Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Εφ.Συν». προτείνει ρεβεγιόν σε στέκια συνεργατικά

Στο πρώτο μέρος του εορταστικού δισέλιδου του «Για ΚΑΛΟ» («Εφ.Συν.» 17/12/2018), ζητήσαμε από τον Αγιο Βασίλη να... «γεμίσει τον σάκο του με δώρα αλληλεγγύης», με προϊόντα από συνεταιριστικά καταστήματα στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, Εξάρχεια, Κυψέλη, Θησείο.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος προτείνουμε ιδέες για το χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και τις εξόδους των γιορτών σε συνεργατικά εστιατόρια, μπαρ και μεζεδοπωλεία.

Τέλος, για να σας μπει με το ΚΑΛΟ το 2019, μην αμελήσετε μια βόλτα από τα 8 συνεργατικά καταστήματα που μόλις άνοιξαν και σας περιμένουν στην ανανεωμένη Στοά Εμπόρων, στο Σύνταγμα.

Λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκουμε στα Ανω Πατήσια (Χατζηδάκη 9) την «Περιμπανού», μία ΚΟΙΝΣΕΠ με μέλη 11 γυναίκες όλων των ηλικιών, όπως και οι θαμώνες της. Σε αυτό το συνεργατικό καφενείο και μεζεδοπωλείο, που συνδυάζει την ποιότητα των υπηρεσιών σε προσιτές τιμές και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε τα περίφημα καφεδάκια του, ρεβιθοκεφτέδες, λαχματζούν, χοιρινό κρασάτο, φάβα και βιολογικό κρασί Λήμνου.

Στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης της, η «Περιμπανού» μόλις παρέδωσε στο κέντρο βρεφών «Μητέρα» ένα αυτοκίνητο γεμάτο από είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συγκέντρωσε τον Δεκέμβριο, μέσω ενός ανταλλακτικού παζαριού και εκθέσεων με καλλιτεχνικές δημιουργίες και χειροποίητα αντικείμενα.

Η γυναικεία δημιουργικότητα είναι διάχυτη και στην κολεκτίβα «Beaver» στον Κεραμεικό (Μεγάλου Βασιλείου 46), που παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς φοράει τα γιορτινά του και μας περιμένει με όμορφες μουσικές επιλογές.

Ενα συνεργατικό καφενείο - σημείο αναφοράς πλέον χάρη στη σχέση σεβασμού που έχει χτίσει τα τελευταία πέντε χρόνια με τους θαμώνες και τη στήριξη που έχει προσφέρει σε μια σειρά αλληλέγγυων και κοινωνικών σκοπών. «Η διαφορά είναι ότι υπάρχει διάδραση κι από έξω, καθώς έχει δημιουργηθεί μια συνθήκη, λόγω της οποίας κάποιος μπορεί να ζητήσει τον χώρο για να φιλοξενήσει κάποια εκδήλωση» σχολιάζει η Μαρία, μία από τα 6 μέλη. Στα συν του μπαρ εκτός από τους καφέδες και τα ποτά του, το brunch της Κυριακές και η προσβασιμότητα για ΑμεΑ.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ένα διαφορετικό εστιατόριο με ασιατικό φαγητό και πληθώρα γεύσεων από Φιλιππίνες, Κίνα, Πολυνησία και Ταϊλάνδη μάς άνοιξε την όρεξη μόνο από την κομψή αισθητική του. Πρόκειται για το «Mentaleaty» (Μεγ. Αλεξάνδρου 114), μία από τις δράσεις του ΚοιΣΠΕ «Αθηνά Ελπίς».

Ο σεφ έχει προσαρμόσει στα ευρωπαϊκά δεδομένα το μενού, που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία πιάτων και αυτές τις μέρες μία εορταστική προσφορά για δύο άτομα. Οπως μας λέει ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, οι πελάτες προτιμούν στο pad thai (για χορτοφάγους και μη) και το ελαφρώς καυτερό satay, ενώ ο ίδιος μας προτείνει Teriyaki και κοτόπουλο μοσχάρι με κάρι. Η κουζίνα του εστιατορίου -και όχι μόνο- διατίθεται επίσης μέσω catering.

Σημαντικό πλεονέκτημα της οικογένειας του «Mentaleaty» το γεγονός ότι απασχολεί και άτομα από ευάλωτες ομάδες και με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, στα οποία παρέχεται υποστηρικτική και συμβουλευτική υπηρεσία στο πλαίσιο λειτουργίας της μονάδας ψυχικής υγείας.

Στη διπλανή γειτονιά του Θησείου, ένα νέο συνεργατικό καφενείο, το «Συντρίμμι»(Αμφικτύονος 33), μέλος της Δικτύωσης Συνεργατικών Εγχειρημάτων Αθήνας, έχει γίνει ήδη στέκι, όπου μπορούμε να απολαύσουμε σε χαμηλές τιμές τον καφέ μας και ξεχωριστούς μεζέδες. Κολοκυθόπιτα και παραδοσιακό ταλαγάνι με μέλι και σουσάμι, μας προτείνει ο Φώτης.

Τα μέλη του εγχειρήματος έχουν στήσει μέσα στο όμορφο μαγαζί ένα κοινωνικό παντοπωλείο με προϊόντα από το «Συν Αλλοις» και μικροπαραγωγούς, ενώ στηρίζουν συνεργατικά εγχειρήματα σε όλη την Ελλάδα, όπως τη ΒΙΟΜΕ, τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων» και το Obscura Lab, το οποίο έχει στείλει από το Ρέθυμνο ημερολόγια για το 2019.

Τα έσοδα συγκεντρώνονται σε ένα Ταμείο Αλληλεγγύης, που μέχρι τώρα έχει ενισχύσει τον καταυλισμό Κούρδων στο Λαύριο και το City Plaza.

Κι επειδή ο οίνος ευφραίνει την καρδιά, μπορεί κάποιος να κάνει ένα διάλειμμα, να δει τους φίλους του κι ακόμη να προγραμματίσει μία έξοδο στο «ΒοΒο wine bar» στο Κουκάκι (Αναστασίου Ζίννη 36, απέναντι από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Ο Μποέμ Μπουρζουά (boheme bourgeois), όπως είναι ολόκληρο το όνομα του μπαρ, είναι το στέκι για όσους αγαπούν το καλό κρασί αλλά και όσους θέλουν να μυηθούν στον πολιτισμό του οίνου που δημιούργησαν τέσσερις φίλοι για να μοιραστούν την αγάπη τους.

Διαθέτει περισσότερες από 90 ετικέτες κρασιού και αποσταγμάτων, ενώ υπάρχουν και περισσότερες από 30 ετικέτες που σερβίρονται σε ποτήρι για όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει ένα ποτήρι κρασί.

Επιλογή των συνεταιριστών είναι να αναδείξουν ελληνικές ποικιλίες, ξεχωριστούς αμπελώνες και ιδιαίτερα οινοποιεία, ενώ τα κρασιά συνοδεύουν εξαιρετικά πιάτα με εκλεκτές λιχουδιές επίσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και τον φημισμένο φούρνο της γειτονιάς τους. Για τις γιορτές έχουν ετοιμάσει ειδικά μενού.

Από τη χριστουγεννιάτικη «μεζεδο-ταβερνό-τσαρκα» δεν θα μπορούσε να λείπει ένα από τα πιο δημοφιλή συνεταιριστικά εστιατόρια της Αθήνας, το «Κονσερβοκούτι» στα Εξάρχεια (Ιπποκράτους 148 και Βατάτζη), που γιόρτασε φέτος τα 5 χρόνια λειτουργίας του.

Προλαβαίνετε και σήμερα να κλείσετε θέση για το ρεβεγιόν της παραμονής των Χριστουγέννων, στο τηλ. 2016461244, επιλέγοντας κάποια από τα ειδικά πιάτα για την περίσταση -βουβάλι, μαύρο, χοίρο, χοιρινό κότσι- ή ό,τι άλλο θέλετε από το καθημερινό μενού.

Στη Στοά του Αλληλέγγυου Εμπορίου

Ανοιξαν επιτέλους, έστω με καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, τα 8 συνεργατικά καταστήματα στη Στοά Εμπόρων στην Οδό Βουλής 10, στο πλαίσιο του προγράμματος αστικής αναζωογόνησης «Πόλη στο τετράγωνο» του Δήμου Αθηναίων, που καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα σε χώρους που παραχωρεί δωρεάν από το υπουργείο Εργασίας, καθώς ανήκουν στο ΕΦΚΑ.

Για τα χριστουγεννιάτικα δώρα της τελευταίας στιγμής ή για τις πρωτοχρονιάτικες ευχές σας, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε χειροποίητα κοσμήματα από τον γυναικείο συνεταιρισμό «One-Tool-Three», πήλινες δημιουργίες, αλλά και κοσμήματα από την ΚΟΙΝΣΕΠ «CooCoo Creations» ή από τον συνεταιρισμό «Layali Project», που στελεχώνεται από πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν και το Αφγανιστάν που ζουν στην Αθήνα.

Σκοπός του «Layali» -που στα αραβικά σημαίνει «οι νύχτες μου», μας λέει η Ελληνογαλλίδα Μαρίνα, από τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού, είναι «να βοηθήσει τους πρόσφυγες να χτίσουν βιώσιμους τρόπους ζωής με το να παρέχει ευκαιρίες για εισόδημα». Ετσι, «αντί να στηρίζεται σε φιλανθρωπικές δωρεές για να δημιουργεί κοινωνικό αντίκτυπο, το «Project Layali» εστιάζει σε επιχειρήσεις και ιδέες αυτόνομες και αυτοδιαχειριζόμενες. Οι χώροι μας έχουν στόχο να αναπτύξουν τη θετική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους πρόσφυγες, τους ντόπιους και τους τουρίστες».

Σκοπός του «Layali» -που στα αραβικά σημαίνει «οι νύχτες μου», μας λέει η Ελληνογαλλίδα Μαρίνα, από τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού, είναι «να βοηθήσει τους πρόσφυγες να χτίσουν βιώσιμους τρόπους ζωής με το να παρέχει ευκαιρίες για εισόδημα». Ετσι, «αντί να στηρίζεται σε φιλανθρωπικές δωρεές για να δημιουργεί κοινωνικό αντίκτυπο, το «Project Layali» εστιάζει σε επιχειρήσεις και ιδέες αυτόνομες και αυτοδιαχειριζόμενες. Οι χώροι μας έχουν στόχο να αναπτύξουν τη θετική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους πρόσφυγες, τους ντόπιους και τους τουρίστες».

Αν πάλι θέλετε να δωρίσετε κάτι που να συνδυάζει τον κοινωνικό με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, οι επιλογές σας στη Στοά Εμπόρων είναι πολλές.

Στο κατάστημα «Σχεδία ΑΡΤ» εκτίθενται και διατίθενται προς πώληση, από το περασμένο Σαββατοκύριακο και για τους επόμενους έξι μήνες τουλάχιστον, χειροποίητα φωτιστικά, καλάθια, ρολόγια, σκουλαρίκια και δεκάδες άλλα αντικείμενα, φτιαγμένα με πολύ μεράκι και αγάπη από τους ανθρώπους της «Σχεδίας».

Ολα τα προϊόντα είναι φτιαγμένα με τη μέθοδο του upcycling - δηλαδή της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης ανακυκλωμένων πρώτων υλών, από αδιάθετα τεύχη του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Οι δημιουργοί τους είναι άνθρωποι που έχουν βιώσει τη φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές και έχουν ενεργοποιηθεί, ενδυναμωθεί και εκπαιδευθεί στα Σεμινάρια της Σχεδίας, σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωνικής επανένταξης.

Eπιπλα, διακοσμητικά και φωτιστικά από επαναχρησιμοποιημένα υλικά κατασκευάζει και ηΚΟΙΝΣΕΠ «Ροκάνι», που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο με την κολεκτίβα εργαζομένων«Ludd».

Για τις γιορτές ξεχωρίσαμε τα ξύλινα κηροπήγια, στολίδια για δέντρα, αλλά και πρωτότυπες κάρτες με ευχές από κόντρα-πλακέ. Και του χρόνου!

Ρεβεγιόν στο «Κονσερβοκούτι»

Συνταγή για κότσι χοιρινό, από τον μάγειρα Γιάννη Χασανάκο

Για 3-4 άτομα.

  • Ενα κότσι χοιρινό, με το δέρμα (συνήθως ζυγίζουν 1-1,2 κιλά).
  • Μισό λίτρο μπίρα, κατά προτίμηση μαύρη.
  • Ενα φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι (κατά προτίμηση φυσικό).
  • Μουστάρδα, 2-3 κουταλιές σούπας (ή ανάλογα με το γούστο σας).
  • Φασκόμηλο.
  • Μέλι, 1-2 κουταλιές της σούπας.
  • Αλάτι.
  • Πιπέρι.
  • 1,5 κιλά πατάτες baby.

Παίρνουμε το χοιρινό κότσι και χαράζουμε με καλό μαχαίρι 4-5 χαρακιές στο δέρμα. Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά (εκτός από την μπίρα, γιατί θα αφρίσει) και αλείφουμε με το μείγμα το κότσι.

Το τοποθετούμε σε δοχείο και βάζουμε από πάνω την μπίρα για να μαριναριστεί. Αν δεν φτάνουν τα υγρά για να σκεπαστεί, συμπληρώνουμε με νερό ή με περισσότερη μπίρα.

Κατά προτίμηση αυτό το κάνουμε από το προηγούμενο βράδυ, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και την ίδια μέρα για 2-3 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Τοποθετούμε το κότσι σε ταψί, μαζί με τα υγρά του, βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, αφού πρώτα τις έχουμε πλύνει εξωτερικά και τις έχουμε αλατοπιπερώσει. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο.

Μπορούμε για περισσότερο άρωμα να βάλουμε στο ταψί και μισά πορτοκάλια, για να βγάλουν χυμό και άρωμα κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε για περίπου 2,5-3 ώρες, ελέγχοντας κατά διαστήματα και γυρίζοντάς το μία-δύο φορές.

Την τελευταία μία ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ξεροψηθεί και η πέτσα.

Αφήνουμε μισή ώρα από το ψήσιμο μέχρι να το σερβίρουμε.

● Παίρνουμε κότσι χωρίς πέτσα, μειώνουμε τον χρόνο ψησίματος σε 1,5-2 ώρες.

● Βάζουμε το κότσι αργά το βράδυ (12-1 η ώρα) στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (100-120 βαθμούς) και το ψήνουμε όλο το βράδυ. 2-3 ώρες πριν από το σερβίρισμα, ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε και τις πατάτες, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 για 1-1,5 ώρα να ξεροψηθεί και η πέτσα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η «Εφ.Συν». προτείνει ρεβεγιόν σε στέκια συνεργατικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας