Μια νέα κοινότητα που κάθε Τετάρτη θα φέρνει κοντά παραγωγούς και καταναλωτές με φυσικό τρόπο αλλά και μέσω των νέων τεχνολογιών θα ξεκινήσει σύντομα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Η πρωτοβουλία με όνομα «Το Μποστάνι» φιλοδοξεί να γίνει μια πρότυπη σταθερή αγορά χωρίς μεσάζοντες και υποστηρίζεται από το Impact Hub Athens και το «Ευρωπαϊκό Χωριό», που έχουν απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε παραγωγούς και καταναλωτές να δηλώσουν συμμετοχή.
«Θέλουμε να επαναφέρουμε την αγορά νωπών λαχανικών και φρούτων που γινόταν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης τα προηγούμενα χρόνια. Στηριζόμαστε στη φυσική καλλιέργεια [natural farming]. Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται χωρίς αγροτοξικές μεθόδους και για τα οποία εφαρμόζονται οι αρχές ηθικού εμπορίου και σχέσεων εργασίας στα χωράφια. Επίσης, θέλουμε να υπάρχει μια λογική όσο το δυνατόν μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος» λέει στην «Εφ.Συν.» η Σόφη Λάμπρου από το Impact Hub Athens.
Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές θα συναντιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα στην Κυψέλη. Η επιλογή της ώρας έγινε με τη λογική να μπορούν να έρχονται για τα ψώνια τους εργαζόμενοι που σε άλλες περιπτώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε Λαϊκή Αγορά και αναγκαστικά στρέφονται στα σούπερ μάρκετ.
Σκοπός της κοινότητας είναι να οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις και επισκέψεις των καταναλωτών σε κτήματα και άλλες εγκαταστάσεις, ώστε να υπάρχει καλύτερη γνωριμία με τους παραγωγούς και να ξέρουν ποιος και πώς παράγει το φαγητό που φτάνει στο πιάτο τους.
Το Impact Hub θα διοργανώσει ακόμη διάφορα workshops για τους παραγωγούς, ώστε να ενημερωθούν καλύτερα για την ηλεκτρονική πώληση των προϊόντων τους κ.ά.
Βασικό σημείο του όλου εγχειρήματος είναι η δυνατότητα για διαδικτυακές παραγγελίες 7 μέρες την εβδομάδα και όλο το 24ωρο, που θα παρέχεται μέσω ιστοσελίδας η οποία ετοιμάζεται.
«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να έχουν ένα online κατάστημα όπου ο καθένας θα έχει το προφίλ του και δική του σελίδα e-shop με τα προϊόντα του (παραδοσιακά λαχανικά και οπωροκηπευτικά, όσπρια, αλεύρια, superfoods, τρόφιμα που έχουν παραχθεί με υδροπονία). Οι παραγωγοί που θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα δεν θα έχουν απαραίτητα και πάγκο στην αγορά κάθε Τετάρτη, αλλά θα έρχονται εκεί για να παραδίδουν τις παραγγελίες τους που έχουν γίνει διαδικτυακά» μας εξηγεί η κ. Λάμπρου.
Ο τρόπος που θα λειτουργήσει η αγορά βασίζεται στη λογική «click and collect». Οι καταναλωτές θα έρχονται τις Τετάρτες στη ΔΑΚ, ώστε να παραλάβουν το καλαθάκι με τα όσα παρήγγειλαν διαδικτυακά.
Η διαδικασία αυτή θα προσφέρει και θέσεις εργασίας, καθώς θα φτιαχτεί ομάδα logistics που θα ξεχωρίζει και θα κατηγοριοποιεί τις παραγγελίες.
Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες θα βοηθήσουν ακόμη στον καλύτερο προγραμματισμό των αγορών αλλά και τη μείωση της σπατάλης τροφής, αφού οι παραγωγοί θα γνωρίζουν τις επιθυμητές ποσότητες και δεν θα καταλήγουν τρόφιμα στα σκουπίδια.
Η πιλοτική περίοδος του εγχειρήματος θα ξεκινήσει από αυτόν τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο. Σκοπός είναι να αναπτυχθούν ανάλογες δομές σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως το Μοναστηράκι και η Ακαδημία Πλάτωνος, όπου βρίσκεται το συνεταιριστικό καφενείο του «Ευρωπαϊκού Χωριού», αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
● Οσοι παραγωγοί και καταναλωτές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην κοινότητα μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή τηλεφωνικά με το Impact Hub Athens στο 210-3210146.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας