνα με την έρευνα, καμιά άλλη μορφή επιχείρησης δεν μπορεί να δίνει δουλειά σε τόσους ανθρώπους σε συνθήκες κρίσης και ύφεσης εγγυώμενη συγχρόνως πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση.
Επιπλέον, τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συνεταιριστικής εργασίας, δηλαδή η συμμετοχή, η συλλογικότητα, η ισότητα, το αίσθημα περηφάνιας, το πρόταγμα αξιών, η έντονη ταύτιση με την ίδια την επιχείρηση, αλλά και η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των οικονομικών απαιτήσεών της και της αναγκαιότητας να είναι ευέλικτη και παραγωγική αποτελούν στοιχεία που ενισχύουν τη βιωσιμότητα των συνεταιρισμών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας