Κάθε φορά που οι Αγγλοι αγωνίζονται σε μια μεγάλη διοργάνωση, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: Ολοι ξέρουμε πως δεν πρόκειται να φτάσουν ώς την κατάκτηση ή έστω στον τελικό και απλά περιμένουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίον θα αποκλειστούν.
Απλά αυτή τη φορά προκλήθηκε σοκ, καθώς ο αποκλεισμός προήλθε από μια ομάδα-πρωτάρα σε EURO ή Μουντιάλ, την Ισλανδία.
Παρ’ όλα αυτά, έπειτα από κάθε αποτυχία το... περιεχόμενο του «μαύρου κουτιού» παραμένει ακριβώς το ίδιο, καθώς μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν. Του προπονητή και των παικτών, που μέσα στο πέρασμα του χρόνου, από γενιά σε γενιά, προκαλούν σε μια χώρα 50 εκατομμυρίων κατοίκων ακριβώς το ίδιο αίσθημα: αυτό της απογοήτευσης...
Δεν έχει νόημα να αναζητήσουμε τι κρύβεται στο μυαλό του Ρόι Χόντγκσον, ενός 68χρονου προπονητή, δίχως επιτυχίες στην πολύχρονη καριέρα του.
Αν αναλύσουμε τις επιλογές του στο ρόστερ, θα δούμε ότι δύσκολα θα μπορούσε να καλέσει καλύτερους απ’ αυτούς που βρέθηκαν στη Γαλλία.
Οι Αγγλοι εδώ και 50 χρόνια αναζητούν τον διάδοχο του Γκόρντον Μπανκς κάτω από τα δοκάρια.
Ο Πίτερ Σίλτον, που είχε τα προσόντα, έπαιξε ώς τα 41 του και στο Μουντιάλ του ’90 έπεφτε σε κάθε σουτ σαν σε ριπλέι, ο Ντέιβιντ Σίμαν έχει μείνει στην ιστορία ως ο γκολκίπερ που έτρωγε γκολ από τη σέντρα, ενώ οι μεταγενέστεροι Τζέιμς-Ρόμπινσον έχουν στο... ρεπερτόριό τους μια σειρά από γκέλες.
Ο Τζο Χαρτ δεν απέχει πολύ από τους δύο προαναφερόμενους, ενώ ούτε στο μέλλον φαίνεται να παίρνει τη θέση του κάποιος πιο ικανός.
Στο κέντρο της άμυνας δεν χώρεσε η προσωπικότητα του Τζον Τέρι, αλλά ο Κέιχιλ, ο παρτενέρ του στην Τσέλσι. Πολλά λάθη από τον έμπειρο στόπερ, όμως μοναδική σοβαρή εναλλακτική ήταν ο Στόουνς της Εβερτον, που σύντομα θα κάνει μεγάλη μεταγραφή, αλλά είναι πολύ άπειρος.
Στη μεσαία γραμμή επιλέχθηκαν τα νέα παιδιά της Τότεναμ (Ντάιερ-Αλι) και όχι ο Χέντερσον της Λίβερπουλ, που προερχόταν από τραυματισμό.
Κοντά τους και ο Γουέιν Ρούνεϊ σε ρόλο κεντρικού χαφ-οργανωτή.
Ο 31χρονος αρχηγός δεν είχε άσχημη παρουσία, όμως δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω για να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς.
Στη γραμμή κρούσης των Αγγλων το ταλέντο περίσσευε, αν και αυτό δεν φάνηκε ποτέ μέσα στα γήπεδα της Γαλλίας.
Ο Χάρι Κέιν, ο ηγέτης της Τότεναμ, έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου.
Δίχως επαφή με την αντίπαλη εστία, χωρίς να απειλεί και με μια ανεξήγητη εμμονή να εκτελεί τις περισσότερες στημένες φάσεις, παρότι είναι από τους ψηλότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας.
Ο πρώτος σκόρερ της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, ο Τζέιμς Βάρντι, έμενε συνήθως στον πάγκο, σκόραρε βέβαια στο ματς με την Ουαλία, αλλά γενικά η παρουσία του ήταν αναιμική.
Προφανώς, είχε συνηθίσει στα προνόμια που απολάμβανε στη Λέστερ και πήρε αρκετά χαλαρά τη συμμετοχή του EURO.
Μεσούσης της προετοιμασίας έφυγε τρεις μέρες για να παντρευτεί, ενώ ανάμεσα στους αγώνες έκανε και όλες τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του με τους πρωταθλητές Αγγλίας, προκαλώντας αναστάτωση στους κύκλους της εθνικής ομάδας.
Ο Στάριτζ της Λίβερπουλ είχε όρεξη, αλλά όχι αποτελεσματικότητα, ενώ ο Ραχίμ Στέρλινγκ διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής «φούσκας», αν θυμηθούμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε πέρυσι 70 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Λίβερπουλ.
Ο Λαλάνα δεν γεμίζει το... μάτι τόσο λόγω ονόματος όσο και λόγω της μέτριας παρουσίας του στη Λίβερπουλ. Κι όμως, ήταν ο πιο σταθερός μεσοεπιθετικός των Αγγλων στο EURO.
Στο ματς με την Ισλανδία δεν αγωνίστηκε καν...
Ο Ρόι Χόντγκσον στην τελευταία συνέντευξη Τύπου
Εντελώς απροειδοποίητα, ο τέως ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας κλήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους λίγο πριν η αποστολή γυρίσει στη χώρα:
«Δεν ξέρω γιατί είμαι εδώ και σας μιλάω. Θεωρώ πως η δήλωσή μου μετά το ματς με την Ισλανδία ήταν κατατοπιστική»«Μου είπαν να έρθω να σας μιλήσω, γιατί ο κόσμος έχει πονέσει πολύ από τον αποκλεισμό»«Επιστρέφουμε σπίτι μας σαν losers»«Είμαι απογοητευμένος, γιατί δεν περίμενα να χάσουμε. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα παίζαμε τόσο άσχημα»«Λέτε πως οι ποδοσφαιριστές μου έχασαν την πίστη τους σε μένα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε κατάφεραν να το κρύψουν πολύ καλά»«Περάσαμε όλοι μια πολύ άσχημη νύχτα, αλλά δεν νομίζω ότι σας ενδιαφέρει τι είπα με τους παίκτες»«Ως προπονητής, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου. Δεν θα τη μεταφέρω εγώ στους ποδοσφαιριστές ή σε άλλους παράγοντες»«Είμαστε λυπημένοι και γιατί δεν καταφέραμε να πετύχουμε σε αυτό το Euro όσα μπορούσαμε βάσει των δυνατοτήτων μας»«Είναι δύσκολο να πετύχεις ως προπονητής της Εθνικής Αγγλίας. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο»Ποιο θα είναι το επόμενο «θύμα»;
Πριν καλά καλά ολοκληρώσει τη δήλωση παραίτησής του ο Ρόι Χόντγκσον, οι Αγγλοι άρχισαν να συζητούν για τον διάδοχό του.
Τον άνθρωπο που θα κάτσει κάτω από την «γκιλοτίνα» αμφισβήτησης, που ισχύει για τον καθένα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.
Ο γενικός διευθυντής της αγγλικής ομοσπονδίας, Μάρτιν Γκλεν, ξεκαθάρισε χθες πως «δεν θα αναφέρω ονόματα, γιατί είναι νωρίς», αλλά πρόσθεσε ότι «κοιτάμε για τον καλύτερο, όχι απαραίτητα Αγγλο».
Τα πρώτα ονόματα που ήδη έχουν ακουστεί σαφέστατα και δεν εμπνέουν.
Είναι σαν να κάνουν οι Βρετανοί... διαγωνισμό για τον πιο ακατάλληλο! Φαβορί, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, είναι ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ.
Ο προπονητής της ομάδας κάτω των 21 της χώρας, που ήταν νωρίτερα τεχνικός διευθυντής των «μικρών» Εθνικών Αγγλίας, ενώ κάθισε στον πάγκο της Μίντλεσμπρο την τριετία 2006-09.
Ο κόσμος επιθυμεί, όμως, τον Γκλεν Χοντλ. Αυτόν που ήταν και το 1998 στον πάγκο των «λιονταριών», φτάνοντας ώς τους «16» του Μουντιάλ.
Ο Χοντλ πέρασε από διάφορους συλλόγους ώς το 2006 κι έκτοτε απλώς κάνει τον σχολιαστή στην τηλεόραση! Κοινώς, είναι δέκα χρόνια ανενεργός.
Ως λύσεις παίζουν οι πρώην ομοσπονδιακοί τεχνικοί Χάρι Ρέντναπ, Σαμ Αλαρντάις (αμφότεροι αποτυχημένοι), ενώ ως αουτσάιντερ ακούγεται ο 39χρονος προπονητής της Μπόρνμουθ, Εντι Χόου.
Κοινώς, αξιόλογη λύση εντός των τειχών δύσκολα θα βρεθεί, και γι' αυτό το -δύσκαμπτο κατά τα λοιπά- Δ.Σ. της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας θα πρέπει να ψαχτεί και σε ξένους.
Θα μπορούσε να είναι ο Σλάβεν Μπίλιτς της Γουέστ Χαμ, ο Λοράν Μπλαν που έφυγε από την Παρί Σεν Ζερμέν, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι που αποχώρησε από τη Μάντσεστερ Σίτι...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας