Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρουσίαση της «προσφυγο-ποίησης»

ΕΦ.ΣΥΝ. / Μιχάλης Κουντούρης

Παρουσίαση της «προσφυγο-ποίησης»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

«Ποια είναι άραγε η ιστορία των προσφύγων; Είναι μήπως αυτή η προσφυγική κρίση η μόνη που έχει συμβεί στην ιστορία; Υπάρχει τελικά ελπίδα για την ανθρωπότητα;» Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που συζητούν μαθητές στο πλαίσιο ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος που συνδυάζει το θέμα των προσφύγων, της ποίησης και της γελοιογραφίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «προσφυγο-ποίηση / μιλώντας στη σχολική τάξη για τους πρόσφυγες με τη γλώσσα της ποίησης και την ανατροπή της γελοιογραφίας» και το ομώνυμο βιβλίο θα παρουσιαστούν σήμερα (Σάββατο 24 Νοεμβρίου και ώρα 12.00), στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Δεκελείας 152 και Αττάλειας 2, Νέα Φιλαδέλφεια).

Το πρόγραμμα και το βιβλίο συνδυάζουν την αφαιρετική γλώσσα και τη συγκίνηση της ποίησης με την ανατρεπτική τέχνη και τη λεπτή ειρωνεία της γελοιογραφίας.

Βασίζονται σε έργα του γνωστού σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη που έχουν δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία» και θα εκτίθενται στον ίδιο χώρο από τις 20 Νοεμβρίου.

Συγγραφέας του βιβλίου και εμπνευστής του προγράμματος είναι ο φιλόλογος Αντώνης Κουντούρης που το έχει ήδη εφαρμόσει στο Ελληνικό Γυμνάσιο του Βούπερταλ στη Γερμανία, όπου διδάσκει ως φιλόλογος.

Στην εκδήλωση, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στο ευρύ κοινό, θα μιλήσουν οι:

  • Αντώνης Κουντούρης, φιλόλογος, συγγραφέας
  • Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος
  • Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Info

Διάρκεια έκθεσης: 20-28 Νοεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: 09.00-21.00.

Επισκέψεις σχολείων 10.00-14.00

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα που αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα
Mε την υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου , καθορίζονται τα σχολεία που θα λειτουργήσουν τάξεις ένταξης...
Τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα που αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συλλαβίζοντας ελληνικά
​Τις πρώτες τους προτάσεις στα ελληνικά συλλαβίζουν ήδη περί τα διακόσια προσφυγόπουλα τα οποία συμπληρώνουν μόλις δέκα μέρες στα σχολεία του Κιλκίς....
Συλλαβίζοντας ελληνικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε φιλόξενα θρανία
Την αγκαλιά τους άνοιξαν χθες και προχθές παιδιά, δάσκαλοι, γονείς και φορείς για να υποδεχτούν τα μικρά προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν σε τέσσερα...
Σε φιλόξενα θρανία