Τα κινήματα πόλης ήταν πάντα στην αιχμή των διεκδικήσεων για να παραμείνουν ή να περάσουν στα χέρια των δήμων αγαθά και υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως το νερό, οι ελεύθεροι χώροι, οι κοινωνικές υπηρεσίες. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει δύο τοπικά κινήματα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις: Η Θεσσαλονίκη για το νερό και η Πάτρα για το παραλιακό μέτωπο.
Υπέρ της απόφασης του λαού της Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου στις 18 Μαΐου 2014, στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχε ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και υπέρ της συλλογικής διαχείρισής του, τάσσεται η υποψήφια δήμαρχος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υποψήφιος που υποστηρίζει η Ν.Δ. -και τότε είχε προσφύγει κατά του δημοψηφίσματος- καταθέτει τη δική του πρόταση.
Το δημοψήφισμα ήταν το επιστέγασμα της Πρωτοβουλίας των 54 Φορέων και Κινημάτων για τη συγκρότηση μιας Συμμαχίας προς τη Συνεργατική Μη κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού από τους Πολίτες, την Αυτοδιοίκηση, τους Εργαζόμενους και την Κοινωνία της πόλης, που ξεκίνησε και τη σχετική συζήτηση με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων της περιοχής.
Πρόσφατα η πρωτοβουλία κάλεσε τους υποψήφιους δημάρχους να απαντήσουν τι στάση θα κρατήσουν όχι μόνο στη συζήτηση με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων, αλλά και σε ενδεχόμενη νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης ποσοστού της ΕΥΑΘ εφόσον εκλεγούν.
Η «Εφ.Συν.» απηύθυνε τα ίδια ερωτήματα σε δύο υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης:
Κατερίνα Νοτοπούλου: «Δημοτικοποίηση του νερού»
«Στη Θεσσαλονίκη, τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε μια μάχη για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, μαζί με τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Δεν ήταν μια εύκολη μάχη, όμως την κερδίσαμε και διασφαλίσαμε την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού. Για εμάς όμως είναι εξίσου εμβληματικού χαρακτήρα για την προσπάθεια που κάναμε η δυνατότητα δημοτικοποίησης του νερού.
»Και εδώ θα πρέπει όλοι να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν ξεκάθαρα γιατί κανένας δεν μιλάει γι’ αυτό. Για εμάς και για εμένα προσωπικά είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει όλοι να δεσμευτούν ότι θα σεβαστούν την ξεκάθαρη απόφαση που έλαβε ο λαός της Θεσσαλονίκης το 2014. Και να εργαστούμε ώστε να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τη δυνατότητα για τη δημοτικοποίηση του νερού».
Νίκος Ταχιάος: «Τα δίκτυα στους δήμους»
«Είναι γενική παραδοχή ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Και ως δημόσιο αγαθό πρέπει να φροντίζουμε και για την ποιότητά του, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι αυτό το αγαθό θα φτάσει με ασφάλεια σε όλα τα νοικοκυριά. Η Υδρευση-Αποχέτευση της Θεσσαλονίκης γίνεται σήμερα μέσω της ΕΥΑΘ Α.Ε., η οποία έχει τα χαρακτηριστικά ιδιωτικής εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο και μας πουλάει το νερό στη Θεσσαλονίκη και μέσω της ΕΥΑΘ Παγίων, η οποία είναι εταιρεία του Δημοσίου και είναι ιδιοκτήτης στα δίκτυα παροχής του νερού και αποχέτευσης.
»Είμαι υπέρ της μετατροπής της ΕΥΑΘ Παγίων σε διαδημοτική επιχείρηση στην οποία κάθε δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος θα συμμετέχει με ποσοστό ανάλογο των δικτύων που διαθέτει. Παράλληλα, αυτή η διαδημοτική επιχείρηση της ΕΥΑΘ Παγίων θα εκπροσωπείται και θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ Α.Ε. με δύο μέλη της. Ετσι, θα διασφαλίσουμε ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν στους δήμους και θα διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού. Είναι μια νέα πρόταση και μόλις αναλάβω τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα την προτείνω στους φορείς της πόλης και στους εργαζόμενους, για να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα του νερού στην πόλη».
Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης για την παράκτια ζωνη
«Με αγώνες κατακτάμε όσα δικαιούμαστε»
Ενα νικηφόρο παράδειγμα τοπικών αγώνων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η περίπτωση της Πάτρας και της δημοτικής αρχής του Κώστα Πελετίδη, που εκλέχθηκε με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ έχοντας παράλληλα πλατύ λαϊκό έρεισμα. Μετά από μακροχρόνιες διεκδικήσεις, οι Πατρινοί κατάφεραν να αποδοθούν στον δήμο τα 270 στρέμματα του παραλιακού μετώπου (πρώην χερσαία ζώνη λιμένος), γλιτώνοντάς τα από το Υπερταμείο, στο οποίο έχει ενταχθεί προς εκποίηση ο Οργανισμός Λιμένος Πατρέων μαζί με άλλα 9 περιφερειακά λιμάνια.
Ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος εκ νέου μιλά στην «Εφ.Συν.» για το πώς οι δημότες επαναδιεκδικούν ελεύθερους χώρους, αντί αυτοί να ρημάζουν και να ιδιωτικοποιούνται:
«Η παραλιακή ζώνη της πόλης μας είναι ο φυσικός πλούτος του πατραϊκού λαού. Για τα οικονομικά συμφέροντα είναι φιλέτο, είναι οικονομικός πλούτος για τους λίγους. Δεν είναι τυχαία η λυσσαλέα προσπάθεια για πολλά χρόνια να μην αποδοθεί στον πατραϊκό λαό.
»Η οργανωμένη επίθεσή μας, η συσπείρωση του πατραϊκού λαού, οι αγώνες του έφεραν νικηφόρα αποτελέσματα. Οι de facto παρεμβάσεις μας, κόντρα στους νόμους και τις γραφές, δημιούργησαν το Νότιο Πάρκο με δικά μας μέσα. Οδήγησε την κυβέρνηση σε υποχώρηση από τις αρχικές της προτάσεις, που απορρίφθηκαν από το δημοτικό μας συμβούλιο τον Αύγουστο του 2016. Ετσι, φτάσαμε στην παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου τον Ιούλιο του 2018 στον δήμο.
»Το ίδιο θα κάνουμε και στον Ρηγανόκαμπο, τον οποίο η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν θέλει να παραχωρήσει. Πρόκειται για έναν πρώην σκουπιδότοπο που τα συμφέροντα θέλουν να τον αξιοποιήσουν για μπίζνες. Εμείς θέλουμε να τον κάνουμε ένα μεγάλο πάρκο, “μπαλκόνι” της Πάτρας.
»Θα νικήσουμε, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Θα πάψει η διαιώνιση της κυριαρχίας των λίγων. Με αγώνες κατακτάμε ό,τι δικαιούμαστε».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας