Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάνω από 29.000 μεταφορές ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά το 2018

EUROKINISSI / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Πάνω από 29.000 μεταφορές ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά το 2018

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Τις 29.090 έφτασαν οι μεταφορές ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι οι μεταφορές συνεχίζονται και ότι στόχος παραμένει να φτάσει ο αριθμός των προσφύγων της Μόριας τις 3.000, όσο και η χωρητικότητα του κέντρου.

Σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας ζουν λίγο λιγότεροι από 5.000, αριθμός μειωμένος από τις περίπου 9.000 που είχαν φτάσει το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών εμφάνισαν αύξηση περίπου 45% στην Ελλάδα το 2018, ποσοστό που οφείλεται κυρίως στην πολύ αυξημένη ροή στον Έβρο.

Οι αφίξεις τη χρονιά που μας πέρασαν έφτασαν τις 47.929 (έναντι 34.707 το 2017), από τις οποίες 32.115 στα νησιά (έναντι 29.130, αύξηση περίπου 10%) και 15.814 στον Έβρο (έναντι 5.577, αύξηση περίπου 284%).

Συνολικά στην Ελλάδα φιλοξενούνται περίπου 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι 22.686 μένουν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία του προγράμματος ESTIA, το οποίο διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία, οι 18.369 μένουν σε 26 κέντρα φιλοξενείας της ενδοχώρας, ενώ 6.793 σε ξενοδοχεία σε πρόγραμμα προσωρινής διαμονής για το ξεχειμώνιασμα.

Συνολικά οι μεταφορές ευάλωτων από τα νησιά στην ενδοχώρα έφτασαν τις 29.090.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει πριν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο υπουργός προκειμένου να συγκροτηθεί ομάδα κρατών που θα συμμετείχαν εθελοντικά σε πρόγραμμα αναλογικής κατανομής προσφύγων από την Ελλάδα, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά φόρα και ότι εκτιμά πως 15 με 18 χώρες θα ήταν έτοιμες να συζητήσουν τη συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

«Δυστυχώς οι συζητήσεις στην Ε.Ε. προχωράνε πάρα πολύ αργά», σημείωσε.

Επισήμανε ότι υπήρξαν επίσης παραπλήσιες προτάσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες όμως έβαζαν προϋποθέσεις όπως τη δημιουργία κέντρων κράτησης, για τις οποίες χρειάζεται πολλή συζήτηση.

Αναρωτήθηκε επίσης πώς βοηθούν οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί να αποκλιμακωθεί η κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέρα από την κριτική που ασκούν για τα δύο Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ως προς τη λεγόμενη διοικητική διευθέτηση που υπέγραψαν τον Αύγουστο η Ελλάδα και η Γερμανία, ο διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου Μάρκος Καραβίας σημείωσε ότι επιταχύνθηκε η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης προσφύγων προς τη Γερμανία, καθώς έχουν μεταφερθεί για να ζήσουν μαζί με την οικογένειά τους περισσότεροι από 1.900.

Ως προς τις απελάσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα μέσω της διαδικασίας επιστροφών του κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι έχουν γίνει δεκτά 223 αιτήματα επιστροφών στην Ελλάδα και έχουν πραγματοποιηθεί 20 μεταφορές.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Βίτσα

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το δράμα στη Μόρια δεν θα αλλάξει
Στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις εξαγγελίες για αποσυμφόρηση στη Μόρια κάνει ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, επικαλούμενος τις νέες αφίξεις...
Το δράμα στη Μόρια δεν θα αλλάξει
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αγωγές κατά του Δημοσίου για τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό προσφύγων
Το ελληνικό κράτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να μη διερευνηθούν πειθαρχικά και ποινικά οι ενδεχόμενες ευθύνες του για τον θάνατο ή τον σοβαρό...
Αγωγές κατά του Δημοσίου για τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρωτοβουλία Βίτσα για το προσφυγικό
Πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που επικρατεί στην Ε.Ε. σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό παρουσίασε στη Σύνοδο των...
Πρωτοβουλία Βίτσα για το προσφυγικό