Μια μεγάλη γιορτή με 150 φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) από όλη την Ελλάδα και σε όλους τους τομείς φιλοξενήθηκε από τις 7 ώς τις 11 Νοεμβρίου στους χώρους του παλιού Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους και την Πεσμαζόγλου.
Η συνεταιριστική «Εφ.Συν.» ήταν καθημερινά παρούσα με δικό της περίπτερο και την ομάδα του ενθέτου «Για Κ.ΑΛ.Ο.» συζητώντας με τους συμμετέχοντες στην έκθεση και με τους επισκέπτες.
Τη 2η Κ.ΑΛ.Ο. Athens EXPO επισκέφθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τη βούληση της πολιτείας να στηρίξει τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία.
Κάθε μέρα διεξάγονταν θεματικές συζητήσεις σε επιλεγμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά θέματα, ενώ υπήρχε η δυνατότητα ενημέρωσης από στελέχη της ειδικής γραμματείας σε ζητήματα Κ.ΑΛ.Ο.
Ανάμεσα σε αυτές τις ενότητες περιλαμβάνονταν η αγροτοδιατροφή, τα τεχνικά επαγγέλματα και υπηρεσίες, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες και η ένταξη ευάλωτων ομάδων.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση αυτού του είδους μετά την περσινή που φιλοξενήθηκε στο Γκάζι, η οποία φέτος μεταφέρθηκε στο παλιό Χρηματιστήριο, έναν χώρο που συνειρμικά φέρνει στο μυαλό κακές εποχές για την ελληνική οικονομία που όλοι οι παρευρισκόμενοι στην έκθεση εύχονται να πέρασαν ανεπιστρεπτί.
«Μπήκανε και οι ΚοινΣΕπ στο Χρηματιστήριο», σχολίασε χιουμοριστικά ένας από τους συνομιλητές μας.
Εξαγγελίες για την ενίσχυση της Κ.ΑΛ.Ο.
Την έκθεση εγκαινίασαν την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Ο πρωθυπουργός την επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ορισμένους από τους συμμετέχοντες όπως και με μαθητές της Σιβιτανίδειου Σχολής.
«Βλέπω μια δραστηριότητα που δεν έχει μόνο σκοπό το κέρδος, όπως έχουμε συνηθίσει, μια δραστηριότητα με διαφορετική αντίληψη», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Στην αρχή κάποιοι θεωρούσαν την ενασχόληση με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως μια δική μας ιδεοληψία, όμως είναι μια δραστηριότητα που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Κ.ΑΛ.Ο «μια επιλογή με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο που έχει στο επίκεντρο την προστασία και την ενίσχυση της εργασίας» και τόνισε ότι, πέρα από την υπέρβαση των εμποδίων, ζητούμενο για τα εγχειρήματά της είναι η βιωσιμότητα.
Τέλος, αναφέρθηκε στον πλούτο της Κ.ΑΛ.Ο., τονίζοντας ότι «πρέπει να δώσουμε μάχη σε ιδεολογικό επίπεδο, γιατί έχει απαξιωθεί οτιδήποτε συλλογικό - συνεταιριστικό και θεωρείται ότι δεν μπορεί να επιβιώσει».
Στην ομιλία της η κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά, το 2018 αποτελεί ένα έτος ταχείας ωρίμανσης του πεδίου.
Ανάμεσα στις δράσεις του υπουργείου βρίσκονται: η προκήρυξη για 89 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ μόνο για φορείς Κ.ΑΛ.Ο.· η προδημοσίευση και δεύτερης οικονομικής ενίσχυσης των υφιστάμενων φορέων από 25.000 ως 200.000 ευρώ για 18 μήνες, συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ· η πρόσκληση 11 εκατ. ευρώ για επιδότηση αποκλειστικά θέσεων εργασίας στους υφιστάμενους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και η επιδότηση με 2 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επιχειρήσεις που απασχολούν άτομα με αναπηρία.
Τέλος, τόνισε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα κληθούν οι Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν νέες κοινωνικές επιχειρήσεις με κονδύλια ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).
Η Υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου στην «Εφ.Συν.»:
«Για μας είναι ένα πρότυπο οικονομικής δραστηριότητας»
«Διοργανώσαμε τη δεύτερη έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με σκοπό να μπορέσει να ενημερωθεί όλο και περισσότερος κόσμος αναφορικά με την αξία που έχει η Κ.ΑΛ.Ο. στη χώρα. Για μας είναι ένα πρότυπο οικονομικής δραστηριότητας που πρέπει να καταστεί κυρίαρχο διότι διέπεται από τις αρχές της ίσης συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων, της δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου και κυριαρχείται από αξίες όπως η αλληλεγγύη και η αξιοπρεπής εργασία, όχι από τον σκοπό του πολλαπλασιασμού του κέρδους. Συνομιλήσαμε με τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. που ξέρουν καλύτερα τι θα πει να παλεύεις για ένα τέτοιο εγχείρημα, τους εξηγούμε στις μέρες που διαρκεί η έκθεση πως θα τους υποστηρίξει το κράτος έμπρακτα και υλικά έχοντας διαμορφώσει από το 2016 το θεσμικό πλαίσιο για να μπορεί η κοινωνική οικονομία σήμερα να προχωράει και να κάνει σταθερά βήματα διεύρυνσης. Με την παρουσία του πρωθυπουργού τονίσαμε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την οριζόντια προτεραιότητα που αποτελεί για την κυβέρνηση η Κ.ΑΛ.Ο., μένει να περπατήσουμε μαζί με τους φορείς τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια τα βήματα της ανάπτυξής τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας