Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα εξετάζει με συνθετική ματιά από τα κάτω την πόλη της Ιερουσαλήμ την περίοδο 1840 – 1940, με βάση τα ιστορικά αρχεία της, τις πληθυσμιακές ομάδες που έζησαν μαζί και τις τρεις θρησκείες οι οποίες συνυπήρξαν στην ιερή και παγκόσμια πόλη.
Συγκεκριμένα από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, στο Ρέθυμνο το πρώτο διεθνές συμπόσιο του ερευνητικού προγράμματος Open Jerusalem με τίτλο Revealing Ordinary Jerusalem (1840-1940): New archives and perspectives on urban citizenship and global entanglements.
Στόχος του συμποσίου είναι να αποτελέσει ένα φόρουμ για την έναρξη και εμβάθυνση της επιστημονικής συζήτησης έχοντας ως βάση εργασίες που προέρχονται από ερευνητές της ομάδας του Open Jerusalem και ιστορικούς που ειδικεύονται σε παραπλήσια θέματα, τα οποία αφορούν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε., «το ερευνητικό πρόγραμμα Open Jerusalem (πλήρης τίτλος: Opening Jerusalem Archives: For a connected history of citadinité in the Holy City 1840-1940) χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC - starting grant) για την περίοδο 2014-2019 και φιλοξενείται στο πανεπιστήμιο Paris-Est Marne-la-Vallée στη Γαλλία.
Το πρόγραμμα διευθύνει ο Vincent Lemire και το υλοποιεί από κοινού με ομάδα ερευνητών-ιστορικών που αποτελείται από τους Stephane Ancel, Yasemin Avcı, Leyla Dakhli, Abdul-Hameed al-Kayyali, Falestin Naili, Yann Potin, Maria Chiara Rioli και Άγγελο Νταλαχάνη.
Συνολικά, περισσότεροι από σαράντα πανεπιστημιακοί, ιστορικοί και αρχειονόμοι από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχουν ήδη συνεργαστεί με το πρόγραμμα προκειμένου να βοηθήσουν στο άνοιγμα των αρχείων της Ιερουσαλήμ».
«Στόχος του Open Jerusalem είναι να ανακαλύψει και να αποκαλύψει αρχεία και πηγές που σχετίζονται με την Ιερουσαλήμ, προκειμένου να τα συνδέσει μεταξύ τους και να ερευνήσει την καθημερινή ιστορία αυτής της παγκόσμιας πόλης μέσα από το πρίσμα της έννοιας της citadinité. H citadinité είναι για μια πόλη ό,τι η εθνικότητα για μια χώρα και αποκρυσταλλώνεται στους θεσμούς, στα άτομα και στις πρακτικές», τονίζεται εμφατικά στην ίδια ανακοίνωση.
Για τους ειδικούς σκοπούς του προγράμματος , τις επιστημονικές και ευρύτερες πολιτισμικές παραμέτρους που το διέπουν, είναι εντυπωσιακή οι ανοιχτοί ορίζοντες σκέψης που προβάλλονται σχετικώς.
«Το πρόγραμμα μελετά την ιστορία της πόλης από τα κάτω, η οποία έως σήμερα έχει παραμεληθεί από τους ιστορικούς που ερευνούν την Ιερουσαλήμ, καθώς αυτοί ενδιαφέρονται κυρίως για ιδεολογικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Για τη σύνθεση μιας τέτοιας ιστορίας οι ερευνητές αναζητούν σε έναν ωκεανό αρχειακού υλικού σημεία επαφής που αναδεικνύουν τις ανταλλαγές, τη διάδραση, τις συγκρούσεις και ενίοτε την όσμωση ανάμεσα σε διαφορετικούς πληθυσμούς και παραδόσεις. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από την υψηλή ποιότητα των ερευνητικών εργαλείων, την προσήλωση στα τοπικά αρχεία και την προσέγγιση όλων ανεξαιρέτως των πληθυσμιακών ομάδων της ιερής –για τρεις θρησκείες– πόλης. Η μετάβαση από την καταγραφή των αρχείων στο επιστημονικό μέρος του προγράμματος γίνεται σε τρεις χρόνους. Αφού πρώτα πραγματοποιηθεί μια επισκόπηση των διαθέσιμων πηγών, οργανώνονται στη συνέχεια οι κατάλογοι και ο ιστότοπος που τους αναδεικνύει, για να ακολουθήσει η σύνθεση μιας νέας ιστορίας της Ιερουσαλήμ από το 1840 έως το 1940 μέσα από τη συγγραφή βιβλίων και άλλων δημοσιεύσεων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας