Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεταναστευτικό και Brexit στην άτυπη της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ

AP Photo/Francisco Seco

Μεταναστευτικό και Brexit στην άτυπη της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Με στόχο να υπάρξει στοιχειώδης συντονισμός στο θέμα του μεταναστευτικού που διχάζει την Ε.Ε., αλλά και να εξεταστεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, διεξάγεται σήμερα και αύριο η άτυπη σύνοδος κορυφής στην Αυστρία. Επίσημες αποφάσεις δεν αναμένονται, ωστόσο ειδικά στο μεταναστευτικό οι εντάσεις μεταξύ των κρατών-μελών σοβούν, ειδικά λόγω της πολιτικής Σαλβίνι στην Ιταλία, της στάσης του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν, αλλά και της αυστριακής κυβέρνησης στο θέμα.

Στην επιστολή του προς τους 28 πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών που θα μετάσχουν στη σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι «το ζήτημα του τερματισμού της μεταναστευτικής κρίσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Εάν ορισμένοι θέλουν να λύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, θα παραμείνει άλυτη».

Ο Ντόναλντ Τουσκ αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επανεμφανίστηκαν οι «εντάσεις» μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές.

Σοβαρό ζήτημα είναι ο Κανονισμός του Δουβλίνου, καθώς σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρησή του παραμένουν αδιέξοδες.

Ταυτόχρονα, η ιδέα για τη δημιουργία «πλατφορμών» αποβίβασης σε τρίτες χώρες, τα οποία επί της ουσίας θα είναι hot spot στη θάλασσα, δεν βρίσκει την ανταπόκριση που επιθυμούσαν Ιταλία και Αυστρία.

Ωστόσο το θέμα θα συζητηθεί, και στο δείπνο θα τεθεί και η περαιτέρω συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, αλλά και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής Ε.Ε. και Λίγκας των Αραβικών Χωρών στις αρχές του 2019.

Η ασφάλεια

Το επόμενο ζήτημα θα είναι η ασφάλεια. Θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών των κρατών-μελών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων και τη διασφάλιση της προστασίας στον κυβερνοχώρο.

Και το Brexit

Το τρίτο θέμα της συνόδου είναι τo Brexit, το οποίο θα συζητηθεί στο γεύμα εργασίας των 27 αρχηγών, χωρίς την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Αντικείμενο θα είναι η πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit και τα επόμενα βήματα, παρουσία του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου ειδικά για το θέμα στις 15 Νοεμβρίου.

«Με μόλις έξι μήνες περιθώριο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπαίνουμε στις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων» προειδοποιεί ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του.

Εκτός από το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας, οι «27» θα πρέπει να να καταλήξουν σε μία «κοινή θέση» σε ό,τι αφορά την «κοινή πολιτική δήλωση», στην οποία θα περιγράφεται η μελλοντική εταιρική σχέση της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Ανοιχτός ο δρόμος συμφωνίας για το Brexit
Η Ισπανία και η Ε.Ε. ήρθαν σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ ανοίγοντας τον δρόμο για να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit στην σύνοδο κορυφής της...
Ανοιχτός ο δρόμος συμφωνίας για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Τι έχεις Ευρώπη; Τι είχα πάντα...
Βαθιά διχασμένη και χωρίς να έχει κάνει ούτε μισό θετικό βήμα στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Ζάλτσμπουργκ, η Ευρώπη... ανέβαλε για το μέλλον την...
Τι έχεις Ευρώπη; Τι είχα πάντα...
ΕΥΡΩΠΗ
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου
Βρυξέλλες και Λονδίνο ανταλλάσσουν πυρά γύρω από το Brexit που συνεχίζει να λιμνάζει, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντάται σήμερα στην...
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες
Ηταν που ήταν θολή η κατάσταση γύρω από το brexit, μετά την καταψήφιση όμως από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 25...
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για ακόμη μια σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit, λιγότερες από 24 ώρες μετά...
Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι