Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατρακύλα της Ιταλίας σε κατάταξη των δημοκρατιών

Maurizio Brambatti/ANSA via AP

Κατρακύλα της Ιταλίας σε κατάταξη των δημοκρατιών

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σε ελεύθερη πτώση η θέση της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη των δημοκρατιών και την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit, καθώς από την 21η την προηγούμενη χρονιά κατρακύλησε στην 33η το 2018.

Η υποχώρηση οφείλεται πρωτίστως στα μέτρα που προώθησε η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου και της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Το κόμμα του συμμάχησε για να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, του οποίου ηγείται ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, που μοιάζει να γλιτώνει από τα βέλη του EIU.

Η χώρα πάσχει από μια αίσθηση «βαθιάς διάψευσης των προσδοκιών ως προς τους πολιτικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, αντανάκλαση της οποίας είναι η υποστήριξη προς τους "ισχυρούς άνδρες", που παρακάμπτουν τους πολιτικούς θεσμούς», εξηγεί το EIU.

Ο Σαλβίνι «χρησιμοποιεί συχνά ρητορική εναντίον των ξένων» συλλήβδην, ενώ τάσσεται υπέρ της βίαιης απομάκρυνσης των Ρομά που κάνουν καταλήψεις σε ακίνητα, παρά τις καταδίκες της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπενθυμίζει.

Άλλωστε η Ιταλία επικρίθηκε από τη νέα επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρο της Χιλής, ήδη από την πρώτη της ομιλία όταν ανέλαβε το αξίωμα τον Σεπτέμβριο, σημειώνεται ακόμη στην έκθεση.

Καταγγέλλοντας πάνω απ' όλα την απόφαση που πήρε ο Σαλβίνι να κλείσουν τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες, η Μπατσελέτ ανήγγειλε ότι θα έστελνε μια ομάδα στην Ιταλία για να μελετηθεί η «μεγάλη αύξηση» των «κρουσμάτων βίας και ρατσισμού εναντίον των μεταναστών, των προσώπων αφρικανικής καταγωγής και των Ρομά».

«Όλα αυτά συμβάλλουν στον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες», τονίζει η έκθεση που υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι η Ρώμη προφασίζεται διάφορους κινδύνους για να επιβάλλει την περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Έτσι, ο νόμος για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που προώθησε ο Σαλβίνι και υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο μεταξύ άλλων κατάργησε τις ανθρωπιστικές άδειες παραμονής οι οποίες χορηγούνταν σε ευάλωτους μετανάστες, κυρίως οικογένειες και μόνες μητέρες με παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΥΡΩΠΗ
Πόσο θα αντέξει ο Τζεντιλόνι;
Τελικά, δόθηκε η απάντηση. Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα επέλεξε τον Πάολο Τζεντιλόνι για να συνθέσει την εξηκοστή τέταρτη κυβέρνηση της μεταπολεμικής...
Πόσο θα αντέξει ο Τζεντιλόνι;
ΕΥΡΩΠΗ
«Όχι» στη δίωξη Σαλβίνι από τα μέλη του κινήματος των Πέντε Αστέρων
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ματέο Σαλβίνι δεν θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη. Αυτό αποφάσισε η...
«Όχι» στη δίωξη Σαλβίνι από τα μέλη του κινήματος των Πέντε Αστέρων
ΕΥΡΩΠΗ
Ψηφοφορία από τα Πέντε Αστέρια για την άρση ασυλίας του Σαλβίνι
Με δεδομένο ότι το συγκυβερνών κόμμα στην Ιταλία δεν έχει ομοιογενή στάση στο ζήτημα που έχει ανακύψει για τη δίωξη κατά του Ματέο Σαλβίνι, σχετικά...
Ψηφοφορία από τα Πέντε Αστέρια για την άρση ασυλίας του Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν... εγκαταλείπει την Ευρώπη ο Σαλβίνι
Την αποφασιστικότητά του να παραμένει η χώρα του, η Ιταλία, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο Ματέο Σαλβίνι. Αφορμή για τις δηλώσεις του...
Δεν... εγκαταλείπει την Ευρώπη ο Σαλβίνι