Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλιμακώνεται η... πρεμούρα για διαλυτήριο πλοίων στο Καλυμπάκι

Κλιμακώνεται η... πρεμούρα για διαλυτήριο πλοίων στο Καλυμπάκι

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Δεσμεύοντας τις λιγοστές σπιθαμές ελεύθερης ακτής στο παραλιακό μέτωπο Ελευσίνας, χωρίς να υπάρχει καμιά άδεια από οποιαδήποτε Αρχή, παρά την κραυγαλέα αντίθεση με τις χρήσεις γης της περιοχής και κόντρα στις χρόνιες διεκδικήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), διά του προέδρου του, Σταύρου Δρακονταειδή, επιχειρεί να επανεγκαταστήσει από την πίσω πόρτα ένα ναυπηγείο και διαλυτήριο πλοίων σε επαφή με τον οικισμό στο Καλυμπάκι.

Η ικανοποίηση αιτήματος της εταιρείας «Θ. Μιχ. Μπακόπουλος ΑΕΒΕ – Ναυπηγήσεις και διαλύσεις πλοίων» για την παραχώρηση χώρου χερσαίας ζώνης δικαιοδοσίας του ΟΛΕ, συνολικού εμβαδού 10.618 τ.μ., στη θέση Καλυμπάκι, για χρονικό διάστημα τριών ετών, είχε τη θετική εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΕ προς το Δ.Σ. του Οργανισμού από τις 27/6/2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Θ. Μιχ. Μπακόπουλος ΑΕΒΕ» εξαγοράστηκε το 2016 από τον Μιχάλη Σπανόπουλο, το όνομα του οποίου ήρθε στην επικαιρότητα καθώς έχει αναλάβει την απορρύπανση μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II», καθώς και την απάντληση των καυσίμων του.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες», 24/7/2017), ο κ. Δρακονταειδής είχε επιχειρήσει ξανά να περάσει το θέμα της ανανέωσης παλιότερης άδειας του διαλυτηρίου στο Καλυμπάκι με συνοπτικές διαδικασίες, επικαλούμενος σχετική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να υπάρχει για τη δραστηριότητα αυτή καμία άδεια σε ισχύ και αψηφώντας την αντίθεση τόσο των κατοίκων όσο και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το εξώδικο Σπανόπουλου

Η αφορμή για την επαναφορά του ζητήματος στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΟΛΕ από τον κ. Δρακονταειδή προέκυψε έπειτα από εξώδικο που έστειλε στον Οργανισμό ο Μιχάλης Σπανόπουλος για το θέμα της παραχώρησης της Χερσαίας Zώνης Λιμένος στο Καλυμπάκι με σκοπό την επαναλειτουργία του διαλυτηρίου.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από ένα υπόμνημα προς τον κ. Αθανάσιο Λιάγκο, εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ. του ΟΛΕ (27/7), και μια επιστολή που κοινοποιείται στον ίδιο, στον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και στον κ. Δρακονταειδή (28/9), την οποία απέστειλαν η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS και η Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας, η διευκόλυνση επαναλειτουργίας της συγκεκριμένης οχλούσας επιχείρησης στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας είναι παράνομη και καταχρηστική.

Οπως προκύπτει από απαντητικό έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ με θέμα «Επιστροφή Μελέτης Περιβάλλοντος της εταιρείας Θ. Μιχ. Μπακόπουλος ΑΒΕΕ – Ναυπηγήσεις και διαλύσεις πλοίων» (14/3/2017), απορρίφθηκε το αίτημα τροποποίησης της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) της εν λόγω εταιρείας και η σχετική μελέτη μπήκε στο αρχείο διότι όχι μόνο κρίθηκε ελλιπής, αλλά ούτε η μορφή ούτε το περιεχόμενό της ακολούθησαν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Επιπλέον, στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι η ισχύς της ΑΕΠΟ έχει λήξει από τις 24/12/2015, αφού δεν παρατάθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας, ούτε υποβλήθηκε αίτημα έγκαιρης ανανέωσής της, ενώ η ανάκληση της Αδειας Λειτουργίας αποκρύφτηκε από τα στοιχεία της μελέτης.

Επίσης, η εταιρεία ζητούσε την επέκταση της χερσαίας λιμενικής ζώνης κατά 11.202 τ.μ., γεγονός που θα επέφερε ουσιαστική μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της δραστηριότητας, οπότε για την εκ νέου εξέταση του αιτήματος της εταιρείας απαιτείται η υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο της δραστηριότητας, αφού προηγουμένως έχει εξασφαλιστεί η συμβατότητα της υπό εξέταση δραστηριότητας του έργου με τις χρήσεις γης της περιοχής.

Εντύπωση προκαλεί ότι το εν λόγω έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, παρότι είχε εκδοθεί τρεις μήνες πριν, δεν συμπεριελήφθη στην υπ’ αρ. 3964/22.6.2017 αίτηση της εταιρείας προς τον ΟΛΕ για την παραχώρηση του χώρου στην περιοχή Καλυμπάκι.

Στα προαναφερόμενα αξίζει να προστεθεί ότι, βάσει νόμου, ο ΟΛΕ είναι υποχρεωμένος να έχει καθορίσει σε όλη την έκταση της χερσαίας ζώνης που διαχειρίζεται συγκεκριμένες χρήσεις γης, λαμβάνοντας τις προβλεπόμενες εγκρίσεις μέσω ενός master plan λιμένα, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη χερσαία ζώνη λιμένα Ελευσίνας, που είναι ήδη βεβαρημένη από ρυπογόνες, ασκούμενες επί δεκαετίες δραστηριότητες, να υφίστανται πολλαπλές λειτουργικές και περιβαλλοντικές πιέσεις, που θα ενταθούν ακόμη περισσότερο με τυχόν παραχώρηση τμήματος για τη συγκεκριμένη χρήση.

Αθέτηση συμφωνίας

Ωστόσο, η εμμονή του κ. Δρακονταειδή για την αδειοδότηση ενός διαλυτηρίου που δεν έχει καμιά περιβαλλοντική αδειοδότηση ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις.

Κι αυτό διότι είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δ.Σ. του ΟΛΕ πριν πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, υπό τον υπουργό κ. Κουρουμπλή, παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του Υπολοίπου Αττικής - μια σύσκεψη που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε προχθές στον λογαριασμό του στο facebook ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, «η εντολή του υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή προς το Δ.Σ. του ΟΛΕ είναι ξεκάθαρη: ζητά να αποσυρθεί ως θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής το αίτημα που αφορά τη χρήση του χώρου των πρώην διαλυτηρίου πλοίων Μπακόπουλου».

Οπότε δεν μένει παρά να φανεί αν τελικά το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στον ΟΛΕ και αν ο κ. Δρακονταειδής, που φαίνεται να παρακάμπτει το αρμόδιο υπουργείο, έχει κάποιες γερές κυβερνητικές πλάτες.

Ανεξαρτήτως των εξελίξεων, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Ελευσίνας καλεί σήμερα σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο κτίριο του ΟΛΕ.

[ad-slot]

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προσωρινή αναβολή για το διαλυτήριο πλοίων στο Καλυμπάκι
Μετά από την κινητοποίηση φορέων και κατοίκων της Ελευσίνας και τις αντιδράσεις της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής και του δήμου Ελευσίνας...
Προσωρινή αναβολή για το διαλυτήριο πλοίων στο Καλυμπάκι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συλλαλητήριο για το διαλυτήριο
Mετέωρο εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας, καθώς αιωρείται η απειλή της επανεγκατάστασης ενός...
Συλλαλητήριο για το διαλυτήριο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθαρή παραλία απαιτεί η Ελευσίνα
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό έστειλαν οι Κινήσεις Πολιτών ΕCOELEUSIS και Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας της Ελευσίνας, ζητώντας την παρέμβασή του, καθώς...
Καθαρή παραλία απαιτεί η Ελευσίνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελευσίνια μυστήρια...
Προσωρινό φρένο μπαίνει στην απόπειρα επανεγκατάστασης ναυπηγείου και διαλυτηρίου πλοίων στην Ελευσίνα, σε θέση που βρίσκεται σε επαφή με τον οικισμό...
Ελευσίνια μυστήρια...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
Δεσμεύοντας τις λιγοστές πιθαμές ελεύθερης ακτής στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, σε πλήρη δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα και παρά την αντίθεση...
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες