Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Σκοπός είναι οι «νεοσσοί να πετάξουν με τα δικά τους φτερά και η δράση να παραταθεί», λέει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης | «Εφ.Συν.» / Μάριος Βαλασόπουλος

Η Στοά Εμπόρων ζωντανεύει για ΚΑΛΟ σκοπό

Φωτογραφίες: Μάριος Βαλασόπουλος

Από τις πιο νόστιμες ζεστές τυρόπιτες μέχρι κάποια από τα καλύτερα κρυμμένα μπαρ του ιστορικού κέντρου είναι μια στοά δρόμος. Οχι οποιαδήποτε, αλλά η θρυλική Στοά Εμπόρων, ίσως η πλέον κομψή και ιδιαίτερη από τις συνολικά 107 στοές της Αθήνας. Πήρε το όνομά της από το μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων, εντυπωσιακό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Οταν το Ταμείο μετεγκαταστάθηκε το 2006, οι μέρες δόξας της άλλοτε πολύβουης στοάς είχαν παρέλθει, φαινομενικά ανεπιστρεπτί.

Το γοητευτικό διαμπερές πέρασμα που συνδέει την οδό Βουλής με την οδό Λέκκα φιλοξενούσε κυρίως καταστήματα και εργαστήρια τεχνιτών, μεταξύ άλλων τυπογραφείο, φωτογραφείο, πρακτορείο λαχείων, κατάστημα καλλυντικών, αποθήκη παιχνιδιών, πρατήριο σιγαρέτων.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η στοά παρέμενε ανενεργή, χωρίς εμπορικές χρήσεις. Μοναδική αναλαμπή η ενεργοποίησή της μέσα από το πρόγραμμα «Ιχνη Εμπορίου», που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και τελείωσε το καλοκαίρι του 2015.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και παραχώρηση των χώρων από τον ΟΑΕΕ (νυν ΕΦΚΑ), η στοά ζωντάνεψε προσωρινά, με δημιουργικά εγχειρήματα και πολύμορφες δράσεις, ατελιέ νέων δημιουργών, καλλιτεχνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα

Εδώ και τρία χρόνια η στοά έχασκε άδεια και εγκαταλειμμένη. Κενές βιτρίνες, σκουπίδια, οι κουβέρτες των αστέγων που έβρισκαν περιστασιακά καταφύγιο. Το μόνο που θύμιζε τα «Ιχνη Εμπορίου» είναι οι ρετρό εμπορικές επιγραφές, που ανακατασκευάστηκαν και επανατοποθετήθηκαν από την ομάδα Beforelight.

Χθες φωτίστηκαν ξανά, στα εγκαίνια των οκτώ νέων καταστημάτων που βρίσκουν στέγη στην ανακαινισμένη στοά, στο πλαίσιο των δράσεων αστικής αναζωογόνησης του προγράμματος ΠΟΛΗ² του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα, που υπογράφεται από τη σύμπραξη This is Athens-της δημοτικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών με ιδιωτικούς φορείς (LAMDA, Aegean, Αερολιμένας Αθηνών κ.ά.), «καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Αθήνας να συν-δημιουργήσουν την ταυτότητα της πόλης».

Οπως δηλώθηκε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που έκλεισε τέλη του Σεπτεμβρίου, απευθυνόταν σε «κοινωνικές επιχειρήσεις που προκρίνουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος, με βασικό αντικείμενο την παραγωγή αντικειμένων δημιουργικού σχεδιασμού».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε χθες τα οκτώ νέα καταστήματα-εργαστήρια, που προστέθηκαν στα άλλα επτά καταστήματα που λειτουργούν ήδη στην πλατεία Θεάτρου, επίσης στο πλαίσιο του ΠΟΛΗ².

«Με πόρους του δήμου προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρο στους νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες, τη γενιά των 30άρηδων», είπε ο δήμαρχος, ενώ, όπως τόνισε, σκοπός παράλληλα είναι να αναζωογονηθούν άλλοτε προβληματικά σημεία της πόλης.

Ευχαρίστησε την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, καθώς τα κτίρια παραχωρεί δωρεάν το υπουργείο Εργασίας. Ο δήμος καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων για το προσεχές εξάμηνο, ευελπιστώντας το πρόγραμμα να παραταθεί για άλλους οκτώ μήνες.

Συνεταιριστικά

Τα οκτώ καταστήματα είναι φορείς ΚΑΛΟ, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ήδη παρουσιαστεί στις σελίδες τού «Για ΚΑΛΟ» της «Εφ.Συν.». Σε κοινό χώρο συστεγάζονται οι συνεταιρισμοί LUDD και Ροκάνι. Ο πρώτος είναι εργαστήριο ανοιχτού σχεδιασμού και ο δεύτερος κατασκευάζει έπιπλα και αντικείμενα υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας μέσω upcycling - από επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλωμένα υλικά.

Τρεις επιχειρήσεις ειδικεύονται στον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων και μικροαντικειμένων: η συνεταιριστική Coocoo Creations, o γυναικείος συνεταιρισμός One Two Three -που μεταξύ άλλων φτιάχνει ασημένια σκουλαρίκια με σύμβολα της νοηματικής, καθώς μία από τις συνεταιρίστριες είναι κωφή- και το Project Layali που στελεχώνεται από πρόσφυγες από το Ιράν και τη Συρία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν το Σχεδία Αρτ, με προϊόντα κατασκευασμένα από ανακλυκλωμένα τεύχη της «Σχεδίας», του γνωστού περιοδικού των αστέγων, και το Birdland, που δίνει δεύτερη ζωή στις αφίσες της πόλης.

Πολυδιάστατο ρόλο έχει το Athens Makerspace, εργαστήριο κατασκευής για όλους, που μεταξύ άλλων παρέχει εξοπλισμό για κοπή λέιζερ, τρισδιάστατη εκτύπωση, ξυλουργείο, ραπτική, κόσμημα κ.ά., ενώ πουλάει και δημιουργίες των κατασκευαστών. Στην καινοτομία εστιάζει η κολεκτίβα Wisedog από τη Λάρισα, αρχιτέκτονες, γραφίστες και σχεδιαστές που συνεργάζονται σε δημιουργικές κατασκευές και πρότζεκτ.

«Τη στοά την πρόλαβα όταν έσφυζε από κίνηση, τη δεκαετία του ’60. Ημουν 15 χρονώ, όταν δούλευα για το βιβλιοπωλείο «Ικαρος». Ο Καρύδης και ο Πατσιφάς με έστελναν να πάρω ζεστές τυρόπιτες για όλους από τον Λομποτέση στη γωνία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας, που έζησε την οδό Βουλής και τα πέριξ από μικρό παιδί.

Το τυροπιτάδικο Αριστον, «του Λομποτέση» όπως το λένε οι παλιοί, είναι το μόνο που έχει απομείνει ζωντανό και ακμαίο όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με το παραδοσιακό ρολογάδικο στην άλλη γωνία της πρόσοψης της στοάς.

«Ο,τι γίνεται για να καθαρίσει και να φωτιστεί ο χώρος για καλό είναι», μας λέει ο έμπειρος υπάλληλος πίσω από τον πάγκο. «Το χειρότερο ήταν η βρομιά, τα σκουπίδια, ειδικά για όσους έχουμε καταστήματα εστίασης», μας λέει.

Η Κατερίνα Καρύδη, η σημερινή εκδότρια του ιστορικού «Ικαρου», του εκδοτικού οίκου των ποιητών των Νόμπελ, που λειτουργεί αδιάκοπα στον αριθμό 4 της οδού Βουλής από το 1944, θυμάται κοριτσάκι τα τελευταία ένδοξα χρόνια της Στοάς Εμπόρων.

Κόρη ενός από τους τρεις θρυλικούς εκδότες -Νίκος Καρύδης, Αλέκος Πατσιφάς, Μάριος Πλωρίτης-, όπως μας λέει, βλέπει θετικά την πρωτοβουλία αναζωογόνησης της Στοάς Εμπόρων αλλά και της περιοχής συνολικά. «Αν και ο «Ικαρος» ήταν πάντα εδώ 75 χρόνια, όποιος θέλει ξέρει πού θα μας βρει».

Διήμερη γιορτή διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, με τίτλο «Ζήσε την Αθήνα στα σημεία», με παράλληλες δράσεις στην πλατεία Θεάτρου και στη Στοά Εμπόρων.

Αναλυτικό πρόγραμμα: www.polis2.thisisathens.org

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Στοά Εμπόρων ζωντανεύει για ΚΑΛΟ σκοπό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας