Ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι νικητές του ευρωπαϊκού διαγωνισμού κοινωνικής καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2018.
Ο φετινός διαγωνισμός εστίαζε σε εγχειρήματα που μετατρέπουν τις τοπικές προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση και τις αλλαγές στην οικονομία σε ευκαιρίες για τη νέα γενιά με το σλόγκαν Re:think local (ξανασκέψου τοπικά).
Οπως είπε η επίτροπος της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, «οι φετινοί νικητές δημιουργούν ευκαιρίες εκεί όπου οι περισσότεροι βλέπουν μόνο προκλήσεις. Η Κομισιόν δεσμεύεται να ενισχύσει τους νέους ώστε να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για εκείνους, τις κοινωνίες στις οποίες ζουν και την Ευρώπη γενικότερα. Τα 3 εγχειρήματα που διακρίθηκαν μπορούν να συμβάλουν προς αυτό τον σκοπό με έναν τρόπο βιώσιμο και επωφελή για την οικονομία και την κοινωνία».
Ποιοι είναι οι φετινοί νικητές, που έλαβαν ως έπαθλο 50.000 ευρώ και ένα τρόπαιο φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά;
To Ulisse από την Ιταλία είναι η πρώτη πλατφόρμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που παρέχει ταξιδιωτικές συμβουλές και πακέτα διακοπών σχεδιασμένα από κωφάλαλους για κωφάλαλους.
Στόχος του είναι να ενισχύσει την απασχόληση των νεαρών κωφαλάλων μέσω του τουρισμού και να προωθήσει την εκπαίδευση στη νοηματική γλώσσα.
Το Heritage Lab από τη Σλοβενία διδάσκει σε νέους ανθρώπους από μικρές επαρχιακές πόλεις χρήσιμες μεθόδους υλοποίησης και βιωσιμότητας καινοτόμων εγχειρημάτων στον τομέα του πολιτισμού.
Συνδέοντας νέους με διαφορετικό υπόβαθρο με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, παρέχει ένα δομημένο πρόγραμμα «θερμοκοιτίδας» με συμμετέχοντες επιχειρηματίες και εξειδικευμένους μέντορες, κατάρτιση και δοκιμές για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ευκαιριών απασχόλησης και καινοτομιών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, των ψηφιακών λύσεων, της βιωσιμότητας και της δημιουργικότητας.
Το ρουμανικό Career Bus στοχεύει να φέρει τον επαγγελματικό προσανατολισμό στους νέους που ζουν σε μικρές αστικές και αγροτικές περιοχές που απειλούνται από την ανεργία και την πληθυσμιακή συρρίκνωση.
Η ρουμανική ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει εξορμήσεις με ένα λεωφορείο που θα διαθέτει διαδραστικό χώρο και πρωτοπόρες νέες τεχνολογίες επικοινωνίας.
Με αυτό τον τρόπο θέλει να δώσει στους νέους από τις απομακρυσμένες περιοχές τα εφόδια που χρειάζονται ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Επίσης, τιμητική διάκριση και ενίσχυση 50 χιλιάδων ευρώ έλαβε το εγχείρημα Mouse4all από την Ισπανία που βρέθηκε στα ημιτελικά του περυσινού διαγωνισμού, αλλά έδειξε ότι μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο τη χρονιά που μεσολάβησε.
Σκοπός του Mouse4all είναι να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες ή κινητικά προβλήματα να χρησιμοποιούν τάμπλετ και smartphones χωρίς να χρειάζεται να αγγίζουν την οθόνη του.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού βραβεύει κάθε χρόνο ένα εγχείρημα που δεν διακρίθηκε την προηγούμενη χρονιά, αλλά συνεχίζει την προσπάθεια έχοντας αξιοσημείωτο αντίκτυπο τους 12 μήνες που μεσολάβησαν.
Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2013, αφιερωμένος στη μνήμη του Πορτογάλου Ντιόγκο Βασκονθέλος και κάθε χρόνο εστιάζει σε μία διαφορετική θεματική. Σε αυτόν μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, οργανώσεις και εταιρείες από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και συνδεδεμένων χωρών από το πρόγραμμα Horizon 2020.
Στο φετινό European Social Innovation Competition δήλωσαν συμμετοχή 729 εγχειρήματα από 39 χώρες. Από αυτά 30 προκρίθηκαν στη φάση των ημιτελικών, ανάμεσά τους και 3 ελληνικά (Revive Greece, Plucky, U-start).
Οι συμμετέχοντες στα ημιτελικά προέρχονται από ευρεία γκάμα τομέων, όπως ο τουρισμός, η βελτίωση της αστικής ζωής, ο τομέας του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης.
Ολοι όσοι έφτασαν φέτος στα ημιτελικά θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για το έπαθλο των 50 χιλιάδων ευρώ το 2019, εάν το εγχείρημά τους επιδείξει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας