Ο όρος Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο) έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας και της επισφάλειας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τη δουλειά και την τύχη τους στα χέρια τους για να δώσουν απτές απαντήσεις στις ανάγκες τους.
Συνεταιρισμοί, κοινωνικές επιχειρήσεις, συνεργατικά εγχειρήματα, ανακτημένα από τους εργαζόμενους εργοστάσια, ομάδες παραγωγών και καταναλωτών, δίκαιο εμπόριο, κίνημα χωρίς μεσάζοντες, αλληλέγγυα σχήματα, δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και τράπεζες χρόνου, εναλλακτικά νομίσματα, ηθικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πληθώρα οργανώσεων και φορέων αναδύονται μέσα από την κοινωνία διεκδικώντας «να βγούμε συλλογικά από την κρίση».
Η Κ.ΑΛ.Ο δεν είναι κρίσιμη μόνο για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού οικονομικού μοντέλου.
Ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης της παραγωγής, της εργασίας, της κατανάλωσης, που ξεκινά από τις κοινωνικές και συλλογικές ανάγκες, προτάσσει τον άνθρωπο αντί για τα κέρδη, επιβάλλει κριτήρια κοινωνικής, περιβαλλοντικής και εργασιακής ευθύνης, προωθεί τις αρχές της συλλογικότητας, της ισότητας, της συμμετοχής και της δημοκρατίας.
Η κοινωνική οικονομία δεν είναι ουτοπία, αλλά πραγματικότητα, η οποία μάλιστα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική στις συνέπειες της κρίσης, δημιουργώντας και διατηρώντας θέσεις εργασίας και πολλαπλασιάζοντας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Σήμερα, περισσότεροι από 14 εκατ. εργαζόμενοι στην Ευρώπη απασχολούνται στην ΚΑΛΟ, εκπροσωπώντας το 6,5% της συνολικής απασχόλησης στην ήπειρο. Αν και στην Ελλάδα ο τομέας δεν φτάνει ούτε στο 1%, το δυναμικό του είναι τεράστιο, όπως μεγάλες είναι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει για να μπορέσει να πολλαπλασιάσει τον κοινωνικό του αντίκτυπο.
Η «Εφ.Συν.», ως συνεταιριστικό εγχείρημα που βιώνει τα προβλήματα του χώρου αλλά στοιχηματίζει στις προοπτικές του, «Για Κ.ΑΛ.Ο» λοιπόν, ανοίγει ένα βήμα ενημέρωσης για όσα συντελούνται σε αυτόν τον χώρο, ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα στους διαφορετικούς φορείς της Κ.ΑΛ.Ο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, διαλόγου για το θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προτάσεις για τη λύση τους και την ανάπτυξη συνεργειών για έξοδο από την κρίση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας