Βλέπουμε συχνά εκδηλώσεις ρατσισμού από ποδοσφαιριστές ή οπαδούς και εικόνες βίας εντός ή εκτός των γηπέδων να κάνουν το γύρο του κόσμου. Πολύ σπανιότερα όμως βλέπουμε τις εικόνες των παιδιών, που παίζουν μπάλα μέσα στον καταυλισμό της Μόριας, στα ερείπια της Υεμένης και στην κατεστραμμένη Συρία.
Η αγάπη των παιδιών για το δημοφιλές άθλημα ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Eleven», που αφηγείται τις ζωές 11 κοριτσιών και αγοριών από 11 διαφορετικές χώρες. Βασικός αλλά όχι μοναδικός στόχος του ντοκιμαντέρ, να στείλει μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας και κατά της ξενοφοβίας.
Το «Eleven» είναι κάτι περισσότερο από μία ταινία. Είναι το έναυσμα για την ίδρυση του ομότιτλου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που ιδρύθηκε από Έλληνες, αποτελείται από 13 χώρες, έχει έδρα το Λονδίνο και 260 εθελοντές, μεταξύ των οποίων κινηματογραφιστές, μεταφραστές και ψυχολόγοι.
Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Μονεμβασιώτης, εμπνευστής του σημαντικού αυτού εγχειρήματος, ξεκίνησε τα γυρίσματα το 2014, όταν τα παιδιά ήταν 11 ετών. Το ντοκιμαντέρ τα ακολουθεί για τέσσερα χρόνια προκειμένου να δει πώς ο αθλητισμός επηρεάζει το χαρακτήρα τους, τη ζωή τους στο σχολείο, τις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις τους σε διάφορες περιστάσεις.
Το τελευταίο επεισόδιο γράφτηκε το Σάββατο στο στάδιο της Γενεύης με πάνω από 20.000 θεατές στις κερκίδες να παρακολουθούν τους 11 μικρούς παίκτες και «αντιπάλους» τους προσφυγόπουλα, που μένουν στην Ελβετία και την ομάδα των οποίων συμπλήρωναν ντόπιοι και υπάλληλοι της UEFA, διοργανώτριας του αγώνα.
Οι δύο εντεκάδες ήρθαν ισοπαλία (1-1) και κατά γενική ομολογία έκλεψαν τις εντυπώσεις, παρά το γεγονός ότι ακολούθησε δεύτερο φιλανθρωπικό φιλικό ματς με αστέρες και βετεράνους του ποδοσφαίρου σε δύο ομάδες με αρχηγούς τους Ροναλντίνιο και Φίγκο.
Προηγήθηκε μία γεμάτη εβδομάδα κατά την οποία τα 11 παιδιά έζησαν μαζί, συμμετείχαν σε δραστηριότητες, όπως εργαστήρια team building για να μπορούν να επικοινωνούν αφού δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, επίσκεψεις στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, στο CERN και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
«Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν βγει από την πόλη τους, όπως το αγόρι από τη Βραζιλία που δεν είχε καν βαλίτσες. Ήρθαν για να βιώσουν διαφορετικές κουλτούρες, να μάθουν το ένα για το άλλο, να συνεργαστούν, να γίνουν μία ομάδα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, ιδρυτικό μέλος του «Eleven Campaign».
Ο αγώνας όμως αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του ντοκιμαντέρ στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχουν οι προσωπικές ιστορίες των παιδιών στις 11 πατρίδες τους.
«H καμπάνια του “Eleven” δεν αφορά μόνο στους 11 ποδοσφαιριστές, αλλά έχει ευρύτερα εκπαιδευτικό ρόλο. Με δεδομένο ότι ο άνθρωπος από 11 μέχρι 13-14 ετών χτίζει ένα περίπου 60 – 70% του χαρακτήρα του θεωρούμε ότι αν εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σε αυτή την ηλικία πρακτικά κι όχι διδακτικά μέσα σε μία αίθουσα, θα γίνουν καλύτεροι από εμάς. Εμείς σε αυτή την περίπτωση επιλέξαμε τον αθλητισμό, αλλά μπορεί να γίνει φυσικά μέσω της τέχνης ή της μουσικής» εξηγεί ο Κυριακόπουλος.
Στόχος είναι επίσης τα παιδιά να μη φοβηθούν ποτέ το ένα το άλλο. Ο κ. Κυριακόπουλος σχολιάζει ότι «δυστυχώς υπάρχει ο φόβος για το διαφορετικό κι ακραίες απόψεις, που όμως δεν έχουν νόημα. Γιατί όταν είμαστε παιδιά δεν φοβόμαστε το διαφορετικό, αλλά το κάνουμε στα 30 αφού πάμε σχολείο και Πανεπιστήμιο; Προσπαθούμε να δείξουμε ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τα παιδιά κι ότι με σωστούς χειρισμούς στις σωστές ηλικίες μπορούμε να έχουμε όφελος μακροπρόθεσμα».
Από κάθε άκρη
Δυστυχώς στη γιορτή της Ελβετίας δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος η Christine από τη Ρουάντα και ο Ammar Αίγυπτο. Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι αιγυπτιακές αρχές απέρριψαν τη βίζα του αγοριού, που δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ έναν αγώνα ποδοσφαίρου.
Όμως, κριτήριο επιλογής δεν ήταν ούτε οι αθλητικές ικανότητες των ανήλικων ούτε η ζωή τους να έχει κάποια δυσάρεστη ιστορία, αλλά να αφορά μία ιστορία ενός μέσου ανθρώπου της χώρας του.
«Για παράδειγμα η Uniyah είναι από μία οικογένεια μεταναστών στην Αμερική, που το σπίτι τους καταστράφηκε από τον τυφώνα Κατρίνα. Ο Δημήτρης από μία συνηθισμένη οικογένεια κι έπαιζε σε ποδοσφαιρική ακαδημία της Ξάνθης όχι για να γίνει επαγγελματίας, αλλά για τη χαρά του παιχνιδιού και τις αξίες που του προσέφερε. Ο Μario από την Ισπανία ζει τη διαφορετικότητα μέσα στο σπίτι του, καθώς ο ένας γονιός του είναι από την Ισπανία, ο άλλος από την Καταλονία, με τον ένα να μιλάει ισπανικά και τον άλλο Καταλανικά. Ο Tremaine ζει σε διαφορετικούς ρυθμούς σε κοινότητα ιθαγενών στην Αυστραλία. Ως προσωπικό αντικείμενο, που έπρεπε να φέρει ο καθένας στην εβδομάδα της Γενεύης, επέλεξε την μπάλα, που του είχαν δώσει μέλη της πρωτοβουλίας όταν τον είχαν γνωρίσει, γιατί δεν είχε τίποτα άλλο φέρει», μας ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος. Μαζί τους η Lola από τη Μεγάλη Βρετανία, η Julie από τη Δανία, ο Darian από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και οι συνομήλικοί τους από Κύπρο, Ιαπωνία, και Νότιο Αφρική.
Στα επόμενα βήματα του οργανισμού είναι το ντοκιμαντέρ να αξιοποιηθεί από το Σεπτέμβριο ως εκπαιδευτικό υλικό για τη διαφορετικότητα και τον εθελοντισμό σε σχολεία και ακαδημίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Αρκετοί χορηγοί ήταν Έλληνες, χωρίς αυτούς δεν θα τα κατάφερναν, σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο. Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως προβλέπει το καταστατικό του «Eleven», το οποίο επίσης ορίζει ότι δεν δέχεται κρατική χρηματοδότηση. Όποιος θέλει να συμμετάσχει μέσω crowdfunding στο donation μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.JoinThe11.com. Περισσότερες πληροφορίες: http://elevencampaign.org/
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας