Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
LIVE
Τελευταία ενημέρωση:

Τι έδειξε η κάλπη - Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Η efsyn.gr σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό την εκλογική μάχη στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας. Τα πολιτικά στοιχήματα της κάλπης. Ο κύκλος των «γαλάζιων» ανταρτών. Οι δηλώσεις των υποψηφίων και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Χαμηλή η προσέλευση

Κάλπες
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Μώραλης: Θα δουλέψουμε το ίδιο σκληρά

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στη δήλωσή του τόνισε:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Πειραιώτες και στις Πειραιώτισσες για τη μεγάλη νίκη του Πειραιά Νικητή, για αυτή τη μεγάλη νίκη του Πειραιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας κατέστησαν τη μακροβιότερη Δημοτική Αρχή στην ιστορία της πόλης μας και αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί πιστεύω ότι μας επέλεξαν ακόμα μια φορά για δύο λόγους: πρώτον γιατί αναγνώρισαν τα καλά αποτελέσματα της δουλειάς μας καθώς και ότι ο Πειραιάς έχει ήδη αλλάξει και δεύτερον γιατί μας εμπιστεύονται ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που προφανώς είναι υπαρκτά όπως σε κάθε μεγάλη πόλη. Μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους των 200 υποψηφίων του Πειραιά Νικητή ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μια δέσμευση: θα δουλέψουμε το ίδιο σκληρά, σοβαρά και υπεύθυνα ώστε η τρίτη θητεία μας να είναι καλύτερη από τις δύο πρώτες. Να είστε καλά σας ευχαριστώ».

Ικανοποίηση από ΠΑΣΟΚ και Ν. Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα

Νίκος Σοφιανός: «Άκυρο ή αποχή στον Β’ γύρο της Αθήνας»

Να επιλέξουν το άκυρο ή την αποχή κάλεσε ο Νίκος Σοφιανός τους ψηφοφόρους στον Β' γύρο των δημοτικών εκλογών της Αθήνας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρθηκε αρχικά στην άνοδο των ποσοστών του συνδυασμού του, που δίνουν μεγαλύτερη δύναμη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. «Για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών κόντρα στα κέρδη των λίγων», όπως είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τόνισε:

«Διαβεβαιώνουμε τους συναγωνιστές που συναντηθήκαμε στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι θα δώσουμε μαζί το επόμενο διάστημα τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Στην Αθήνα κρίθηκε ο δεύτερος γύρος, η δεύτερη θέση, σε λιγότερο από 1,5 μονάδα. Δυστυχώς δεν θα είμαστε εμείς απέναντι στη διοίκηση Μπακογιάννη. Θα βρεθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο συνδυασμός του οποίου όλα αυτά τα χρόνια έδωσε την πλειοψηφία που δεν είχε ο κ. Μπακογιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να στηρίξει τις επιλογές που ακολούθησε με τα έργα, τα οποία δουλεύουν για τα συμφέροντα των λίγων».

Πρόσθεσε: «Άρα η στάση των Αθηναίων απέναντι σε αυτό τον δεύτερο γύρο, είναι το άκυρο και η αποχή, να μην γίνουν συνένοχοι σε έργα που έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα και θα δούμε και στο επόμενο».

Πελετίδης: Ο πατραϊκός λαός έδωσε μια μεγάλη μάχη

«Ο πατραϊκός λαός έδωσε μια μεγάλη μάχη, μας έβγαλε πρώτη δύναμη. Θα συνεχίσουμε την επόμενη Κυριακή για να ολοκληρώσουμε την πορεία μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος προηγείται στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,66%, με καταμετρημένο το 52,75% των εκλογικών τμημάτων.

Όπως πρόσθεσε, «σε αυτόν τον αγώνα, δεν περισσεύει κανείς» και συνέχισε: «Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε και με περισσότερες δυνάμεις, καλούμε το σύνολο του πατραϊκού λαού και αυτούς που δεν μας ψήφισαν, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, γιατί έχουμε μπροστά μας πολλές δυσκολίες. Ο δρόμος που θα βαδίζουμε θα είναι μακρύς και δύσκολος και τα εμπόδια που θα έχουμε από τους κυβερνώντες θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Επομένως, με δύναμη πορευόμαστε για να έχει η πόλη μας αυτά που δικαιούται, για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν μέλλον που τους αξίζει».

Αγοραστός: Οι σωτήρες της καταστροφής δεν θα έχουν τύχη την επόμενη Κυριακή

Για ισχυρή εντολή έκανε λόγο ο Κώστας Αγοραστός στην πρώτη του δήλωση μετά τα πρώτα αποτελέσματα, που όλα δείχνουν ότι οι Θεσσαλοί θα οδηγηθούν στις κάλπες και τη δεύτερη Κυριακή.

«Εμείς τρέχαμα για τον άνθρωπο, κι άλλοι καπηλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο. Τα ψέματα καταρρέουν», είπε ο περιφερειάρχης και κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι  στηρίχθηκαν σε τερατώδη ψέματα.

«Οι σωτήρες της καταστροφής δεν θα έχουν τύχη την επόμενη Κυριακή. Δεν συγκρουόμαστε, συγκρινόμαστε», είπε μεταξύ άλλων.

Χάρης Δούκας: «Θα νικήσουμε»

Ο Χάρης Δούκας | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αισιόδοξος ότι μπορεί να πετύχει την ανατροπή στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών, εμφανίστηκε ο Χάρης Δούκας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα», αφού αναφέρθηκε αρχικά στους συνεργάτες του, τους εθελοντές και όσους τον στήριξαν με την ψήφο τους, στη συνέχεια είπε:

«Τους ευχαριστώ που πίστεψαν στο όνειρο, που έκαναν το αδύνατο δυνατό μόλις σε δύο μήνες. Μπροστά μας έχουμε μια εβδομάδα αγώνα κι ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα. Ή θα συνεχίσουμε με τη δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και μας φορτώνει με νέα, είτε μαζί, όλοι μας με την ψήφο μας θα αλλάξουμε την πόλη βελτιώνοντας τη ζωή μας.

Καλώ λοιπόν όλες τις Αθηναίες και όλους τους Αθηναίους, ακόμη και όσους δεν ψήφισαν αυτή την Κυριακή, όλοι μαζί, ενωμένοι να δώσουμε αυτή την πολύ κρίσιμη μάχη για την πόλη μας. Θα νικήσουμε».

Ζέρβας: «Η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω και δεν εξαγοράζεται»

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 15ης Οκτωβρίου καθώς «κρίνεται το μέλλον της πόλης» απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Οι πολίτες μίλησαν και όλοι οφείλουμε να τους ακούσουμε. Απαιτούν περισσότερα. Τους ακούω και τους καταλαβαίνω. Τέσσερα χρόνια προσπαθήσαμε πολύ, παρά τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουν. Τους καλώ την επόμενη Κυριακή να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν, γιατί τις επόμενες πέντε ημέρες κρίνεται το μέλλον της πόλης», είπε ο κ.Ζέρβας.

Πρόσθεσε επίσης πως «κρίνεται αν στο τιμόνι της θα βρίσκονται άνθρωποι με σχέδιο, αν θα ολοκληρωθούν μια σειρά από μεγάλα έργα ή αν θα παραδώσουμε την πόλη σε επιχειρηματικά συμφέροντα εξ Αθηνών. Αν θα παραδώσουμε την πόλη σε ένα παλιό, αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό, που συνασπίστηκε και θέλει να έρθει και πάλι στα πράγματα».

Στην ίδια δήλωση ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε: «Γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά σε αυτή την πόλη. Όλοι έχουν παρελθόν και παρόν. Το δίλημμα είναι ένα και ξεκάθαρο. Την εβδομάδα αυτή θα μιλήσουμε ξανά για όλα. Για προτάσεις, σχέδια και λύσεις. Θα πάμε πόρτα - πόρτα, σπίτι - σπίτι και θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω. Η Θεσσαλονίκη δεν εξαγοράζεται. Στη ζωή μου έμαθα να δίνω δύσκολες μάχες και να τις κερδίζω. Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη Κυριακή, εδώ, σε αυτό το σημείο, θα γιορτάζουμε μαζί μια νίκη της πόλης, μια νίκη των πολιτών της».

Με το βλέμμα στην άλλη Κυριακή ο Κώστας Μπακογιάννης

«Μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό» εξέφρασε ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον β' γύρο με τον Χάρη Δούκα για τον δήμο Αθηναίων.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη, αλλά είναι μια νίκη της Αθήνας, είναι μια νίκη όλων» είπε ο νυν δήμαρχος, με την αποχή να κυμαίνεται κοντά στο 70%.

«Αυτό το ταξίδι το αρχίσαμε μαζί και θα το τελειώσουμε μαζί» είπε ακόμα και είπε ευχαριστώ στην ομάδα του, στους εθελοντές και στον κόσμο που τον στήριξε.

Κασσελάκης: Από αύριο χτίζουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη

Αρναουτάκης: Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ταπεινότητα δίνουμε τη μάχη, για την ανάπτυξη της Κρήτης

Για τέταρτη θητεία συνεχίζει στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκης επικεφαλής της παράταξης «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ».

Στις δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι «για τέταρτη συνεχή φορά ο κόσμος της Κρήτης, δείχνει την εμπιστοσύνη απέναντί μας, απέναντι στους ανθρώπους που υπηρέτησαν το συγκρητισμό, την ενότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη» σημειώνοντας ότι «θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες της Κρήτης και αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που, για διαφορετικούς λόγους, ψήφισαν άλλους συνδυασμούς. Τους ανθυποψηφίους μας, αλλά πάνω από όλα, όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της νίκης, γιατί όλοι μαζί κερδίσαμε, δεν κερδίζει ένας. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Επιπλέον ο κ. Αρναουτάκης σε πανηγυρικό κλίμα και περιστοιχισμένος από συνεργάτες και υποψηφίους, σημείωσε ότι «και την επόμενη περίοδο αυτό που υποσχόμαστε, είναι ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Κρήτη πάνω από όλα, πέρα και πάνω από τα κόμματα. Θα υπηρετούμε τους Κρητικούς, την ανάπτυξη της Κρήτης, την ισόρροπη ανάπτυξη για εργασία, για κοινωνική συνοχή» και πως «ζητούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση να δει την Κρήτη με ένα διαφορετικό μάτι. Διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία για την περιφερειακή ανάπτυξη και όλοι μαζί, με τους δήμους, θα δώσουμε τη μάχη για την πραγματική αποκέντρωση, για πόρους στην Περιφέρεια».

«Έχουμε αποδείξει ότι και θέλουμε και μπορούμε. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, με ταπεινότητα να δίνουμε και τη μικρή και τη μεγάλη μάχη, για την ανάπτυξη της Κρήτης» κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Κάλεσμα Ζαχαριάδη για κοινό μέτωπο κατά Μπακογιάννη

Να πάρουν θέση ο κ. Χάρης Δούκας, ο Κ. Παπαδάκης και ο Γ. Πρωτούλης ζήτησε ο Κ. Ζαχαριάδης ενόψει του β' γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα.

Ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που τερμάτισε στην τρίτη θέση, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ηττηθεί η συντηρητική διοίκηση στην Αθήνα» και ξεκαθάρισε πως «δεν θα μείνω απαθής, θα πάρω θέση».

Σε αυτό το πλαίσιο έδειξε στήριξη στον Χάρη Δούκα την άλλη Κυριακή και ανέφερε ότι ζήτησε να έχει συνάντηση μαζί του αύριο το πρωί.

Κουτσούμπας: Ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ

Στους δήμους και τις Περιφέρειες που δεν υπάρχει υποψήφιος του ΚΚΕ για τον β' γύρο, ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν «μήνυμα καταδίκης», επιλέγοντας λευκό ή άκυρο.

Το ευχαριστώ Χαρδαλιά σε Μητσοτάκη και το μήνυμα στους συνυποψήφιους

«Από σήμερα ξεκινάμε τον αγώνα για μια καλύτερη και ασφαλέστερη Αττική» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς στις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την εκλογή του ως περιφερειάρχης Αττικής.

Ο «εκλεκτός» του κυβερνώντος κόμματος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και τον κόσμο που τον ψήγισε για «την ισχυρότατη εντολή». Επίσης, ευχαρίστησε τους 214 υποψήφιους και τους εθελοντές.

Ακόμα, συνεχάρη τους συνυποψηφίους του και δήλωσε ότι «προσμένει στη συνεργασία τους». 


 

Θρίλερ για δύο περιφέρειες το αν πάνε για β' γύρο

«Λίγο νωρίτερα» από ό,τι είχε ανακοινωθεί προχώρησε στην πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών ο γενικός διευθυντής της Singular Logic, Δημήτρης Μπακάκος, σημειώνοντας ότι όσον αφορά τις περιφέρειες και λαμβάνοντας ως βάση το 37% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, σε επτά περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε τέσσερις περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β' γύρο, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο όριο του σφάλματος για το τι τελικά θα γίνει.

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ για τον α' γύρο

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, που τόνισε ότι έδειξε τη δυναμική του στους τρεις μεγάλους δήμους:

  • ο Γιάννης Μώραλης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχτεί σταθερά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014, επανεκλέχτηκε δήμαρχος Πειραιά από την πρώτη Κυριακή
  • ο Χάρης Δούκας έκανε την ανατροπή στην Αθήνα και όπως φαίνεται περνά στον δεύτερο γύρο
  • ο Στέλιος Αγγελούδης επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περνά στον δεύτερο γύρο στη Θεσσαλονίκη 

Κ. Μητσοτάκης: Επιβεβαιώθηκαν οι επιλογές της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως «ως προ το πολιτικό μήνυμα οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Ν.Δ. και τις επιλογές τις οποίες έκανα». 

Στάθηκε ιδιαίτερα στην επικράτηση των Νίκου Χαρδαλιά και Απόστολου Τζιτζικώστα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, αντίστοιχα, ενώ επισήμανε τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά των «γαλάζιων» υποψήφιων στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Επίσης, επιδοκίμασε το γεγονός ότι «μόνο σε μία περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στο δεύτερο γύρο».

Τέλος, υποσχέθηκε ότι το «γαλάζιο» του χάρτη, θα είναι «γαλάζιο» της «συνεχόμενης μάχης» κι ότι η κυβέρνηση από αύριο «συνεχίζει κανονικά την δουλειά, των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Εικόνα που μετέδωσε η ΕΡΤ

Αποδοχή ήττας από τον Γ. Ιωακειμίδη 

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, υποψήφιος Περιφερειάρχης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναγνώρισε την ήττα του από τον Νίκο Χαρδαλιά δηλώνοντας ότι του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Ευχαρίστησε «όλους αυτούς που όλες αυτές τις μέρες, όλους αυτούς τους μήνες δουλέψαμε μαζί, έβαλαν πλάτη, ενώσαμε τις ελπίδες μας για μια άλλη Αττική» και δεσμεύτηκε ότι η παράταξή του, «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης», θα είναι παρών στην Περιφέρεια Αττικής με οδηγό το πρόγραμμα για να προωθήσει κάθε ωφέλιμη πρόταση.

Εικόνα που μετέδωσε η ΕΡΤ

Αλλαγή σκυτάλης στον δήμο Λάρισας

Με καταμετρημένο το 23,85%, στον πληττόμενο από τις πλημμύρες Δήμο Λαρισαίων, ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος έλαβε το 38,73% των ψήφων, φαίνεται πως θα δώσει τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μαμάκο, ο οποίος εξασφαλίζει ποσοστό σχεδόν 50%.

Στον β' γύρο οι δήμαρχοι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα

Στον δεύτερο γύρο θα αναδειχθούν οι νέοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πατρέων και Ιωαννιτών, καθώς δεν έπιασαν το όριο του 43%.  Στη συμπρωτεύουσα, με ενσωματωμένο το 11% των εκλογικών τμημάτων, ο νυν δήμαρχος καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 28,38%, δεύτερος βρίσκεται ο Στυλιανός Αγγελούδης με 25,36% και τρίτος ο Σπύρος Πέγκας με 21,26%.

Στον Δήμο Πατρέων, με καταμετρημένο το 13%, ο συνδυασμός του δημάρχου Κώστα Πελετίδη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 41,40% και ακολουθούν ο Κωνσταντίνος Σβόλης με 25,89%, ο Βασίλης Αϊβαλής με 18,43% και ο Πέτρος Ψωμάς με 14,29%.

Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, με καταμετρημένο το 8% των τμημάτων, προηγείται με 47,22% ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος φέρεται να εκλέγεται νέος δήμαρχος από τον α' γύρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μιχάλης Καραμαλάκης με 36,58%.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, με ενσωματωμένο το 10% των τμημάτων, προηγείται ο Θωμάς Μπέγκας με 35,94% και ακολουθεί με 25,55% ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε δήμαρχος μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.

 

 

 

Κονταροχτυπιούνται «αντάρτες» και «επίσημοι» της Ν.Δ.

Με ενσωμάτωση πάνω από το 20% των ψήφων, μεγάλη «μάχη» εξελίσσεται στην Δυτική Μακεδονία ανάμεσα στον Γεώργιος Κασαπίδη (35,93%) και στον «αντάρτη» Γεώργιος Αμανατίδη (35,92%), όπως επίσης στο Ιόνιο ανάμεσα στον «γαλάζιο» πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, Ιωάννης Τρεπεκλής (29,52%) και στην Ρόδη  Κράτσα Τσαγκαροπούλου (28,37%).

Επίσης, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που στηρίζει η Ν.Δ. στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συγκεντρώνει προς το παρόν 41,31% ενώ ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, 34,77%. Αντίστοιχα, ο «γαλάζιος» υποψήφιος, Μέτιος Χρήστος, έχει 41,62% στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ο Χριστόδουλος Τοψίδης 34,20%.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Επιβράβευση» Μπέου στον Βόλο

Παρά τους τραμπουκισμούς, τα παρακμιακά σόου στα λασπόνερα αλλά και τις σημαντικές αστοχίες που μετέτρεψαν τον Βόλο σε βούρκο, ο Αχιλλέας Μπέος προηγείται με μεγάλη διαφορά και φαίνεται πως θα επανεκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (ενσωμάτωση στο 8,94%):  Μπέος Αχιλλεύς 57,00%, Παπαπέτρος Νικόλαος 36,86%, Ριζόπουλος Απόστολος 6,14%.

Επανεκλέγεται ο Μώραλης στον Πειραιά

Χωρίς εκπλήξεις τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στον Πειραιά, με τον νυν δήμαρχο να επικρατεί από τον α' γύρο, αφήνοντας αρκετά μακριά τους υπόλοιπους αντιπάλους του. Μάλιστα, ο Γιάννης Μώραλης λαμβάνει υψηλότερο ποσοστό από το 42,27% της Ν.Δ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές, καθώς ο νυν δήμαρχος έχει και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. 

Συγκεκριμένα, με την ενσωμάτωση στο 12,04%: Μώραλης Ιωάννης 69,29%, Γαβρίλης Γεώργιος 13,89%, Αμπατιέλος Νικόλαος 12,15%, Διαβολάκης Αθανάσιος 2,50%, 
Νιζάμης Κωνσταντίνος 2,17%.

Σε ποιές περιφέρειες εξελίσσονται «ντέρμπι»

«Μάχη» προς το παρόν στις εξής περιφέρειες

  • Θεσσαλίας: Αγοραστός Κωνσταντίνος 41,70%  και ο Κουρέτας Δημήτριος 34,04%
  • Βορείου Αιγαίου:  Στεφανής Αλκιβιάδης 40,55% - Μουτζούρης Κωνσταντίνος 34,24%
  • Δυτικής Μακεδονίας: Κασαπίδης Γεώργιος 36,54% - Αμανατίδης Γεώργιος 35,26% 
  • Πελοποννήσου: Πτωχός Δημήτριος 43,69% - Τατούλης Πέτρος 30,77%
  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Μέτιος Χρήστος 41,62% - Τοψίδης Χριστόδουλος 34,20%

Καθαρό προβάδισμα στις 8 από τις 13 περιφέρειες

Με ενσωμάτωση πάνω από το 10% των ψήφων, φαίνεται να ξεκαθαρίζει η κατάσταση σε 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας

Αττική: Χαρδαλιάς Νικόλαος 45,70% - Ιωακειμίδης Γεώργιος 16,37%

Στερεά Ελλάδα: Σπανός Φάνης 48,54%  - Γκλέτσος Απόστολος 25,56%

Δυτική Ελλάδα: Φαρμάκης Νεκτάριος 60,02% -  Σκιαδαρέσης Σπυρίδων 12,16%

Κεντρική Μακεδονία: Τζιτζικώστας Απόστολος 60,89% - Παπαστεργίου Χρήστος 10,25%

Ήπειρος: Καχριμάνης Αλέξανδρος 56,11% - Στέφος Ιωάννης 12,06%

Ιονίων Νήσων: Τρεπεκλής Ιωάννης 28,88% - Κράτσα Τσαγκαροπούλου Ρόδη 28,56%

Νότιο Αιγαίο: Χατζημάρκος Γεώργιος 65,76%  - Παπανικόλας Νικηφόρος 14,84%

Κρήτη: Αρναουτάκης Σταύρος 80,09% - Δανελλης Σπυρίδων 10,40%

 

    Μεγάλο προβάδισμα Τζιτζικώστα

    Με ενσωματωμένο το 7,12% των ψήφων, ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει το 60,29%, ενώ ο Χρήστος Παπαστεργίου 10,50%.

    Προς δεύτερο γύρο οδεύει ο Δήμος Αθηναίων

    Mε την ενσωμάτωση στο 8,62%, τα αποτελέσματα για τον δήμο Αθηναίων έχουν ως εξής: Μπακογιάννης Κωνσταντίνος 40,54% Δούκας Χρυσόστομος (Χάρης)... 15,32%, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος 13,08% Σοφιανός Νικόλαος 12,16% Κασιδιάρης Ηλίας 8,59%, Παπαδάκης Κωνσταντίνος 6,39%.

    Καθαρά μπροστά ο Χαρδαλιάς στην Αττική 

    Mε ενσωματωμένο το 5,03%, o «γαλάζιος» υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαδαλιάς, συγκεντρώνει 45,44% και ο επικεφαλής της παράταξης, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης 16,62%. H αποχή πλησιάζει το 60%.

    EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

    Στην Πειραιώς ο Κ. Μητσοτάκης

    Στην Πειραιώς προσέρχεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

    Τι δείχνει το exit poll για τον δήμο Θεσσαλονίκης

    Την επόμενη Κυριακή φαίνεται πως θα κριθεί η μάχη για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit pol που διενήργησε η Interview για λογαριασμό της Politic.

    Σύμφωνα με αυτό, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Στέλιος Αγγελούδης θα αναμετρηθούν εκ νέου στο δεύτερο γύρο. 

    https://www.thestival.gr

    Kαθαρή μοιάζει η νίκη για τον Κώστα Πελετίδη

    Kαθαρή νίκη σε Κώστα Πελετίδη στον Δήμο Πατρέων και στο Νεκτάριο Φαρμάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίνoυν τα αποτελέσματα του exit poll του pelop.gr, της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και peloponnisos FM 104.1 για τον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αφορά στο εκλογικό σώμα στην Πάτρα με αναγωγή σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων DATA Consultants.

    https://pelop.gr

    Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων

    Τελειώνει οσονούπω η αγωνία για τους υποψήφιους, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων.

    Και η... κάλπη | ΕUROKINISSI

     

    Έκλεισαν οι κάλπες

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν ουρές εκλογέων που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν έγκαιρα, οι κάλπες μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές για διάστημα έως και δύο ώρες, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη διαδικασία καταμέτρησης ψήφων στα υπόλοιπα τμήματα.

    Αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν exit polls με γενικά αποτελέσματα από τηλεοπτικούς σταθμούς.

    EUROKINISSI

    Πού θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Κασσελάκης, Κουτσούμπας

    • Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να φτάσει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός για να παρακολουθήσει τη ροή των αποτελεσμάτων. 
    • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, βρίσκεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Κουμουνδούρου. 
    • Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προσέλθει στη Χαριλάου Τρικούπη για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Και ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, βρίσκεται ήδη στα γραφεία του Κόμματος, στον Περισσό.

     

    Στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης η σταυροδοσία

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλέρμπας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «για πρώτη φορά το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης θα μεταδώσει και σταυρούς. Δηλαδή, ο δικαστικός αντιπρόσωπος, αφού ολοκληρώσει τη μετάδοση του αποτελέσματος υπέρ των συνδυασμών και φτιάξει το λεγόμενο “τηλεγράφημα”, θα παραγάγει και τα δύο, οπότε και θα έρθουν εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών για να διαμοιραστούν».

    Μία ώρα πριν το κλείσιμο της κάλπης

    EUROKINISSI

    Στο 44,6% η συμμετοχή μέχρι τις 17:30

    Μέχρι τις 17:30 ψήφισε το 44,6% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με την ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου.

    Από τα στοιχεία των δικαστικών αντιπροσώπων 12.984 εκλογικών τμημάτων και με αναγωγή επί του συνόλου των 22.722 τμημάτων πρόκειται για 4.360.000 ψηφοφόρους. Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

    • Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 45,81%,
    • Κεντρική Μακεδονία 45%,
    • Δυτική Μακεδονία 43,7%,
    • Ήπειρος 49,3%,
    • Θεσσαλία 49,5%,
    • Ιόνια Νησιά 41,8%,
    • Δυτική Ελλάδα 49,7%,
    • Στερεά Ελλάδα 53,4%,
    • Αττική 38,7%,
    • Πελοπόννησος 45,1%,
    • Βόρειο Αιγαίο 39,4%,
    • Νότιο Αιγαίο 48,1% και
    • Κρήτη 51,2%.

    Στιγμιότυπα από την εκλογική διαδικασία

    Οι ζωγραφιές στους τοίχους των σχολείων ομόρφυναν την εκλογική διαδικασία. Ηλικιωμένοι και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ πολλά παιδιά θέλησαν επίσης να... ψηφίσουν. Πολλοί έφτασαν συνοδεία των καλύτερών τους φίλων.

    Αφού ψήφισε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, τομεάρχης Εσωτερικών και Αυτοδιοίκησης και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υποστήριξε πως «η φωνή των πολιτών σήμερα έχει τη δυνατότητα να ακουστεί δυνατά και να στείλει "συστημένα" τα μηνύματα σε εκείνους που κατάντησαν την αυτοδιοίκηση "ετεροδιοίκηση", συναινούν σε μια αυτοδιοίκηση - "παραπαίδι" του κεντρικού κράτους, "λάφυρο" στις μικροπολιτικές ορέξεις της κυβέρνησης, επιτρέπουν τις διαρκείς, ιδιοτελείς και ανοίκειες κυβερνητικές επιθέσεις στο θεσμό, συναινούν στις αλλεπάλληλες απόπειρες χειραγώγησης της τοπικής δημοκρατίας, βολικά "ξεχνούν" να διεκδικήσουν πόρους και νέο πλαίσιο σύγχρονης λειτουργίας».

    Καταγγελία της «Ανυπότακτης Αττικής» για πριμοδότηση του συνδυασμού Κασιδιάρη

    Ο συνδυασμός «Ανύποτακτη Αττική» καταγγέλλει πριμοδότηση του συνδυασμού του καταδικασμένου νεοναζί, Ηλία Κασιδιάρη.

    Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους υποψήφιους με τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια

     

    Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως για τις δύο συλλήψεις σχετικά με παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας «διενεργείται προανάκριση από το Α.Τ. Τούμπας – Τριανδρίας, ενώ για τα περιστατικά ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας». «Προηγήθηκε καταγγελία για διανομή ψηφοδελτίου, από έκαστο εξ’ αυτών, εξωτερικά χώρου εκλογικού κέντρου στην περιοχή της Τριανδρίας, σε πολίτες που πήγαιναν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» σημειώνεται.

     

    Πήγαν να πιαστούν στα χέρια σε εκλογικό τμήμα της Εύβοιας

    Επίθεση δέχτηκε άνδρας από άλλο πολίτη, που άνηκε σε διαφορετική παράταξη από τον ίδιο, με αφορμή τους υποψήφιους δημάρχους. Σύμφωνα με το evima.gr, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, τα δύο άτομα πήγαν να πιαστούν μετά στα χέρια.

     

    Περίπου στις 22:00 η ασφαλής εκτίμηση για τις περιφέρειες και μεγάλους δήμους

    Από το υπουργείο Εσωτερικών και την εταιρεία Singular Logic εκτιμάται ότι ασφαλή εικόνα για τις 13 περιφέρειες και για τους 6 μεγαλύτερους δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Πειραιώς και Λαρισαίων) θα έχουμε περίπου τις 22:00.

    Όμως, για τη σταυροδοσία θα υπάρχει σαφής εικόνα μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και θα προχωρά η ενσωμάτωση. Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης μπορείτε να δείτε στην efsyn.gr διαδραστικό, αναλυτικό, χάρτη με τα αποτελέσματα. 

    Θυμίζουμε ότι εκλέγεται ο συνδυασμός που συγκεντρώνει ποσοστό 43% συν μία ψήφο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αλλιώς, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς.

     

    Συλλήψεις για σταυρωμένα ψηφοδέλτια σε Μεσσηνία και Κορινθία

    Δύο άτομα συνελήφθησαν σε περιοχή της Μεσσηνίας, γιατί μοίραζαν σταυρωμένα ψηφοδέλτια, ενώ για τον ίδιο λόγο συνελήφθη ένα άτομο στην Κόρινθο.

    Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας  

    «Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που ήδη ξεκίνησε», υποστήριξε πριν λίγο στις δηλώσεις του ο Κώστας Αγοραστός, που έχει την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης, παρά τη σφοδρή κριτική για την απουσία πρόληψης της καταστροφής στην περιφέρεια. Άλλωστε, δεν υπήρχε περιθώριο αντικατάστασης· ο θεσσαλικός κάμπος πλημμύρισε αφότου είχε κλείσει η προθεσμία υποψηφιοτήτων.

    Από τα δεξιά ενδέχεται να του κόψει ψήφους η υποψήφια Ελευθερία Τζανακούλη, που μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, είπε τα εξής: «Παρά τον ανελέητο πόλεμο από όλα τα μέτωπα καταρτίσαμε έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό που απαρτίζεται από ανθρώπους αποφασισμένους να αλλάξουν όσα έχουν πάει στραβά μέχρι σήμερα και να δώσουν νέα πνοή στον τόπο. Με τη δύναμη της νεολαίας που διψάει για αυτή την αλλαγή αλλά και έμπειρων ανθρώπων που έχουν δοκιμαστεί στο στίβο της ζωής φτάσαμε στην τελική ευθεία. Καλή ψήφο σε όλους, η νίκη είναι κοντά».

    Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, που συγκεντρώνει τη στήριξη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκε πως θα είναι «κοντά στους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα και θα εργαστώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας». «Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίσει. Παλεύουμε να κλείσουμε την πληγή» σημείωσε.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Όσοι εκλεγούν πρέπει να διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα

    Στο στόχο της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει και τις 13 περιφέρειες αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Real News υποστηρίζοντας πως ο λόγος είναι ότι «για να μπορεί μια κυβέρνηση να κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές, πρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να έχει συμμάχους. Να έχει ανθρώπους οι οποίοι να είναι μαζί σου στα μεγάλα, στα σημαντικά και να ζητούν από την κυβέρνηση να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα για αυτά τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Και αυτός είναι, πρωτίστως, ο λόγος που επιλέξαμε να στηρίξουμε αυτούς τους 13 υποψηφίους στις Περιφέρειες». Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι άνθρωποι αυτοί θα κληθούν να συνεργαστούν άμεσα με την κυβέρνηση και είναι λογικό να θεωρούμε πως πρέπει να διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα και να συμφωνούν στην προτεραιοποίηση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων».

    Σε ερώτηση γιατί έδωσε «χρίσματα μόνο στους τρεις μεγαλύτερους της χώρας» απάντησε το εξής: «Κατ’ αναλογία με τις Περιφέρειες, οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά έχουν κι εκείνοι μια ξεχωριστή σημασία ως οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας. Στην Νέα Δημοκρατία θέλουμε οι πολίτες να επιλέξουν με βάση την προσφορά και το έργο των Δημάρχων και αντιλαμβανόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκησης ως ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης, κάτι που αποτυπώνεται με πράξεις και όχι ως μια ευκαιρία για κομματικές αντιπαραθέσεις».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

    Κ. Παπαδάκης: Οι μέλισσες μπορούν να νικήσουν τους λύκους

    «Στις σημερινές εκλογές οι μέλισσες μπορούν να νικήσουν τους λύκους. Ο λαός της Αθήνας μπορεί να νικήσει αυτούς που καταστρέφουν τη ζωή του και καταστρέφουν και την πόλη. Η "Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα" δίνει την μάχη για τον δεύτερο γύρο για να είναι η έκπληξη των εκλογών» δήλωσε ο υποψήφιος για τη δημαρχία της πρωτεύουσας, Κώστας Παπαδάκης.

    Επίσης, κάλεσε τους «δικαστικούς αντιπροσώπους να εφαρμόζουν τη νομοθεσία και ιδίως τους υποψήφιους και ιδίως αυτούς, οι οποίοι παριστάνουν ότι ένα δημόσιο ήθος διαφορετικό από τους μαυρογιαλούρους, να σέβονται τη διαδικασία και να μην μετατρέπουν σε στούντιο τα εκλογικά τμήματα. Ψήφισα στο εκλογικό τμήμα που είμαι γραμμένος αφού περίμενα στην ουρά, όπως όλος κόσμος. Ήρθα σε ένα σχολείο που είναι εχθρικό για ανάπηρους, τμήματα τα οποία είναι στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο με καθυστερήσεις και ελλιπείς εφορευτικές επιτροπές, όπως πάντα από την ανύπαρκτη κρατική οργάνωση» σημείωσε.

     

     

    Απειλές, ύβρεις και... προεκλογική βία στον Βόλο 

    Σύμφωνα με το magnesianews.gr, το πρωί υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αχιλλέα Μπέο επιτέθηκε φραστικά κατά υποψηφίας με απειλές και ύβρεις, στο 23ο δημοτικό σχολείο Βόλου, με αποτέλεσμα η γυναικά να καταθέσει μήνυση εναντίον του.
     
    Προηγήθηκε άλλο, σοβαρότερο, επεισόδιο με θύμα υποψήφιο με την «Συμμαχία για τον Βόλο» και τον Νίκο Παπαπέτρο και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Αχιλλέα Μπέο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, απείλησε μέσω τηλεφώνου τον υποψήφιο, έδωσαν «ραντεβού» στο καφέ του δεύτερου, όπου ο δήμαρχος έφτασε μαζί με 30 μαυροφορεμένα άτομα, απείλησε και εξύβρισε τον ιδιοκτήτη και φέρεται μάλιστα να χτύπησε έναν από τους φίλους του.  

    Η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι τις 14.30

    Στο 32,1% ανέρχεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών έως τις 14:30, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο

    Η εκτίμηση είναι πως η συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει αυτή των εθνικών εκλογών του Ιουνίου που έφτασε στο 53,74%. 

    Συνολικά έχουν ψηφίσει 2.133.672 πολίτες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εστάλησαν μέσω των δικαστικών αντιπροσώπων.

    • Στην Ανατολική Μακεδονία η συμμετοχή ανέρχεται στο 33,6%
    • στην Κεντρική Μακεδονία στο 33,3%
    • στη Δυτική Μακεδονία 30,7%
    • στην Ήπειρο 36,7%
    • στη Θεσσαλία 36,6%
    • στο Ιόνιο 29,8%
    • στη Δυτική Ελλάδα 35,1%
    • στη Στερεά Ελλάδα 38%
    • στην Αττική 27,3%
    • στην Πελοπόννησο 32%
    • το Βόρειο Αιγαίο 28,8%
    • στο Νότιο Αιγαίο 34,4%
    • στην Κρήτη 36,7%

    Εκτιμήσεις για χαμηλότερη συμμετοχή

    Εκλογές ΟΤΑ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Οι πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών θέλουν η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 να κινείται χαμηλότερα σε σχέση με αυτή του 2019 αν και πρέπει να συνυπολογιστεί πως η εκλογική διαδικασία πριν τέσσερα χρόνια είχε συμπέσει με τις ευρωεκλογές.

    Μέχρι τις 11.30 συμμετοχή κινήθηκε στο 14,5%, έναντι 11,5% στις εκλογές του Ιουνίου (σ.σ. ωστόσο τα στοιχεία εκείνα ήταν για τις 10.30 το πρωί).

    Το 2019, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, η συμμετοχή ήταν 58,43% και στον δεύτερο γύρο 41,89%. Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, η συμμετοχή έφτασε το 59,02%, ενώ στις 2 Ιουνίου το ποσοστό συμμετοχής ήταν 44,83%.

    Θυμίζουμε πως στις εθνικές εκλογές η συμμετοχή τον Ιούνιο έφτασε στο 53,74%, ενώ τον Μάιο στο 61,76%.

    Αυξάνεται η προσέλευση

    Χαμηλά κινήθηκε η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 11.30 το πρωί και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ψήφισαν 1.047.000 πολίτες. Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα μετά τις 11.30 σύμφωνα με την ρεπόρτερ του Alpha.

    Δηλώσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε έξω από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, που βρίσκεται στη Θεσσαλία. «Είμαστε εδώ όχι για να πούμε στους ανθρώπους να μας ψηφίσουν, αλλά για να τους πούμε ότι είμαστε κοντά τους» είπε η κα Κωνσταντοπούλου και προέτρεψε τους ψηφοφόρους να κρατηθούν «μακριά από κομματικά ψηφοδέλτια των κυβερνητικών κομμάτων».

    Καταγγελία για παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία από τον Γιάννη Σγουρό

    Την έλλειψη ψηφοδελτίων του συνδυασμού του «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» εντόπισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. 

     

    Στ. Αγγελούδης: Αναφορά κατά Ζέρβα για διανομή φαγητού με το λογότυπο του συνδυασμού «Ναι στη Θεσσαλονίκη»

    Για «παλαιοκομματικές πρακτικές» κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης προχωρώντας σε αναφορά στον Έφορο Δικαστικών Αντιπροσώπων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης με αφορμή τη διανομή φαγητού εντός των εκλογικών τμημάτων σε σακούλες με το σήμα του συνδυασμού της παράταξης του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

    «Οι προσπάθειες αυτές συνιστούν κατάφορη παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας και τις καταγγέλλουμε ως απαράδεκτες» αναφέρει ο κ. Αγγελούδης.

    Γ. Πρωτούλης: Σήμερα ανθίζουν στις κάλπες τα κόκκινα γαρίφαλα

    O Γιάννης Πρωτούλης | EUROKINISSI

    Σε σχολείο των Αγίων Αναργύρων ψήφισε το μεσημέρι ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Σε δήλωσή του αμέσως μετά ανέφερε:

    «Σήμερα ανθίζουν στις κάλπες τα κόκκινα γαρίφαλα, για να κοπεί το γέλιο και η φόρα σε όσους μας μαυρίζουν τη ζωή από την εγκληματική πολιτική τους. Για να έχει ο λαός μας περισσότερους συμμάχους στον αγώνα του την επόμενη μέρα».

    Κ. Πελετίδης: Μαζί θα συνεχίσουμε με τον πατραϊκό λαό για την προκοπή του τόπου μας

    Στο 478ο Εκλογικό Τμήμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας (Στρούμπειο), ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί ο δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Πελετίδης.

    Κ. Μπακογιάννης: Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Αθήνα μπροστά

    Κώστας Μπακογιάννης | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

    Με την οικογένειά του έφτασε στο 1ο Πειραματικό Λύκειο της Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης, προκειμένου να ψηφίσει.

    Αμέσως μετά προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα είναι η ημέρα της Αθήνας, είναι η ημέρα της αυτοδιοίκησης. Ψηφίζουμε για το σπίτι μας, ψηφίζουμε για τη γειτονιά μας, με αισιοδοξία. Σας καλώ όλους και όλες να έρθετε στις κάλπες. Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Αθήνα μπροστά, μπορούμε να πάμε την Αθήνα πιο ψηλά».

    Στην ερώτηση αν θα υπάρξει εκλογική διαδικασία και δεύτερη Κυριακή, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Θα φανεί αυτό».


     

    Το μήνυμα του Στ. Κασσελάκη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

    Στο δημοτικό σχολείο Εκάλης ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης.

    Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Άκουσα νωρίτερα τον πρωθυπουργό να λέει ότι σήμερα οι Έλληνες επιλέγουν τους τοπικούς τους άρχοντες. Νομίζω ότι έχει έρθει η ημέρα να αλλάξουμε την ορολογία. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να επιλέγουν τους τοπικούς υπηρέτες τους. Ανθρώπους, που έχουν προϋπηρεσία στην εργασία, στην κοινωνία, με καθαρά χέρια, που είναι εδώ να υπηρετήσουν τον Έλληνα και την Ελληνίδα, χωρίς αλαζονεία και πάνω απ’ όλα με διαφάνεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Εκάλη.

    «Σήμερα καλώ τους Έλληνες και ειδικά τους νέους και τις νέες μας να έρθουν στις κάλπες και να στείλουν ένα μικρό μήνυμα: ότι η Ελλάδα δικαιούται καλύτερη μοίρα από κακοδιαχείριση, από αμέλεια και πάνω απ’ όλα από την σπατάλη που χρεοκοπεί τη χώρα στο μακροπρόθεσμα. Το είδαμε και στη Θεσσαλία, το βλέπουμε σε όλη την αλυσίδα του μπλε κράτους. Σήμερα είναι η γιορτή της αυτοδιοίκησης, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να ψηφίσουν για ένα πιο δίκαιο κράτος στην άμεση ζωή τους που είναι η αυτοδιοίκηση. Έχετε ακόμα χρόνο πηγαίνετε και ψηφίστε»

    Χ. Δούκας: Οι πολίτες παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους

    Ο Χάρης Δούκας | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISS

    Σxολικές μονάδες του συγκροτήματος στην Γκράβα επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Χάρης Δούκας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα», λίγο πριν πάει να ψηφίσει, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα η Αθήνα αλλάζει. Οι πολίτες παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Με ελπίδα και αισιοδοξία παλεύουν, όχι μόνο για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της πόλης τους».

    Και πρόσθεσε: «Αθήνα, η στιγμή είναι τώρα».

    Σπ. Πέγκας: Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας

    Στο 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης βρέθηκε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

    «Αισθανόμαστε έτοιμοι, ώριμοι και αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα στον δήμο Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

    Ο κ. Πέγκας προσήλθε στο σχολείο για να ψηφίσει στις 11:30 το πρωί, συνοδευόμενος από τη σύζυγο, τη μικρή του κόρη και στελέχη της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους».

    «Η Θεσσαλονίκη που τόσο αγαπάμε τα τελευταία χρόνια έχει πολύ ταλαιπωρηθεί, απαξιωθεί και βρίσκεται σε περιφρόνηση. Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας, ένα νέο ξεκίνημα. Εμείς η «Θεσσαλονίκη για ‘Ολους» έχουμε τρέξει μια μακρά διαδρομή, έχουμε ενώσει δυνάμεις από την κοινωνία των πολιτών και αισθανόμαστε έτοιμοι, ώριμοι για την επόμενη μέρα στον δήμο Θεσσαλονίκης», δήλωσε αμέσως μετά την κάλπη.

    Ο κ. Πέγκας πρόσθεσε πως «σήμερα είναι μια μέρα Δημοκρατίας. Θελουμε να έρθει περισσότερος κόσμος να ψηφίσει, να έρθουν όλοι, είναι χαμηλή η προσέλευση από ότι ακούω.

    Καλώ λοιπόν όλο τον κόσμο, όλους τους Θεσσαλονικείς να ψηφίσουν γιατί αυτή η εκλογή αφορά την καθημερινότητα τους και τους ίδιους».

    Ψήφισε ο Γιάννης Μώραλης

    Γιάννης Μώραλης

    [Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου]

    Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 10ο Γυμνάσιο Πειραιά, δήλωσε:

    «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς ολοκληρώνεται και στον Πειραιά η εκλογική διαδικασία, μια κορυφαία στιγμή δημοκρατίας. Εύχομαι να αυξηθεί η συμμετοχή και θα ήθελα να καλέσω τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει. Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι οι Πειραιώτες θα εμπιστευθούν τον "Πειραιά Νικητή" για μια τρίτη θητεία, αναγνωρίζοντας  την εμφανή πρόοδο που έχει γίνει στην πόλη, αλλά και γιατί πιστεύω πως είμαστε η μόνη «δύναμη», η οποία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα που είναι υπαρκτά ακόμα,  όπως και σε κάθε μεγάλη πόλη».

    Στο 14,5% η συμμετοχή μέχρι στιγμής πανελλαδικά

    Μέχρι τις 11.30 στις κάλπες έχουν προσέλθει 1.047.000 πολίτες για να ψηφίσουν με τον αριθμό να αντιστοιχεί στο 14,5% του εκλογικού σώματος. 

    Τα στοιχεία προέρχονται από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που αντιστοιχούν στο 75% των εκλογικών τμημάτων της χώρας ή από 16.641 εκλογικά τμήματα.

    Συγκεκριμένα ανα περιφέρεια τα ποσοστά είναι τα εξής:

    • Ανατ. Μακεδονία Θράκη 16%
    • Κεντρική Μακεδονία 15%
    • Δυτική Μακεδονία 14%
    • Ηπειρος 17%
    • Θεσσαλία 17%
    • Ιόνια Νησιά 13%
    • Δυτική Ελλάδα 16%
    • Στερεά Ελλάδα 18%
    • Αττική 12%
    • Πελοπόννησος 15%
    • Βόρειο Αιγαίο 13%
    • Νότιο Αιγαίο 16%
    • Κρήτη 17%

    Συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας

    [του Νίκου Φωτόπουλου

    Έξω από το εκλογικό κέντρο της Τριανδρίας, πριν περίπου από 1,5 ώρα, συνελήφθησαν δύο άτομα -εκ των οποίων ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος που συμμετέχει σε «γαλάζιο αντάρτικο» ψηφοδέλτιο- καθώς μοίραζαν σταυρωμένα ψηφοδέλτια κατά παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας.

    Οι Αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη των δύο ατόμων που αργότερα θα βρεθούν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα στη Θεσσαλονίκη.

    Γ. Μυλόπουλος: Mια ωραία μέρα για τη Δημοκρατία

    «Σήμερα ξεκινά η Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στην περιοχή Ντεπώ της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε ότι «σήμερα είναι μια ωραία μέρα για τη Δημοκρατία, γιατί οι πολίτες ψηφίζουν για την αυτοδιοίκηση στην περιφέρειά τους, εκφράζοντας τη βούληση να είναι στο εξής θεσμικό αντίβαρο στην κυβερνητική πολιτική και όχι παρακολούθημα και χειροκροτητής της».

    Παράλληλα τόνισε πως είναι μια ωραία ημέρα και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς οι πολίτες σήμερα επιλέγουν αυτούς που θα θωρακίσουν την περιφέρεια απέναντι στα ακραία φαινόμενα αλλά και μια ωραία μέρα και για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο, για μια νέα εποχή με νέα έργα και υποδομές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι πολίτες με τη ψήφο τους γυρίζουν την πλάτη στο παρελθόν της εγκατάλειψης, της παρακμής, της ανεργίας και της μιζέριας και εγκαινιάζουν μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

    «Για να βγει δυνατός ο λαός από την κάλπη»

    «Σήμερα ψηφίζουμε για δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με το γαρύφαλλο, για να βγει δυνατός ο λαός από την κάλπη, γιατί ακριβώς τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν, θα θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των πολιτών, του λαού, γιατί ακριβώς ενδιαφερόμαστε για τις ανάγκες των πολλών, του ελληνικού λαού, και όχι για τα κέρδη των λίγων» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε εκλογικό κέντρο στη Ν. Ιωνία.

    Κ. Ζέρβας: Δεν γυρίζουμε πίσω, κοιτάμε μπροστά

    «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Συνεχίζουμε μαζί» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου.

    «Ολοκληρώνονται τέσσερα χρόνια δημιουργίας με έργα, με ανάπτυξη. Τέσσερα χρονια με σημαντικές δυσκολίες αλλά και με πολλά βήματα μπροστά. Στα επόμενα πέντε χρόνια η Θεσσαλονίκη μας θα ολοκληρώσει σημαντικά έργα. Θα αλλάξουμε κατηγορία. Η Θεσσαλονίκη μας θα έχει όλα όσα της αξίζουν. Η σημερινή ψήφος είναι μια κρίσιμη ψήφος για το μέλλον της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε.

    Τέλος είπε πως «σήμερα λέμε ένα μεγάλο «ναι» στα έργα υποδομής, στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη. Λέμε «ναι» στη σιγουριά, στη συνοχή, στη συνέπεια, στη σταθερότητα. Δεν γυρίζουμε πίσω, κοιτάμε μπροστά, περνούμε αυτό που μας αξίζει. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Συνεχίζουμε μαζί».

    Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

    «Αγωνιζόμαστε για ένα κίνημα αυτοδιοικητικό δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη» δήλωσε από τον τόπο καταγωγής του, το Ηράκλειο Κρήτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

    Αφού ψήφισε υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ στήριξε διαχρονικά την αυτοδιοίκηση -την αυτοδιοίκηση της αποκέντρωσης, της αυτοδύναμης ανάπτυξης. Αυτή την αυτοδιοίκηση θέλουμε να είναι ο νικητής σήμερα και όχι το μοντέλο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Στην Εκάλη ψηφίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

    EUROKINISSI

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, θα ασκήσει σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, το εκλογικό του δικαίωμα στο δημοτικό σχολείο Εκάλης.

    Ο ίδιος όπως είχε δηλώσει επιθυμούσε να ψηφίσει στον δήμο Αθηναίων όμως η οικογενειακή του μερίδα βρίσκεται στον δήμο Εκάλης καθώς κατοικούσε εκεί μέχρι τα 14 του χρόνια οπότε και έφυγε για τις ΗΠΑ.

    Τρεις συλλήψεις σε περιοχή της Καρδίτσας για δωροδοκία εκλογέα

    Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Καρδίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σοφάδων, τρία άτομα, για το αδίκημα της δωροδοκίας εκλογέα, ενώ αναζητούνται ακόμη τέσσερα άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

    Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι τρεις συλληφθέντες και ένα από τα άτομα που αναζητούνται είχαν εξαγοράσει 500 ταυτότητες με αμοιβή 50 ευρώ η καθεμία, με διαμεσολαβητές μεταξύ δραστών και ψηφοφόρων τους άλλους τρεις δράστες που αναζητούνται.

    Από τις έρευνες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις και το συνολικό χρηματικό ποσό των 25.950 ευρώ.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας.

    Ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Στο 1ο Λύκειο Κηφισιάς ψήφισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή της Αυτοδιοίκησης. Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει πολιτική διάσταση για τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Οι πολίτες θα εκλέξουν ελεύθερα τους τοπικούς τους άρχοντες. Ο πολιτικός απολογισμός θα γίνει σήμερα το βράδυ», δήλωσε. 

    Η ώρα της κάλπης για τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή

    Να «κλείσει το κεφάλαιο της αδράνειας και της εγκατάλειψης» και να «γυρίσει σελίδα» η Θεσσαλονίκη ζήτησε από τους ψηφοφόρους ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

    Αργά το βράδυ η πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

    Ομαλά εξελίσσεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων. Τα μικροπροβλήματα που παρατηρήθηκαν λόγω μη προσέλευσης μελών της εφορευτικής επιτροπής αντιμετωπίζονται.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στις 22.30 αναμένουμε την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τις 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.

    Τα παράδοξα της… κάλπης

    Σε αίθουσα μνημοσύνων το 23ο εκλογικό τμήμα Αμφίπολης Σερρών στην Αγγίστα!

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λόγω έλλειψης χώρου, η κάλπη στήθηκε στο χώρο που γίνονται τα μνημόσυνα στο χωριό. 

    ERT

    Σε καφενείο καλούνται να ψηφίσουν οι κάτοικοι ενός χωριού της Καρδίτσας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από τα δύο συνεχόμενα κύματα της κακοκαιρίας. 

    Ψήφισε ο Νίκος Σοφιανός

    Στο 129ο Δημοτικό σχολείο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νίκος Σοφιανός.

    «Καλούμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να ψηφίσουν και να δώσουν δύναμη στη Λαϊκή Συσπείρωση για να αλλάξουμε τα πράγματα στον Δήμο» δήλωσε.

    Αγώνας για την Αττική από τον Γιώργο Ιωακειμίδη

    Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Αγ. Ιωάννη Ρέντη ψήφισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος στις δηλώσεις του αμέσως μετά σχολίασε πως «όλα δείχνουν ότι θα πάμε δεύτερη Κυριακή και είμαστε εδώ να αγωνιστούμε για την Αττική, για την περιφέρεια, για τις πόλεις μας».

    Η Αττική χρειάζεται καλύτερη τύχη δηλώνει ο Γιάννης Σγουρός

    Μικροπροβλήματα λόγω απουσίας μελών της εφορευτικής επιτροπής παρατηρήθηκαν στο 2178ο εκλογικό τμήμα του ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης που ψήφισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

    Μετά το πέρας της διαδικασίας και αφού χρειάστηκε να μπει δύο φορές στο παραβάν καθώς δεν είχε όλα τα ψηφοδέλτια, ο κ. Σγουρός κάλεσε τους πολίτες να στείλουν σήμερα «ένα μήνυμα ότι δεν είναι δεδομένοι. Ένα μήνυμα αντίδρασης. Πρέπει να ψηφίσουν για τον τόπο τους και όχι για το κόμμα τους». Κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν και υπογράμμισε πως «η Αττική χρειάζεται καλύτερη τύχη».

    Ψηφοφόροι περνάνε μέσα από τις λάσπες για να ψηφίσουν

    Στο μικρό χωρίο Σωτήριο Λάρισας οι ψηφοφόροι προσέρχονται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσα στις λάσπες.

    Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν οι περίπου 200 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προσέρχονται αντικρίζονταν λασπόνερα και λάσπες που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες που έπληξαν τη Θεσσαλία.

    Χωρίς προβλήματα στη Μαγνησία οι εκλογές

    Χωρίς ή δίχως ιδιαίτερης σημασίας προβλήματα ξεκίνησε και στην Μαγνησία η διαδικασία των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

    Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία, τόσο στη χερσαία όσο και στα νησιά των Σποράδων υπάρχουν συνολικά 385 εκλογικά τμήματα ,εκ των οποίων τα 11 είναι στη Σκιάθο, τα 13 στη Σκόπελο και 4 στην Αλόννησο και από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ θα προσέλθουν να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι πολίτες που ανέρχονται σε 173. 317.

    Στην Μαγνησία που επλήγη από δύο απανωτά σφοδρά κύματα κακοκαιρίας, τον Daniel και το Elias υπήρξαν και σχολεία που υπέστησαν σημαντικές ζημιές αλλά που αποκαταστάθηκαν και σήμερα λειτουργούν ως εκλογικά τμήματα.

    Ακόμη και στα δύο χωριά του Πηλίου, την Δράκεια και το Πουρί, όπου η οδική πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω των καταστροφών κατάφεραν να φτάσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής αναμέτρησης.

    Από τους οκτώ συνολικά Δήμους της Μαγνησίας μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα παρουσιάζει ο Δήμος Βόλου , ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, που υπέστη και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες των δύο θεομηνιών.

    Ραντεβού στις κάλπες και την άλλη Κυριακή δίνει ο Κώστας Ζαχαριάδης

    Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί προσήλθε στο εκλογικό τμήμα του Νέου Κόσμου για να ψηφίσει ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη», αμέσως μετά προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Είναι μια μέρα γιορτής, δημοκρατίας, συμμετοχής. Η πρόκληση Αθήνα είναι στα χέρια σας, αξιοποιείστε τη δύναμη που έχετε, ψηφίστε για την πόλη που θέλετε».

    Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Καλή δύναμη, καλή συνέχεια, καλά αποτελέσματα να έχουμε και ραντεβού την άλλη Κυριακή».

    Ψήφισε στον Βύρωνα ο Νίκος Χαρδαλιάς

    Ο πρώτος εκ των υποψηφίων για την περιφέρεια Αττικής που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς.

    Ο «γαλάζιος» υποψήφιος ψήφισε στο 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα, περίπου στις 08:30 το πρωί.

    Αμέσως μετά δήλωσε πως «άργησε» να βγει από το παραβάν γιατί οι υποψήφιοι ήταν «πολλοί και άξιοι όλοι τους».

    «13 στις 13»;

    Πονοκέφαλο προκαλεί στο μέγαρο Μαξίμου η κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές «γαλάζιων» ανταρτών ανά την επικράτεια και το ενδεχόμενο αυτή να επιδράσει καταλυτικά ούτως ώστε η Ν.Δ. να μην καταφέρει να πετύχει τον πρωθυπουργικό στόχο να κερδίσει «13 στις 13» Περιφέρειες. Εξι Περιφέρειες με «γαλάζια» αντάρτικα δημιουργούν άγχος στο πρωθυπουργικό επιτελείο (Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησος, Ιόνιο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία).

    Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι

    EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΟΣ

    Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

    Οι σταυροί των υποψηφίων

    Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

    Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

    Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

    Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

    Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

    Οι φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν γίνονται με φόντο μόνο την προ τετραμήνου επικράτηση της Ν.Δ. -και γενικότερα της Δεξιάς- αλλά και τον πνιγμένο Θεσσαλικό Κάμπο και τον καμένο Εβρο. Καθεμία από τις εκλογικές αναμετρήσεις στους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες είναι μια άκρως πολιτική αναμέτρηση. Το ερώτημα είναι: θα καταφέρει η κυβέρνηση να επικρατήσει πλήρως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επιθυμεί, και να ελέγξει κάθε βαθμίδα του κρατικού μηχανισμού; Αλλιώς ποιος θα καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των πρώτων «100 ημερών»;

    Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

    Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου. Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.775.181 Έλληνες πολίτες (4.743.059 άνδρες, 5.032.122 γυναίκες), από τους οποίους νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είναι οι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες). Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής και 17.957 πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν.

    Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

    Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
    Τι έδειξε η κάλπη - Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ