Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βήμα ελευθερίας από πρόσφυγες για πρόσφυγες

Βήμα ελευθερίας από πρόσφυγες για πρόσφυγες

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Ενα βήμα για να μιλούν ελεύθερα οι πρόσφυγες δίνουν τα «Αποδημητικά Πουλιά», η εφημερίδα που γράφεται από πρόσφυγες του καμπ του Σχιστού σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και κυκλοφορεί με την «Εφημερίδα των Συντακτών» στην έκδοση του Σαββατοκύριακου.

Η διαπίστωση προέρχεται από όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες-συντάκτες των «Αποδημητικών Πουλιών» σε ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησεογραφικού ομίλου Deutsche Welle και φιλοξενήθηκε επίσης στην ελληνική της έκδοση με θέμα την προσφυγική εφημερίδα («Eφημερίδα από πρόσφυγες για πρόσφυγες στο Σχιστό», Γκόρντον Βούλνερ, επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη, dw.com).

Οπως σημειώνει στο ρεπορτάζ η αρχισυντάκτρια της ομάδας των προσφύγων, η 28χρονη Μαχντιέ Χοσαϊνί, κόρη πολυμελούς αφγανικής οικογένειας που κατέφυγε στο Ιράν, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της η Μαχντιέ, ένιωθε «μέσα στην ψυχή της έναν διαρκή πόλεμο» και ότι είναι «άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας».

Πρόσφυγας στο Ιράν και πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και γυναίκα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, «ένιωθε πάντα μειονεκτικά και υπό πίεση», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Θύμα σχολικού εκφοβισμού και διακρίσεων ως πρόσφυγας και ως γυναίκα, σκέφτηκε ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες πρέπει να μιλήσουν για την εμπειρία της προσφυγιάς και της διαμονής τους στην Ελλάδα, καθώς διαπίστωσε την απροθυμία πολλών προσφύγων του καμπ του Σχιστού να μιλήσουν σε δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο που συνέρρεαν στην Ελλάδα για να καλύψουν την κρίση που δημιούργησαν η ανετοιμότητα, η ανεπάρκεια και η απροθυμία της Ε.Ε. να διαχειριστεί αποτελεσματικά το αυξημένο προσφυγικό κύμα των προηγούμενων ετών.

«Αποφασίσαμε να γίνουμε οι ίδιες ρεπόρτερ και να δώσουμε φωνή στους εαυτούς μας», επισημαίνει η Μαχντιέ, που αποτέλεσε τη συντακτική ομάδα μαζί με άλλες δεκατέσσερις Αφγανές από το καμπ, οι περισσότερες τότε ανήλικες.

Οι άντρες του καμπ είχαν στην αρχή επιφυλάξεις, ωστόσο η ομάδα προχώρησε δυναμικά με την ενεργό συνεργασία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας και με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Τα άρθρα είναι γραμμένα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα φαρσί, ενώ η συντακτική ομάδα αναρτά ειδήσεις στη σελίδα της εφημερίδας στο φέισμπουκ επίσης στα αραβικά και τα ουρντού.

Μέχρι στιγμής, έχουν διανεμηθεί περίπου 13.000 αντίτυπα της εφημερίδας σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

«Γράφουμε για τις αγωνίες μας, για το πώς μας συμπεριφέρονται αλλά και για το πώς μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει», σημειώνει στο ρεπορτάζ της Deutsche Welle ο 18χρονος Μο Αλφιράι από τη Συρία.

Συμμετέχει το τελευταίο διάστημα στη συντακτική ομάδα, η οποία έχει εμπλουτιστεί με άντρες πρόσφυγες από το καμπ του Σχιστού και με άλλες εθνικότητες.

Η συμμετοχή είναι επί ίσοις όροις, σημειώνει η 28χρονη Ντενίσα Μπαϊρακτάρι, που έχει σπουδάσει δημοσιογραφία. «Πολλοί συντάκτες ένιωθαν φιμωμένοι στις πατρίδες τους. Τώρα εδώ έχουν ένα βήμα να μιλούν ελεύθερα», επισημαίνει.

Δεοντολογία

Στο αρχικό δημοσίευμα του ρεπορτάζ της Deutsche Welle, τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική έκδοση, δεν είχε συμπεριληφθεί η πληροφορία πως τα «Αποδημητικά Πουλιά» δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία της «Εφ.Συν.» και κυκλοφορούν με την έκδοση του Σαββατοκύριακου της εφημερίδας μας.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την Deutsche Welle, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και με προθυμία, διορθώνοντας την παράλειψη.

Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να προξενεί αίσθηση το γεγονός πως ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που αναπαρήγαγαν το αρχικό ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησεογραφικού ομίλου, δεν θεώρησαν αναγκαίο να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους ότι τα «Αποδημητικά Πουλιά» κυκλοφορούν με την «Εφ.Συν.».

Σημεία των καιρών ως προς την τήρηση της δεοντολογίας...

 

 

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και...
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μόρια: η κόλαση ευάλωτων και μη
Τουλάχιστον έναν μήνα μετά την παραίτηση του διορισμένου γιατρού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, τον Νοέμβριο, δεν...
Μόρια: η κόλαση ευάλωτων και μη