Οι θρυλικοί Jethro Tull επιστρέφουν στη χώρα μας για δύο μοναδικές συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και έρχονται μαζί με ένα δυνατό μήνυμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Οι Βρετανοί πρωτοπόροι της rock με καριέρα που ξεπερνά τις τέσσερις δεκαετίες έχουν πιστό και αγαπημένο κοινό στη χώρα μας και φροντίζουν να επιστρέφουν όσο πιο συχνά μπορούν. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρεθούν σε Μονή Λαζαριστών και Θέατρο Βράχων αντίστοιχα για να μας βάλουν ξανά μέσα στον αλλόκοτο καλλιτεχνικό τους κόσμο.
Σημείο αναφοράς, φυσικά, ο ηγέτης και ιδρυτής, Ian Anderson, ο οποίος πάντα εκφράζει το θαυμασμό του για την Ελλάδα.
Μάλιστα, επειδή πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που δεν φοβάται να αγγίξει και «ευαίσθητα» ζητήματα που ξεπερνούν το φάσμα της μουσικής, ο Ian Anderson επισκέπτεται τη χώρα μας με μια δήλωση για την ανάγκη της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.
Η δήλωση
Η επιστροφή των λεγόμενων ελγίνειων μαρμάρων θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο. Όμως, το 2021, η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης του Boris Johnson να υποστηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ίδια ώρα που πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα. Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια. Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ' αν το Βασιλικό Στέμμα φυλάσσονταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;»
The theft of various national historical artifacts over the centuries by other countries needs to be recognized. At certain times, it could be argued that they were, perhaps, temporarily safer in foreign hands and could be appreciated by many more people in famous museums like the British Museum. But that was then; this is now. The return of the so-called Elgin marbles should be an easy priority for the British museum. But, in 2021, the Boris Johnson UK Government support for the the retention of these historical treasures was deplorable although recent signs are that more and more people and politicians support the return to Greece. Perhaps the new Prime Minister of the UK will be persuaded to rethink the matter. After all, modern technology can create an accurate facsimile for the British Museum, just as many replicas exist for other priceless relics. How would our new King Charles III feel if the Crown Jewels were held permanently in a museum in Athens?
«Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα. \
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, οι εμβληματικοί Jethro Tull θα εμφανιστούν ζωντανά στην Μονή Λαζαριστών και το Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη αντίστοιχα, σε δύο εμφανίσεις που σίγουρα θα θυμόμαστε για καιρό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας