Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
LIVE
Τελευταία ενημέρωση:

Το Ισραήλ δεν «φρενάρει» το σφυροκόπημα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί

Πάνω από 700 νεκροί Παλαιστίνιοι το τελευταίο 24ωρο • Συνεχίζει τις πολεμικές απειλές ο Νετανιάχου• Μεγαλώνει η διεθνής κριτική κατά του μακελειού στη Γάζα• Απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς και «ενόχληση» στο Τελ Αβίβ• Συνεχής ενημέρωση.

Βομβαρδισμός - συντρίμμια
Παλαιστίνιοι βγάζουν επιζώντα από τα συντρίμμια κτιρίου μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό.
| (AP Photo/Ali Mohmoud)

Αναφορές για 50 νεκρούς, σε διάστημα μιας ώρας

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κλιμακώσει απόψε τις επιθέσεις τους σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα, προκαλώντας τον θάνατο 50 ανθρώπων σε διάστημα μόλις μιας ώρας.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά, εκπρόσωπος των IDF δήλωσε: «Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με απώλειες ζωών στη Λωρίδα της Γάζας».

Νωρίτερα το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας είχε ενημερώσει πως από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, 5.791 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο. Μεταξύ των νεκρών είναι περισσότερα από 2.300 παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η απάντηση του ισραηλινού στρατού για τα καύσιμα

Λίγη ώρα αφότου η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι χωρίς καύσιμα θα σταματήσει το έργο της από αύριο, ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε την κατάσταση ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι έχει η Χαμάς και τα έχει κλέψει από την UNRWA.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφία που είχε δώσει και το πρωί, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς έχει περισσότερα από 500.000 λίτρα σε καύσιμα.

Η αντίδραση αυτή από τον IDF ωστόσο έρχεται λίγη ώρα μετά τη σφοδρή σύγκρουση στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Δεν πέρασαν στη Γάζα σήμερα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν απόψε ότι τα 20 φορτηγά που επρόκειτο να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας δεν πέρασαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα με την Αίγυπτο.

«Ελπίζουμε τα υλικά αυτά να μπουν στη Γάζα αύριο» Τετάρτη, είπε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Έρι Κανέκο.

Νωρίτερα, ένα στέλεχος του Οργανισμού είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι από το Σάββατο έχουν περάσει στον θύλακα 54 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό και άλλα 20 αναμένονταν σήμερα.

Δραματική ανακοίνωση UNRWA: Αύριο σταματάμε

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι από αύριο το βράδυ θα αναγκαστεί να διακόψει το έργο της στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων.

Η UNRWA έχει υπό την αιγίδα της περίπου 150 καταφύγια και φιλοξενεί 600.000 εκτοπισμένους και τραυματίες, με τον επικεφαλής της Φιλίπ Λαζαρίνι, να περιγράφει, πλέον, ανοικτά τον πόλεμο ως «συλλογική τιμωρία» και να υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ραγδαία κάθε μέρα, ενώ τα μισά από τα θύματα είναι παιδιά.

Συνάντηση Μακρόν με Αμπάς στην Ιορδανία

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε, τελικά, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή.

Ο Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να ζήτησε εκεχειρία και να μπει ένα τέλος στην επιθετικότητα κατά της Γάζας προκειμένου να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί το μαρτύριο των αμάχων, ενώ σχολίασε ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό.

Το Ισραήλ μιλά για απόπειρα επίθεσης της Χαμάς από θαλάσσης

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι το ισραηλινό ναυτικό επιτέθηκε σε μαχητές της Χαμάς που «προσπάθησαν να μπουν στην ισραηλινή περιοχή Ζικίμ μέσω θαλάσσης».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αεροσκάφη «επιτέθηκαν και στην στρατιωτική εγκατάσταση από την οποία έφυγαν οι μαχητές»

Το Ζικίμ είναι ένα μικρό κιμπούτς βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μπάιντεν: Δεν φτάνει αρκετά γρήγορα η ανθρωπιστική βοήθεια

Νέο μήνυμα για επίσπευση των διαδικασιών αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι η παράδοση της βοήθειας δεν είναι αρκετά γρήγορη. 

Αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Την ανάγκη να επιβεβαιώσει ο ΟΗΕ το «δικαίωμα του κάθε έθνους να αμύνεται» επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αποφασίζοντας να μην πάρει θέση στη σφοδρή αντιπαράθεση, τασσόμενος, βέβαια, με την πλευρά του Ισραήλ και επιμένοντας στις αιχμές για το Ιράν.

«Κανένα μέλος αυτού του Συμβουλίου, κανένα έθνος στον Οργανισμό θα μπορούσε ή θα έπρεπε να ανεχθεί τη σφαγή του λαού του. Αυτό το Συμβούλιο έχει την υποχρέωση να καταγγείλει οποιοδήποτε κράτος-μέλος εξοπλίζει, χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει τη Χαμάς ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση που προβαίνει σε τέτοιες πράξεις» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Έσπευσε, ακόμη, να δηλώσει ότι «είναι υποχρεωτικό να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες σε αυτή τη σύγκρουση» και κάλεσε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει πλήγματα προς τους αμάχους. Αυτό σημαίνει τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλα βασικά είδη που πρέπει να μπορούν να μεταφερθούν στη Γάζα και να πάνε στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη».

Επιδεινώνεται η υγεία των εκτοπισμένων της Γάζας

Γιατροί στη Γάζα λένε πως ασθενείς που φθάνουν στα νοσοκομεία παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενειών που προκαλούνται από τον συνωστισμό και τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Υπηρεσίες αρωγής έχουν προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη για το ενδεχόμενο υγειονομικής κρίσης στον μικροσκοπικό πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό αποκλεισμό από το Ισραήλ, το οποίο έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού, καθαρού νερού και καυσίμων, με μόνο μικρές αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα να εισέρχονται εκεί.

«Ο συνωστισμός αμάχων και το γεγονός πως τα περισσότερα σχολεία που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα στεγάζουν πολλούς ανθρώπους, δημιουργούν το έδαφος για μια εξάπλωση ασθενειών», δήλωσε ο Νάχεντ Αμπού Τααέμα, γιατρός δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Νάσερ στο Χαμ Γιούνες.

Στα προσωρινά καταλύματα όπου οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συνωστίζονται μαζί με τις οικογένειές τους ελπίζοντας ότι θα είναι ασφαλείς από τις βόμβες, ο κόσμος αρχίζει να υποφέρει από στομαχικές διαταραχές, πνευμονικές λοιμώξεις και εξανθήματα, δήλωσε ο Αμπού Τααέμα του Νοσοκομείου Νάσερ.

«Κάνει ζέστη στο αντίσκηνο κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο και υπάρχουν έντομα και μύγες... Τη νύχτα κάνει κρύο και δεν υπάρχουν αρκετές κουβέρτες για όλους. Τα παιδιά είναι όλα άρρωστα. Μερικά βήχουν, μερικών οι μύτες τρέχουν, μερικά έχουν πυρετό τη νύχτα», δήλωσε η Σοτζούντ Νατζμ, μια γυναίκα που μένει σε κατάλυμα του ΟΗΕ.

Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν πια ασθενείς

Η δρ. Μάι Αλ Κάιλα, υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στη Γάζα, ανακοινώνοντας ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν πια άλλους ασθενείς.

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: 

  • Δώδεκα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων ή της έλλειψης καυσίμων
  • Τα νοσοκομεία που έχουν απομείνει δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς, ακόμη και στους διαδρόμους και τα πατώματα υπάρχουν τραυματίες
  • Μόνο το νοσοκομείο Αλ Σίφα φιλοξενεί 50.000 εκτοπισμένους 
  • Οι γιατροί εργάζονται χρησιμοποιώντας τα κινητά τους για φωτισμό
  • Η κατάρρευση του συστήματος υγείας σημαίνει ότι οι καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς δεν μπορούν να λάβουν πια θεραπεία
  • Τουλάχιστον 65 υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα.

Ακυρώνει τη συνάντηση με Γκουτέρες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο Ιλάι Κοέν ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την οργή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών έγραψε «δεν θα συναντηθώ με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Μετά από την 7η Οκτωβρίου δεν υπάρχει χώρος για ισορροπημένη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γης».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Έντονες συζητήσεις διεξάγονται με στόχο την απελευθέρωση και άλλων ομηρών, όμως τα εμπόδια παραμένουν μεγάλα.

Σύμφωνα με το CNN υπάρχουν διαπραγματεύσεις για να αφεθεί μεγάλος αριθμός ομήρων, με πηγές που έχουν γνώση του θέματος και έναν δυτικό διπλωμάτη να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση.
ΗΠΑ, Ισραήλ, Κατάρ, Αίγυπτος και Χαμάς είναι τα μέρη που συνομιλούν προκειμένου να βρεθεί συμφωνία για μαζική επιστροφή ομήρων, με το Τελ Αβίβ να πιέζει για ένα συνολικό σχέδιο.

Το Ισραήλ παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη χερσαία επιχείρηση με πολλούς να συμφωνούν πως ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης είναι οι αμερικανικές πιέσεις για να λυθεί το ζήτημα με τους ομήρους.

Εκρηκτική συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα και το Ισραήλ τον καταγγέλλει για δηλώσεις υπέρ της τρομοκρατίας και των δολοφονιών.

Η ζωή κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς

«Στις 10.30 το πρωί ακούσαμε τον ήχο μιας έκρηξης, ένιωσα σα να γινόταν σεισμός. Περίπου επτά σπίτια κατέρρευσαν. Μας λένε να πάμε στο νότο, όμως βομβαρδίζουν κι εκεί και έχουν σκοτώσει περίπου 1.200 άτομα» δηλώνει ο Αμπού Αμπέντ στο Middle East Eye.

Ένας άλλος κάτοικος δηλώνει «το Ισραήλ προσπαθεί να διώξει ανθρώπους από τα σπίτια και την πατρίδα τους. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία είναι εναντίον της Παλαιστίνης αυτή τη στιγμή. Καλούμε τους λαούς να βγουν και να διαδηλώσουν προς υποστήριξη της Παλαιστίνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν θα εγκαταλείψουμε την γη μας όσο κι αν μας βομβαρδίζουν και μας σκοτώνουν. Θα παραμείνουμε στην πατρίδα μας» δηλώνει άλλος κάτοικος.

Από την πλευρά του ο Αρκάν Ραμαντάν Μπέικερ, 30 ετών, αναφέρει «ξύπνησα για να προσευχηθώ το πρωί και άκουσα δυνατές εκρήξεις και είδα κτίρια να καταρρέουν και ανθρώπους να εγκλωβίζονται. Ήμουν παγιδευμένος για περίπου 15 λεπτά, ήταν ένα περίεργο συναίσθημα. Ό,τι συμβαίνει σε εμάς είναι πολύ λάθος. Για εμένα όλα τα αραβικά έθνη είναι προδότες, γιατί η Παλαιστίνη χάνεται μπροστά τους».

Θα στείλουμε καύσιμα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να πέσουν στη Χαμάς

Μετά από το μπαράζ εκκλήσεων και καταγγελιών οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για να μεταφερθούν καύσιμα εντός της Λωρίδας της Γάζας, καθώς η κατάσταση είναι ασφυκτική και εκφράζονται σοβαροί φόβοι για τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής.

Ο επικεφαλής του στρατού, Χερζί Χαλέβι δήλωσε σχετικά ότι «θα εξασφαλίσουμε καύσιμα για μέρη που απαιτούνται προκειμένου να προσφέρουν φροντίδα σε πολίτες.

Δεν θα επιτρέψουμε τα καύσιμα αυτά να φτάσουν στη Χαμάς, ώστε να μπορέσουν να πολεμήσουν κατά των πολιτών του Ισραήλ».

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πολεμούν τη Χαμάς όχι τον πληθυσμό της Γάζας. Ενδιαφερόμαστε οι πολίτες της Γάζας να περάσουν αυτόν τον πόλεμο με τα λιγότερα πιθανά χτυπήματα» υποστήριξε για να προσθέσει «για τον λόγο αυτό έχω προτείνει συγκεκριμένη περιοχή για εκκένωση. Εκεί θα υπάρχουν τρόφιμα, ιατρική φροντίδα και νερό. Σε οποιοδήποτε μέρος μεταφέρει η Χαμάς την κατάσταση δεν θα υπάρξει τίποτα. Θα χτυπήσουμε την Χαμάς. Κάθε πολίτης της Γάζας θα πρέπει να πάρει μια υπεύθυνη απόφαση για τη ζωή του».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι νωρίτερα απαντώντας μέσω των social media στην κριτική υποστήριξε ότι η Χαμάς έχει καύσιμα και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που φέρονται να καταγράφουν αποθήκη της ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Μέτωπο» Ισραήλ και με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας

«Το να ανακοινώσεις εκ των προτέρων ότι θα παραβιάσεις το διεθνές δίκαιο και να το κάνεις αυτό πάνω σε έναν αθώο πληθυσμό, αποτελεί παραβίαση όλου του κώδικα που υπάρχει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για την προστασία των αμάχων».

Αυτά τα λόγια του προέδρου της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, προκάλεσαν οργή στο Ισραήλ με την πρέσβειρα της χώρας στο Δουβλίνο να τον κατηγορεί ότι διασπείρει προπαγάνδα και fake news.

«Υπάρχει μια δυνατή αίσθηση ότι στην Ιρλανδία επικρατεί προκατάληψη κατά του Ισραήλ» σχολίασε.

Πυρά Ερντογάν για τη «σιωπή της Δύσης»

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η σιωπή των χωρών της Δύσης επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία αναφέρεται ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η «βαναυσότητα» απέναντι στα παλαιστινιακά εδάφη εντείνεται και ότι σκοτώνονται συνεχώς άμαχοι.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε και παλαιότερα σχόλιά του, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ο παλαιστινιακός λαός δικαιούται να αποκτήσει δικό του κράτος»

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia ότι «ο παλαιστινιακός λαός δικαιούται να αποκτήσει δικό του κράτος».

«Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Παράλληλα, τόνισε ότι «μόλις καταστεί δυνατόν, η Ιταλία θα επαναπατρίσει έναν σημαντικό αριθμό πολιτών της, οι οποίοι ζουν στο βόρειο Ισραήλ, σε περιοχή που σφυροκοπάται από τη Χεζμπολάχ».

«Οι Ιταλο-ισραηλινοί που ζουν στον βορρά θα έπρεπε να ακολουθήσουν τις συμβουλές της ισραηλινής κυβέρνησης και να εγκαταλείψουν αυτοβούλως τα σπίτια τους. Στους Ιταλούς που ζουν στον Λίβανο συνιστούμε να είναι προσεκτικοί και να μην μετακινούνται εντός της χώρας, αν και στην πιο επικίνδυνη περιοχή υπάρχουν μόνο στρατιώτες», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Διψάει» για καύσιμα η Γάζα

Η πιο άμεση ανάγκη για την αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή είναι τα καύσιμα, καθώς, όπως δηλώνει η Ταμάρα Αλριφάι εκπρόσωπος της UNRWA στο Αμάν «χωρίς αυτά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν οχήματα, οι γεννήτριες δεν μπορούν να παράξουν ηλεκτρισμό για τα νοσοκομεία και είναι αναγκαία για φούρνους και εγκαταστάσεις νερού».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πριν από την έναρξη της σύρραξης μεταφέρονταν καθημερινά 45 φορτηγά με καύσιμα για τις ανάγκες της Γάζας.

Επτά κομβικά σημεία από τις σημερινές εξελίξεις

  1. 18η ημέρα του αιματοκυλίσματος με τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές να ξεπερνούν τους 7.200. Πλησιάζουν τις 6.000 οι απώλειες για τους Παλαιστίνιους.
     
  2. Το Ισραήλ ισοπέδωσε τρεις γειτονιές τη νύχτα της Δευτέρας με την κατάσταση να είναι εφιαλτική χωρίς νερό, τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. 
     
  3. Το σύστημα υγείας στη Γάζα έχει καταρρεύσει. Το Ινδονησιακό νοσοκομείο στην περιοχή ξέμεινε κι επισήμως από καύσιμα, ενώ συνολικά 12 νοσοκομεία και 32 δομές υγείας έχουν σχεδόν σταματήσει τη λειτουργία τους. Η απάντηση του ισραηλινού στρατού είναι ότι η Χαμάς διαθέτει καύσιμα. 
     
  4. Η 85χρονη όμηρος Γιοτσεβέντ Λίφσιτς που απελευθερώθηκε μαζί με τη, 79χρονυ Νούριτ Κούπερ από τη Χαμάς μίλησε για την δραματική της εμπειρία, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να διαρρέουν ενόχληση για τη συνέντευξή της αυτή. 
     
  5. Ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους αποκάλεσε τη Χαμάς ως τους «νέους Ναζί», ενώ φημολογείται συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Μαχμούντ Αμπάς.
     
  6. Ο Ισραηλινός στρατός πέταξε τρικάκια στην Γάζα καλώντας τους κατοίκους να αποκαλύψουν πληροφορίες για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς προσφέροντας ως ανταμοιβή και εγγυήσεις ασφάλειας.
     
  7. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τα 54 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν βρεθεί στη Γάζα ως «σταγόνα στον ωκεανό».

Ενόχληση Ισραηλινών αξιωματούχων για την 85χρονη όμηρο

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, αξιωματικοί του στρατού δηλώνουν «λυπημένοι» από τις δηλώσεις της, τις οποίες χαρακτήρισαν «λάθος», ενώ υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είχε γίνει «προκαταρκτική συνάντηση» με την ηλικιωμένη πριν κάνει δηλώσεις στον Τύπο, και πως αν είχε γίνει ίσως να είχαν αποφευχθεί κάποιες ερωτήσεις.

«Ούρσουλα παραιτήσου» - 25 χιλιάδες υπογραφές

Μεγάλη συμμετοχή στο ψήφισμα του DiEM25, της κίνησης του Γιάνη Βαρουφάκη, με το οποίο ζητείται η παραίτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη σκιά των ενεργειών και δηλώσεών της για τον πόλεμο στη Γάζα.

Το ψήφισμα έχει συγκεντρώσει 25.000 υπογραφές μέχρι στιγμής.

Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει: Με την αντίδρασή της στην πρόσφατη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραβίασε το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και αγνόησε βασικές αρχές ηθικής ευπρέπειας. Παρότι καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ σε αμάχους, υποστήριξε τον αποκλεισμό τους από νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό και τον βομβαρδισμό τους στη Γάζα υπό τον μανδύα της «άμυνας». Αυτή η μονομερής πράξη δείχνει αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο και την δημοκρατική εντολή που της έχουν δώσει τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, συνεπώς, αδιαφορεί:

  • Για το διεθνές δίκαιο
  • Τις δημοκρατικές εντολές των κρατών - μελών της Ε.Ε.
  • Την κατάλληλη ηθική συμπεριφορά
  • Την ανάγκη για διπλωματική σύνεση

Απαιτούμε την άμεση παραίτησή της

Πάνω από 700 Παλαιστίνιοι νεκροί σε 24 ώρες

Νεότερα στοιχεία για τον τραγικό απολογισμό από τον πόλεμο στη Γάζα έδωσαν στη δημοσιότητα αραβικά και ισραληινά ΜΜΕ. Μεγαλώνει οι απώλειες και στον Λίβανο. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τους 5.800, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ καταγράφονται 1.400 θάνατοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Middle East Eye

Γάζα 

  • Νεκροί: 5.791 (2.360 παιδιά, 1.292 γυναίκες).
  • Τραυματίες: 16.297
  • Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για απώλειες μαχητών 

Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ

  • Νεκροί: 90 (30 παιδιά, μία γυναίκα) 
  • Τραυματίες: 1.400 

Ισραήλ

  • Νεκροί: 1.400 (769 πολίτες, 307 στρατιώτες, 57 αστυνομικοί) – Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για νεκρά παιδιά και γυναίκες 
  • Τραυματίες: 5.007 (299 νοσηλεύονται)

Λίβανος

  • Νεκροί: 27 (3 πολίτες, 18 μαχητές, 6 Παλαιστίνιοι μαχητές)
  • Τραυματίες: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία 

Oι ισραηλινές δυνάμεις αναφέρουν πως αντιαρματικοί πύραυλοι έπληξαν ισραηλινή πόλη κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, χωρίς να κάνουν λόγο για θύματα, σύμφωνα με την Haaretz

UNRWA: Σταγόνα στον ωκεανό τα 54 φορτηγά μπήκαν στη Γάζα

Επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην εγγύς Ανατολή (UNRWA) χαρακτήρισε σταγόνα στον ωκεανό τα μόλις 54 φορτηγά με προμήθειες ανακούφισης, τα οποία έχουν περάσει στη Γάζα από το Σάββατο και στα οποία δεν περιλαμβάνονταν τα επειγόντως αναγκαία καύσιμα για τις γεννήτριες. Η Αλριφάι ανέφερε πως παραδόθηκαν ρύζι και φακές, τα οποία δεν μπορούν να μαγειρευτούν επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο νερό και το αέριο που χρειάζονται για το μαγείρεμα.

 

12 Βρετανοί ανάμεσα στα θύματα της Χαμάς

Στους 12 νεκρούς ανέρχονται οι Βρετανοί, που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ πέντε αγνοούνται, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα μέλη των οικογενειών ατόμων, που πιστεύεται ότι απήχθησαν, πραγματοποίησαν νωρίτερα συνέντευξη Τύπου στην ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο.

Στους 5.791 αυξήθηκαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους 2.360 παιδιά

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανήλθε σε 5.791 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 2.360 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ ανέφερε ότι 704 σκοτώθηκαν μόνο τις προηγούμενες 24 ώρες. Οι τραυματίες αυξήθηκαν σε συνολικά 16.297.

Έκκληση στους Έλληνες να αποχωρήσουν από τον Λίβανο

Έκκληση στους Έλληνες επισκέπτες και μη μόνιμους κατοίκους στον Λίβανο να αποχωρήσουν από τη χώρα έκανε νωρίς το μεσημέρι η ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας για τους κατοίκους στον Λίβανο εκδόθηκε, καθώς υπάρχει φόβος για κλιμάκωση της σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο νότιο κομμάτι της χώρας.

«Λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης στην περιοχή, η Ελληνική Πρεσβεία στην Βηρυτό συνιστά στους Έλληνες επισκέπτες μη μόνιμους κατοίκους Λιβάνου όπως αναχωρήσουν από τη χώρα» σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Μακρόν: Μόνη λύση να δοθεί χώρος στους Παλαιστίνιους για πολιτική προσέγγιση

Ο Μακρόν απηύθυνε από την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ έκκληση στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία να διευρύνει τη δράση του, ώστε να ταχθεί και απέναντι στη Χαμάς στη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι «η σταθερότητα της Μέσης Ανατολής θα είναι δυνατή μόνο εάν το Ισραήλ επιτρέψει πολιτική προσέγγιση στη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους».

Είπε επίσης ότι «μοιραζόμαστε με το Ισραήλ την πρόκληση των ομήρων που έχει η Χαμάς» και «ζητούμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων». «Η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός της Γαλλίας και του Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην εμπλακούν εν μέσω κινδύνου για περιφερειακή κλιμάκωση. «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι χωρίς έλεος αλλά όχι χωρίς κανόνες», υποστήριξε.

ΠΟΥ: «Έχουμε γονατίσει»

Κραυγή αγωνίας για αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού απευθύνει ο ΠΟΥ. Όλες οι διαθέσιμες προμήθειες έχουν παραδοθεί σε τρία βασικά νοσοκομεία στη νότια Γάζα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις στα βόρεια της Λωρίδας.

«Ακόμα δεν καταφέραμε να φτάσουμε στα νοσοκομεία στο βορρά με τις ιατρικές προμήθειες ή τα καύσιμα που χρειάζονται απεγνωσμένα», δήλωσε ο Δρ Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το 1/3 των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον μη λειτουργικά σε μια φάση που η υγειονομική ανάγκη είναι τεράστια, είπε ο Μπρέναν.

«Έχουμε γονατίσει και ζητούμε μια συνεχή, κλιμακούμενη, προστατευμένη ανθρωπιστική επιχείρηση. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους όσοι βρίσκονται σε θέση να λάβουν αποφάσεις ή να επηρεάσουν τους λήπτες αποφάσεων προκειμένου να μας δώσουν τον ανθρωπιστικό χώρο για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανθρώπινη καταστροφή», ανέφερε.

Αντίσκηνα για να στοιβάξουν τους νεκρούς στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία της Γάζας αντιμετωπίζουν μεγάλη συρροή περιστατικών με αποτέλεσμα να αδυνατούν να περιθάλψουν όσους έχουν ανάγκη, την ώρα που δεν εξαιρούνται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Όλο και περισσότεροι είναι οι κατατρεγμένοι που πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να βρουν καταφύγιο.

Οι νεκροί που μεταφέρονται εκεί ή οι ασθενείς που καταλήγουν είναι τόσοι πολλοί που τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει, με αποτέλεσμα να έχουν στηθεί σκηνές στα προαύλια των νοσοκομείων για να τοποθετηθούν οι σοροί. 

Οι υγειονομικοί ζητούν διεθνή έρευνα για την εξέταση των τύπων όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, ώστε να διαπιστωθεί αν τελούνται εγκλήματα πολέμου.

Όσα είπε η ηλικιωμένη αιχμάλωτη της Χαμάς που αφέθηκε ελεύθερη

Συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, όπου νοσηλεύεται, παραχώρησε η Γιότσεβεντ Λίφσιτς μετά την απελευθέρωσή της από τη Χαμάς χθες το βράδυ.

Η 85χρονη μετέδωσε την εικόνα των ημερών της κράτησής της, περιγράφοντας πώς την απήγαγαν οι ένοπλοι της Χαμάς με μοτοσικλέτες από το κιμπούτς που διέμενε. Υποστήριξε ότι την έφεραν στη Γάζα μέσω μιας πύλης, ενώ στη μεταφορά της απέκτησε μώλωπες και δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

«Με έβαλαν σε μια μοτοσικλέτα, ανατίναξαν τον ηλεκτρονικό φράχτη που κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί, αλλά δεν βοήθησε σε τίποτα. Με πήραν όμηρο, δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ ηλικιωμένων και νέων. Ήταν πολύ οδυνηρό. Μου χτυπούσαν τα πλευρά και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω» είπε χαρακτηριστικά.

Ενισχύοντας την αφήγηση της 85χρονης, η κόρη της Σάρον, που έφτασε στο Τελ Αβίβ από το Λονδίνο, είπε ότι η μητέρα της και οι συγκρατούμενοί της χτυπήθηκαν με ξύλα. Τόνισε ότι οι απαγωγείς έβγαλαν το ρολόι της και τα κοσμήματά της καθώς την οδηγούσαν. Όταν κατέβηκε από το μηχανάκι, οι άνθρωποι που τη χαιρέτησαν της είπαν ότι «πιστεύουν στο Κοράνι» και ως εκ τούτου δεν θα της έκαναν κακό. «Φτάσαμε σε ένα τούνελ, μετά περπατήσαμε για χιλιόμετρα πάνω σε υγρό χώμα, υπάρχει ένα γιγαντιαίο σύστημα τούνελ, σαν ιστός αράχνης», περιέγραψε.

Υποστήριξε ότι κοιμούνταν σε στρώματα στο πάτωμα στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα, με έναν γιατρό να τους επισκέπτεται κάθε δύο με τρεις μέρες.

Η 85χρονη είπε ωστόσο ότι οι άνδρες της Χαμάς παρείχαν την καλύτερη δυνατή μεταχείριση. Πρόσθεσε ότι ένας νοσηλευτής ήρθε να τους δει για να τους φέρει τα φάρμακα που χρειάζονταν και ότι υπήρχε καθαριότητα παντού. Είπε ακόμα ότι υπήρχε ένας φρουρός για καθένα από τα πέντε άτομα που κρατούνταν όμηροι στην ομάδα της. Οι απαγωγείς όμως «φρόντιζαν για κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και για την γυναικεία υγιεινή».

Η Γιότσεβεντ Λίφσιτς είπε ότι ενώ κρατούνταν στις σήραγγες, στην ομάδα της δόθηκε λευκό τυρί και αγγούρι για φαγητό, το ίδιο με εκείνο που έτρωγαν οι απαγωγείς της από τη Χαμάς.

Το μέγεθος της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας

 

Βομβαρδισμός στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο ελ-Γουάφα στη Γάζα

Στόχος των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων έγινε η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο ελ-Γουάφα στην πόλη της Γάζας.

Ο Foad Najem, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, ανέφερε στο Al Jazeera ότι η είσοδος του νοσοκομείου και οι γύρω περιοχές αποτέλεσαν στόχο αεροπορικής επιδρομής. Τόνισε, ότι δεν δόθηκε καμία προειδοποίηση πριν από την επίθεση, ενώ είναι αδύνατη η εκκένωση του νοσοκομείου επειδή οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται σε κώμα. Είπε ότι το νοσοκομείο ασφυκτιά και δεν μπορεί να περιθάλψει τον τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων: «Έχουμε περισσότερους ασθενείς από αυτούς που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε».

«Καταδικάζουμε τη διεθνή κοινότητα (και την αδράνειά της) εάν το νοσοκομείο ξεμείνει από καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, όπως φοβόμαστε (λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού), ξεκαθάρισε ο Najem.

Προκλητικές δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ για τους νεκρούς της σφαγής στο αλ-Αχλί

Σε ευθεία αμφισβήτηση των γεγονότων γύρω από τη σφαγή στο νοσοκομείο αλ-Αχλί στη Γάζα προχώρησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι έκανε χυδαίες δηλώσεις αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων, υποτιμώντας τον απροκάλυπτα. «Πρέπει να αποφύγουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της προπαγάνδας, διότι αυτός ο πύραυλος που λέγεται ότι προκάλεσε 500 θανάτους, στην πραγματικότητα αφορά περίπου 50 ανθρώπους», είπε ο Ταγιάνι, ενώ υποστήριξε ότι η έκρηξη δεν προήλθε από ισραηλινό πυραυλικό χτύπημα.

Ο Ταγιάνι δεν είπε σε ποια στοιχεία βασίστηκαν τα σχόλιά του.

Ισοπεδώθηκε από αεροπορικές επιδρομές η μεγαλύτερη αγορά στο κέντρο της Γάζας

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν μια αγορά στη γειτονιά Nuseirat, μια από τις μεγαλύτερες αγορές τις οποίες είχαν ανάγκη οι πρόσφυγες για να προμηθευτούν βασικά αγαθά.

Ένα σπίτι καταστράφηκε επίσης στην περιοχή, στην οποία βρίσκονταν πολλοί κάτοικοι.

Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για τους επιζώντες της επίθεσης βρίσκονται στην αγορά και στο γειτονικό οικοδομικό τετράγωνο.

Η αγορά χτυπήθηκε για τρίτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου.

Εκδήλωση στο ΕΜΠ για την Παλαιστίνη

 

ΟΗΕ: Εκατοντάδες χιλιάδες στη νότια Γάζα ζουν με ένα λίτρο νερού και δύο κομμάτια ψωμί

Ορισμένοι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας αρχίζουν να επιστρέφουν λόγω της άσχημης κατάστασης στο νότο, αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, μια βδομάδα αφότου το Ισραήλ είπε σε 1,1 εκατομμύριο κατοίκους της πόλης της Γάζας και άλλων βόρειων περιοχών να φύγουν για τη δική τους ασφάλεια.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι 600.000 με 700.000 Παλαιστίνιοι να βρουν καταφύγιο, τρόφιμα και πόσιμο νερό στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς. Πολλοί έχουν καταφύγει σε νοσοκομεία, κλαμπ και εστιατόρια, ενώ άλλοι αναγκάζονται να μείνουν στο δρόμο σε άθλιες συνθήκες.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης δήλωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές το τελευταίο 24ωρο.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) στη Γάζα, Τόμας Γουάιτ, δήλωσε στο BBC ότι οι περισσότεροι εκτοπισμένοι ζουν με μόλις 1 λίτρο νερό και έναν ή δύο μικρούς γύρους αραβικού ψωμιού την ημέρα.

Η ανθρωπιστική κρίση, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα πλήγματα σε μη στρατιωτικές περιοχές στο νότο, αναγκάζει «πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν στο βορρά», είπε.

«Ουσιαστικά, οι άνθρωποι έχουν αφήσει τα πάντα στο βορρά -τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους, τις ζωές τους. Έχουν έρθει στο νότο, όπου πασχίζουν να βρουν καταφύγιο, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να πίνουν μη πόσιμο νερό, οπότε η κατάσταση στο νότο είναι τραγική», επισήμανε ο ίδιος.

«Μας έδιωξαν από την πόλη της Γάζας. Είπαν ότι η Χαν Γιουνίς είναι ασφαλής περιοχή, τώρα δεν υπάρχει ασφαλής χώρος σε όλη τη Γάζα», είπε στο Reuters ένας εκτοπισμένος.

Τουλάχιστον 5.300 νεκροί Παλαιστίνιοι και 18.000 τραυματίες

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας εξέδωσε τον τελευταίο απολογισμό των θυμάτων και των τραυματιών της σύρραξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, 5.300 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 18.000 είναι οι τραυματίες.

Συλλήψεις Παλαιστινίων και στελεχών της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τουλάχιστον 32 ακόμη άτομα συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 18 στελεχών της Χαμάς και ενός ανώτερου μέλους της οργάνωσης.

Η κατάσταση των δομών και υπηρεσιών υγείας στη Γάζα

Ο Mohamed Zaqout, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα, έδωσε στο Al Jazeera ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον τομέα της περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

  • 25 ασθενοφόρα είναι εκτός λειτουργίας λόγω των αεροπορικών επιδρομών.
  • Οκτώ από τα 24 νοσοκομεία στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας λόγω αεροπορικών επιδρομών ή έλλειψης καυσίμων και ιατρικών προμηθειών.
  • Οι ομάδες διάσωσης δεν μπορούν να προσεγγίσουν όσους βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις.
  • Το Νοσοκομείο Χαμάντ, ένα από τα κυριότερα νοσοκομεία στη Γάζα, είναι εκτός λειτουργίας μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Για τον Δεκέμβριο αναβάλλεται το άνοιγμα των σχολείων στο Ισραήλ

Η επαναλειτουργία των σχολείων στο Ισραήλ και η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναβάλλεται έως τον Δεκέμβριο, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την Επιτροπή των Διευθυντών Πανεπιστημίων.

IDF: «Μας περιμένουν πολλές βδομάδες πολέμου ακόμη»

«Οι μαχητές μας είναι προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) σε διάγγελμά του προς το έθνος σήμερα το πρωί λέγοντας.

Διαμήνυσε ότι: «Μακρόσυρτες εβδομάδες μαχών βρίσκονται μπροστά μας, θα δράσουμε την πιο κατάλληλη στιγμή», αφήνοντας ανοιχτή και αφηρημένη στο χρόνο την αναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος να προκληθεί σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπορεί να επιφέρει «σοβαρό» πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη διάρκεια συνεδρίου επενδυτών στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Ισραήλ και τη Γάζα -στο τέλος της ημέρας αν τα συνδυάσεις όλα αυτά, νομίζω ότι ο αντίκτυπος στην οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη πιο σοβαρός», ανέφερε ο Ajay Banga και προσέθεσε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία».

Συνάντηση Μακρόν με τον Αμπάς στη Ραμάλα

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, αναφέρει το γραφείο του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής. Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών «αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», σύμφωνα με αξιωματούχους του γραφείου του Αμπάς.

Να σημειωθεί ότι ο Μακρόν είναι ο πρώτος που θα επισκεφθεί την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ελιζέ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συνάντηση.

Κατάρ: Κανένα άλλοθι για τη διάπραξη θηριωδιών από το Ισραήλ

«Δεν μπορεί να δοθεί στο Ισραήλ το πράσινο φως άνευ όρων για να συνεχίσει να διαπράττει παράνομες θηριωδίες όπως ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων και ο εποικισμός της γης τους», ξεκαθάρισε σήμερα σε ομιλία του ο εμίρης του Κατάρ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται να επιτρέπεται στο Ισραήλ, το 2023, να κόβει το νερό, τα φάρμακα και τα τρόφιμα προς τους Παλαιστίνιους.

Επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός μετά την αιματοχυσία που έχει «ξεπεράσει κάθε όριο» και απειλεί την ασφάλεια της περιοχής.

 

Ασφυκτικά γεμάτα τα νεκροταφεία στη Γάζα - Θάβουν τους νεκρούς σε στριμωγμένους τάφους

Τα νεκροταφεία στη Γάζα είναι γεμάτα και όσοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις θάβονται ανάμεσα στους υπάρχοντες τάφους, αναφέρει το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera.

Αδιάκοπος ο ισραηλινός βομβαρδισμός και στα νοσοκομεία της Γάζας

Τα νοσοκομεία στη Γάζα εξακολουθούν να βομβαρδίζονται από το Ισραήλ και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν δεν παρασχεθούν ιατρικός εξοπλισμός και προμήθειες, προειδοποιούν οι υγειονομικές Αρχές της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με την καταγραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

  • 62 δομές περίθαλψης έχουν δεχτεί επίθεση από την ένταξη των εχθροπραξιών.
  • Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί σε είκοσι τρία νοσοκομεία στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και στην πόλη της Γάζας.
  • Το 20% (7 στα 35) των νοσοκομείων δεν λειτουργούν
  • Το 65% (47 στις 72) των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν λειτουργούν.
  • 23 ασθενοφόρα έχουν υποστεί σοβαρή φθορά ή καταστραφεί

 

Al Jazeera

Πηγή: Al Jazeera

Τουλάχιστον 10 Βρετανοί έχουν σκοτωθεί

Τουλάχιστον 10 πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχρθοπραξιών, λέει η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών, Βικτόρια Άτκινς.

Ακόμη έξι αγνοούνται, σημείωσε.

Οδεύει στη Λωρίδα της Γάζας το τέταρτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Η τέταρτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας ετοιμάζεται να εισέλθει στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα.

Αμερικανικό σχέδιο για εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση που ο πόλεμος κλιμακωθεί και αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης με την ευθεία εμπλοκή τρίτων χωρών. 

Το επίκεντρο της ανησυχίας των Αμερικανών είναι το Ισραήλ και ο Λίβανος, όπου κατοικεί σημαντικός αριθμός πολιτών των ΗΠΑ με διπλή υπηκοότητα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου 600.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονταν στο Ισραήλ και άλλοι 86.000 στον Λίβανο όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή στις 7 Οκτωβρίου, γράφει η Washington Post.

Αλλά οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης πώς θα απομακρύνουν τους πολίτες των ΗΠΑ από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής με φόντο τις μαζικές αντιαμερικανικές και αντιισραηλινές διαδηλώσεις σε όλη την περιοχή.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι μια τέτοια ευρείας κλίμακας εκκένωση αποτελεί το χειρότερο σενάριο, αλλά θα ήταν «ανεύθυνο να μην έχουμε σχέδιο».

Ισραήλ: Δεν θα σταματήσουμε τη χερσαία επιχείρηση για χάρη των ομήρων

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν διατίθεται να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα για χάρη των ομήρων, την ώρα που πληροφορίες διπλωματικών πηγών και μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον σύμμαχό τους να καθυστερήσει την εισβολή.

Ο υπουργός Ενέργειας Ισραέλ Κατζ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι θα γίνουν τα πάντα για να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους, «αλλά αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τις ενέργειές μας, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας επίθεσης, αν το αποφασίσουμε».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η Χαμάς έχει ομήρους 222 άτομα.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Ανάγκη για «συνεχή ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Τζο Μπάιντεν επισήμανε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι πρέπει να υπάρχει «συνεχής ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο αρχηγών, χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατά η Χαμάς -συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών-, παρέχοντας παράλληλα ασφαλή διέλευση για τους Αμερικανούς πολίτες και άλλους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών στρατιωτικών μέσων στην περιοχή.

Στο σκοτάδι το ινδονησιακό νοσοκομείο της Γάζας ελλείψει καυσίμων

Το Ινδονησιακό νοσοκομείο της Γάζας έμεινε χωρίς ρεύμα αφού τελείωσαν τα καύσιμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των βρεφών που γεννήθηκαν πρόωρα.

Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι τα βρέφη αυτά, τα οποία βασίζονται σε θερμοκοιτίδες που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα για να παραμείνουν στη ζωή, βρίσκονταν σε «σοβαρό κίνδυνο» λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και έχει αποκλείσει την αποστολή καυσίμων στην πολιορκημένη περιοχή.

Πάνω από 400 στόχοι της Χαμάς χτυπήθηκαν στη Γάζα

Το τελευταίο 24ωρο, περισσότεροι από 400 στόχοι της Χαμάς έχουν πληγεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο του Ισραήλ. Ο ίδιος είπε ότι εξουδετερώθηκαν δεκάδες άνδρες της ισλαμικής οργάνωσης που επρόκειτο να εκτοξεύσουν ρουκέτες και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

NYT: Γιατί οι ΗΠΑ παρότρυναν το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα

 

Στο Τελ Αβίβ ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στο Τελ Αβίβ για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Ισραήλ, κατά το παράδειγμα των αρχηγών δεκάδων δυτικών κρατών.

Ο Μακρόν ζητά επίσης να «προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τον ανελέητο βομβαρδισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελιζέ.

AP Photo/Christophe Ena, Pool

Στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ Μακρόν συναντήθηκε επίσης με οικογένειες Γάλλων ή Γαλλοϊσραηλινών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ή κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 30 Γάλλοι υπήκοοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Πρόκειται για τους περισσότερους Γάλλους που έχουν σκοτωθεί σε επίθεση έπειτα από εκείνη της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας (86 νεκροί).

«Είμαστε ενωμένοι με δεσμούς πένθους» με το Ισραήλ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στις συνομιλίες με τις οικογένειες.

Συνάντηση και με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζοκ είχε ο Μακρόν. «Αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι και επειδή ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά», του είπε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «δεν θα μείνετε μόνοι σας σε αυτόν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

AP Photo/Christophe Ena, Pool

Έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη αύξησε στους 35 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής (από τις 7 Οκτωβρίου)

«Δεν έχουμε λόγια», σχολίασε η UNRWA μέσω του X (πρώην Twitter).

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στους 35 συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου. Θρηνούμε και θυμόμαστε. Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Πρόκειται για φίλους και συναδέλφους μας. Πολλοί ήταν εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας. Η UNRWA θρηνεί την τεράστια απώλεια», έγραψε η υπηρεσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη θλίψη του για τους θανάτους και τόνισε πως στέκεται «στο πλευρό των συναδέλφων μας που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Στην καθημερινή αναφορά του, το OCHA τόνισε τις δυσκολίες που συναντούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να διανείμουν βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας «εξαιτίας των εχθροπραξιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, των περιορισμών της κίνησης και των ελλείψεων ηλεκτρισμού, καυσίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων απολύτως απαραίτητων ειδών».

Έκκληση να ανοίξει η Αίγυπτος το πέρασμα στη Ράφα για τους τραυματίες

Οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να διεξαγάγουν εκστρατείες αιμοδοσίας, ενώ ζήτησε από τον ΟΗΕ να συνεχίσει την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.

Σκοτώθηκαν 140 άνθρωποι μες τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε επίσης πως υπάρχουν «εκατοντάδες τραυματίες» και «δεκάδες κατεστρεμμένες κατοικίες».

Χθες η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότερα από 2.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν στους προσφυγικό καταυλισμούς αλ-Σάτι στη βόρεια Γάζα και αλ-Μπουρέι στην κεντρική Γάζα, καθώς και στη νότια Γάζα στη Ράφα και τη Χαν Γιουνίς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Ισραήλ δεν «φρενάρει» το σφυροκόπημα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ