Σε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσονται οι αποκαλύψεις εις βάρος ενός από τους πιο διάσημους μάγους στον κόσμο, με πολυετή καριέρα. Η σχέση του Κόπερφιλντ με τον χρηματιστή και κατηγορούμενο για σεξουαλική κακοποίηση και μαστροπεία ανήλικων κοριτσιών, Τζέφρι Έπστιν, είναι το νέο στοιχείο που φέρνει στο φως ο αμερικανικός Guardian, στο πλαίσιο της έρευνας για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος του διάσημου μάγου, που έγινε διάσημος καθώς εκτός από τα σόου που έκανε σε διάφορα μεγάλα θέατρα ή στάδια, «εξαφάνιζε» κτίρια (μεταξύ αυτών και η Ακρόπολη) και έκανε διάφορα άλλα «θαύματα».
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον Έπστιν, ο οποίος αυτοκτόνησε ευρισκόμενος στη φυλακή και προτού δικαστεί για μαστροπεία και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
Η σχέση, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του μάγου την αρνούνται, αυτή φαίνεται να στοιχειοθετείται από τα σημειώματα τηλεφωνικών κλήσεων που δεχόταν ο Επστίν στη βίλα του στη Φλόριντα, τα οποία φαίνεται ότι ήταν πολύ συχνά.
Ανήλικα υποψήφια μοντέλα
Μόλις μία μέρα πριν, ο Guardian είχε φέρει στο φως τις καταγγελίες ανήλικων κοριτσιών ότι ο μάγος τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. Επρόκειτο για κοπέλες που συμμετείχαν σε διαγωνισμό για μοντέλα το 1991 (Look of the Year 1991), κάποιες μόλις 14 ετών. Πέντε από αυτές δήλωσαν στην έρευνα ότι υπέστησαν από τον Κόπερφιλντ συμπεριφορά «είτε ατιμωτική είτε πολύ χειρότερα».
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο μάγος, που ήταν μεταξύ των κριτών, καλούσε τα κορίτσια στο δωμάτιό τους. Και επίσης προχώρησε σε ασελγείς πράξεις εις βάρος τους, ενώ κάποιες από αυτές είχε προσπαθήσει να τις δει ακόμη και μετά το τέλος του διαγωνισμού. Μία από αυτές, περιέγραψε τη συμπεριφορά του σαν αυτή ενός «αρπακτικού».
Οι δικηγόροι του απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες.
Τα σημειωματάρια του Έπστιν
Το όνομα του Ντέιβιντ Κόπερφιλιντ εμφανίζεται σε ένα από αυτά τα σημειωματάρια τουλάχιστον 16 φορές μέσα σε λίγους μήνες, όπου τα μηνύματα που είχε αφήσει στον Έπστιν περιλαμβάνουν επισημάνσεις όπως «είναι σημαντικό», «τηλεφώνησα να πω ένα γεια», αλλά και «είναι τζακπότ».
Οι δικηγόροι του Κόπερφιλντ, ο οποίος παρά τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε από αυτά που του προσάπτονται, απαντώντας στον Guardian, υποστηρίζουν ότι δεν ήταν πολλά και ότι αυτά που υπάρχουν αφορούν το αίτημα του Έπστιν για εισιτήρια για κάποια παράσταση.

Ωστόσο, τα τηλεφωνικά μηνύματα δεν είναι το μόνο πράγμα που συνδέει τον Κόπερφιλντ με τον Έπστιν, καθώς η έρευνα του Guardian διαπίστωσε ότι είχαν συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές, βάσει συνεντεύξεων με μάρτυρες, δικαστικά αρχεία και αστυνομικά στοιχεία. Μάλιστα, δύο θύματα του Έπστιν είπαν στον Guardian ότι ήταν παρόντα σε τέτοιες συναντήσεις: η μία σε ένα δείπνο στο σπίτι του Έπστιν το 2004 και η άλλη στην «αποθήκη» του Κόπερφιλντ στο Λας Βέγκας την ίδια χρονιά.
Δεν γνώριζε, αλλά...
Οι δικηγόροι του πάντως υποστηρίζουν ότι ο Κόπερφιλντ δεν γνώριζε για τα «φρικτά εγκλήματα» του Έπστιν, και πως, «όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, το έμαθε από τον Τύπο».
Ωστόσο, στην κατάθεση της Τζοάνα Σιόμπεργκ, ενός από τα θύματα του Έπστιν, προκύπτει κάτι διαφορετικό. Η κοπέλα είπε ότι είχε προσκληθεί σε δείπνο στο σπίτι του Έπστιν το 2004, όπου της είχε προσφερθεί η ευκαιρία να συναντήσει τον διάσημο μάγο. Κατέθεσε επίσης ότι ο Κόπερφιλντ «έκανε μερικά μαγικά κόλπα» και πως πίστευε ότι οι Κοπερφιλντ και Έπστιν ήταν φίλοι.
Ήταν η εποχή που ο χρηματιστής και προαγωγός στρατολογούσε κορίτσια και κοπέλες από τοπικά σχολεία και κολέγια για να του κάνουν μασάζ που τελικά κατέληγαν να κακοποιούνται σεξουαλικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρωνε τις νεαρές γυναίκες για να στρατολογήσουν άλλες.
Και ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Κόπερφιλντ συμμετείχε σε αυτό το σχέδιο, η Σιόμπεργκ κατέθεσε ότι ο μάγος «με ρώτησε αν γνώριζα ότι τα κορίτσια πληρώνονταν για να βρουν άλλα κορίτσια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας