Εναν νέο μηχανισμό ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα των κουνουπιών που είναι φορείς της ελονοσίας ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, με επικεφαλής το συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ και διευθυντή του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Βόντα, και την κύρια ερευνήτρια Βασιλεία Μπαλαμπανίδου, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.
Η εν λόγω ανακάλυψη έχει σημαντική κοινωνική σημασία, διότι μπορεί τα κρούσματα και οι θάνατοι από την ελονοσία να μειώθηκαν σε ποσοστό 50% από το 2000 έως σήμερα (500.000 ζωές ετησίως), κυρίως λόγω της χρήσης εντομοκτόνων, ωστόσο το επίτευγμα αυτό απειλείται ευθέως από την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα, πρόβλημα που θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το πιο σημαντικό στις προσπάθειες ελέγχου της ελονοσίας στην Αφρική.
Μάλιστα, τελευταία εντοπίζονται πληθυσμοί κουνουπιών οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί σε όλα τα φάρμακα.
Η ομάδα του Γιάννη Βόντα και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλα διεθνή Ινστιτούτα αποκάλυψε ένα νέο μηχανισμό, υπεύθυνο για το φαινόμενο της ανθεκτικότητας στα κουνούπια, ο οποίος μέσω της καταλυτικής δράσης ενζύμων P450s της οικογένειας 4G, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα των κουνουπιών, προκαλεί υπερπαραγωγή λιπιδίων στα ανθεκτικά έντομα, τα οποία συσσωρεύονται στην επιδερμίδα.
Ο αμυντικός μηχανισμός
Δημιουργείται έτσι ένα λιπόφιλο στρώμα, το οποίο κατακρατεί και καθυστερεί την είσοδο των εντομοκτόνων στο έντομο, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στα ένζυμα αποτοξικοποίησης να αδρανοποιούν τα εντομοκτόνα που με σημαντικά επιβραδυμένους ρυθμούς πλησιάζουν τον υποκυτταρικό στόχο τους, στο νευρικό σύστημα.
Ο μηχανισμός προκαλεί εντυπωσιακά επίπεδα ανθεκτικότητας σε ευρύ φάσμα εντομοκτόνων. Τα ευρήματα της έρευνας ανοίγουν δρόμους για τον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών εντομοκτόνων.
Η εργασία δημοσιεύεται στα χρονικά της επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings National Academy of Science - PNAS).
«Πρόκειται για μια σημαντική εργασία, που διαλευκαίνει τον μοριακό μηχανισμό της ανθεκτικότητας του κύριου φορέα της ελονοσίας και συνεχίζει την παράδοση του ΙΤΕΙΜΒΒ στην έρευνα για τα έντομα υγειονομικής σημασίας και τις εντομομεταδιδόμενες ασθένειες» τόνισε ο διευθυντής του ΙΜΒΒ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Το ΙΤΕ συμμετέχει στην έρευνα για την ελονοσία μέσω μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Horizon 2020.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας