Από τη μία ο ένας στους εννέα συγκατοίκους του πλανήτη πένεται (820 εκατομμύρια), ενώ αυξήθηκαν ανησυχητικά τα ποσοστά της πείνας παγκοσμίως για τρίτη συνεχή χρονιά το 2017. Από την άλλη, ο ένας στους οκτώ ενήλικες, δηλαδή 672 εκατομμύρια, είναι παχύσαρκος.
Την ίδια στιγμή κατασπαταλάμε τους πόρους της Γης, περισσότερα τρόφιμα από ποτέ καταλήγουν στα σκουπίδια, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις καλλιέργειες, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
«Ολα δείχνουν ότι το παγκοσμιοποιημένο σύστημα διατροφής δεν λειτουργεί. Αποτελούμε μέρος της λύσης: όλο και περισσότεροι πολίτες ενδιαφέρονται για την προέλευση της τροφής τους, για το ποιος και πώς την παράγει. Αγοράζουν εποχικά και τοπικά προϊόντα που παράγονται με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Σε ολόκληρη της Ευρώπη πολίτες υψώνουν το ανάστημά τους για Καλή (Δια)Τροφή & Καλή Αγροτική Παραγωγή συμμετέχοντας στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Δράσης που θα γίνουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο (27/28) του Οκτώβρη 2018».
Με αυτά τα λόγια το Ελληνικό Δίκτυο Αγροοικολογίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Πρόσβασης στη Γη «Αγροοικόπολις» ενημερώνει για την ανάγκη ευαισθητοποίησης γύρω από τις γεωργικές και διατροφικές πρακτικές και μας καλεί να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις για διατροφική κυριαρχία, κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους αλλά και υπεύθυνες καταναλωτικές συμπεριφορές.
«Κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα των φορολογούμενων πολιτών της Ε.Ε., διανέμονται σε αγρότες μέσω της ΚΑΠ και αυτοί που παίρνουν τα περισσότερα χρήματα είναι οι μεγάλοι βιομηχανικοί παραγωγοί. Καθώς όμως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, που επηρεάζει τον τρόπο που καλλιεργούμε και αυτό που τρώμε, το κίνημα των πολιτών διεκδικεί πολιτικές που προωθούν τη βιοποικιλότητα, προστατεύουν το περιβάλλον και μετριάζουν την κλιματική αλλαγή», μας λέει η ιδρύτρια του «Αγροοικόπολις» Τζέννυ Γκιουγκή.
Υποστηρίζει πως μέρος της λύσης είναι να «γνωρίζουμε τον παραγωγό και τις μεθόδους του, έχοντας από πρώτο χέρι γνώση του τι καταναλώνουμε αντί για την απρόσωπη σχέση προϊόντος –τιμής».
Στην κατεύθυνση της διατροφικής κυριαρχίας μέσω και της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (ΚΥΓΕΩ) αποσκοπούν και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα, καθώς φέρνει σε επαφή ομάδες καταναλωτών με γεωργούς, θεωρώντας σημαντική την επαφή με τους καλλιεργητές, αλλά και τη γνώση τού πώς παράγεται η τροφή, περιγράφοντας το κέρδος για όλους: για τον παραγωγό που θα έχει διασφαλισμένο έσοδο και εξασφαλισμένη διάθεση για την παραγωγή του, για τον συνδρομητή-καταναλωτή που εξασφαλίζει φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής φτηνά απευθείας απ’ τον παραγωγό κι ακόμη για τη γη με τη χρήση φιλικών γεωργικών πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον και το διασφαλίζουν για τις επόμενες γενιές.
«Αυτή την αλλαγή θέλουμε να φέρουμε γιατί η τροφή και η παραγωγή της είναι και πολιτισμός, ιστορία, παράδοση, σεβασμός στο περιβάλλον. Ακόμη και με το προσφυγικό θεωρούμε ότι η τροφή είναι μια λύση αν τους εντάξουμε μέσω τέτοιων μοντέλων στην αγροτική παραγωγή... Κοινός στόχος είναι το πώς θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε ως ανθρώπινο είδος με σεβασμό στον άνθρωπο και την άγρια φύση. Με τον τρόπο που λειτουργούμε καταστρέφουμε το νερό, τον αέρα, το χώμα. Με ποιο δικαίωμα κλέβουμε αυτούς τους φυσικούς πόρους από τις επόμενες γενιές. Η αγροοικολογία είναι τρόπος ζωής. Χωρίς βιώσιμες πολιτικές δεν έχουμε μέλλον. Μία λύση είναι οι μικρής κλίμακας καλλιέργειες. Δουλεύοντας στο πεδίο προσαρμόζουμε τα χρήσιμα εργαλεία και τις καλές πρακτικές με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι κοινές ανάγκες και στο εξωτερικό…», μας λέει η συνομιλήτριά μας.
Οι άμεσοι στόχοι
Και μας εκθέτει τους στόχους που έχει θέσει γι’αυτό το κοινό μέλλον:
● Τη δημιουργία ενός πανελλήνιου συλλόγου για την ΚΥΓΕΩ, «επειδή αρκετοί παραγωγοί είναι αυτοί που προμηθεύουν με καλάθια φρούτων και λαχανικών πολλούς καταναλωτές και κινούνται στον χώρο της μαύρης οικονομίας, θέλουμε ο σύλλογος να τους παρέχει νομική και φορολογική κάλυψη για όσους θέλουν να κάνουν ένα τέτοιο εγχείρημα νόμιμα» -ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας [email protected]
Υπολογίζεται, βάσει μιας άτυπης απογραφής, ότι στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται περί τα 6.500 τέτοια εγχειρήματα συνεργαζόμενων παραγωγών που εφοδιάζουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο καταναλωτές.
● Την ανάπτυξη συμμετοχικών συστημάτων πιστοποίησης, στα οποία θα έχουν λόγο όχι μόνο ειδικοί αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες και οι καταναλωτές που θα θέτουν τις δικές τους σταθερές στον αντίποδα των ιδιωτικών εταιρειών, παρέχοντας το κίνητρο για «να βελτιώνεσαι συνέχεια. Η ΚΥΓΕΩ είναι ο δούρειος ίππος που έχουμε για να περάσουμε μέσα από το σύστημα και να βγούμε από την άλλη μεριά όπου θα στήσουμε τα δικά μας εναλλακτικά διατροφικά μοντέλα, στηρίζοντας τους παραγωγούς μικρής κλίμακας καλλιεργειών συμβατών με τη φύση στην απεξάρτηση από τις επιδοτήσεις, διασφαλίζοντάς τους εισόδημα και ενεργοποιώντας τους καταναλωτές που έχουν χάσει κάθε επαφή με τη φύση. Οταν τους λέω ότι σε 10 στρέμματα μπορεί να παραχθεί η τροφή 100 οικογενειών μού λένε “τι λες”. Ξέρω πολύ καλά τι τους λέω. Είναι εφικτό. Αρκεί να αποκτήσουμε επαφή με την πραγματικότητα».
Οι ευρωπαϊκές δράσεις με τις οποίες συντονίζεται το «Αγροοικόπολις» είναι πολλές. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας