Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν θέλουν προσφυγόπουλα στα σχολεία της Χίου

EUROKINISSI/Νίκος Μαραγκέλλης

Δεν θέλουν προσφυγόπουλα στα σχολεία της Χίου

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Συντονισμένη επίθεση εναντίον της εγγραφής παιδιών προσφύγων στα σχολεία της Χίου έχουν εξαπολύσει εδώ και μερικές εβδομάδες οι γνωστοί ξενοφοβικοί και ρατσιστικοί κύκλοι στο νησί.

Προς στιγμήν, βέβαια, το μόνο που έχουν πετύχει είναι να οδηγήσουν σε παραίτηση το προεδρείο της Ενωσης Συλλόγων Γονέων των σχολείων της Χίου. Κάτω από το βάρος της πίεσης, τα έξι από τα επτά μέλη της Ενωσης οδηγήθηκαν σε παραίτηση.

Η αρχή έγινε από την τοπική ΔΑΚΕ. Εν όψει της δημιουργίας ΖΕΠ ή ΔΕΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων) στα σχολεία, εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ σε συνέλευση του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χίου αρνήθηκαν να συνταχθούν με την πλειοψηφία και ψήφισαν εναντίον της δυνατότητας να κάθονται τα προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα Ελληνόπουλα.

Βασική επιχειρηματολογία τους, πως προέχει ο... απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά – επιχείρημα που δεν κρύβει τα σχέδιά τους για νησιά που δεν θα φιλοξενούν ούτε έναν πρόσφυγα, πετώντας το μπαλάκι της ένταξης μακριά από τις νησιωτικές αυλές, στην ενδοχώρα. Και προβάλλουν τάχα την έγνοια τους ότι δεν θα δεχτούν σοβαρή εκπαίδευση τα προσφυγόπουλα, καθώς ύστερα από λίγο θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα ή θα απελαθούν στην Τουρκία.

«Να γίνει σωστά και όπως πρέπει η εκπαίδευση αυτών των παιδιών [όσων μείνουν στη χώρα και δεν επιστραφούν στην Τουρκία] στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μια εκπαίδευση, που δεν θα στοχεύει στη δημιουργία μειονοτήτων στη χώρα και στην αλλαγή της φυσιογνωμίας–ιδιοπροσωπίας του ελληνικού σχολείου, αλλά θα επιδιώκει την ομαλή ένταξη των παιδιών στη χώρα μας», αναφέρουν εύγλωττα σε ανακοίνωση ζητώντας στην ουσία να δημιουργηθεί ξεχωριστή δομή μέσα στη ΒΙΑΛ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ή σε κλειστό σχολείο δίπλα στη ΒΙΑΛ, «ούτως ώστε να αλλάζουν παραστάσεις για κάποιες ώρες τα παιδιά από τη σκληρή καθημερινότητά τους», όπως λένε, σε μια εμφανώς υποκριτική επίδειξη ανθρωπιστικής ευαισθησίας.

Για να μη μείνει αμφιβολία για το ξενοφοβικό περιεχόμενο της στάσης τους, ξεκαθαρίζουν: «Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για λόγους εθνικής ασφαλείας (Ερντογάν) δεν πρέπει να μείνει μόνιμα κανείς πρόσφυγας και μετανάστης».

Η ανακοίνωση δεν έμεινε αναπάντητη από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών: «Δεν μας ξενίζει η ξενοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά της ΔΑΚΕ Χίου αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού. Αλλωστε, ο εκπρόσωπός της έτσι λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός και ως δημοτικός σύμβουλος. Είναι γνωστά τα δείγματα γραφής του. “Τα παιδιά σε γκέτο”, ευθυγραμμιζόμενοι ο ίδιος και η παράταξη της ΔΑΚΕ με τη ρατσιστική λογική “καθαρά σχολεία”».

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήραν οι γνωστοί ανώνυμοι της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα.

Κατάφεραν να πείσουν την Ενωση Συλλόγων Γονέων να καλέσει μέσα στο καλοκαίρι γενική συνέλευση την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018, στην οποία εμφανίστηκαν διάφοροι ως εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, χωρίς καμία νομιμοποίηση και φανερά καθοδηγούμενοι από στελέχη της Παγχιακής Επιτροπής, καταφέρνοντας να σχηματίσουν πλαστή πλειοψηφία.

Δύο τάσεις

Αποτέλεσμα, να διαμορφωθούν δύο τάσεις στη γενική συνέλευση. Μία σκληρή, που υποστήριζε τη δημιουργία ΔΥΕΠ αποκλειστικά μέσα στη ΒΙΑΛ, και μία που τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ΔΥΕΠ σε σχολείο της περιοχής Καμποχώρων, στο χωριό Βαβύλοι, ένα σχολείο που έχει κλείσει από χρόνια και στο οποίο θα φοιτούσαν μόνο προσφυγόπουλα.

Και οι δύο τάσεις εναρμονίζονταν, δηλαδή, με τη ΔΑΚΕ και τελικά κατέληξαν να υποστηρίζουν τη δεύτερη, τάχα λιγότερο σκληρή τάση, όταν έγινε αντιληπτό ότι τυχόν επικράτηση της σκληρής στάσης θα είχε συνέπειες για το προεδρείο.

Κάποιες άλλες ψύχραιμες φωνές ασφαλώς χάθηκαν σε μειοψηφικά ποσοστά.

Οταν έγινε γνωστή η απόφαση στην τοπική κοινωνία, ακολούθησε ντόρος, με αποτέλεσμα το προεδρείο να ανακαλύψει εκ των υστέρων ότι δεν είχαν καμία νομιμοποίηση από τους γονείς οι δήθεν εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων.

Ετσι υποχρεώθηκαν σε παραίτηση οι έξι από τους επτά του προεδρείου της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και αναμένεται να οριστεί ημερομηνία εκλογών για την ανάδειξη νέου προεδρείου.

Οχι στην γκετοποίηση

Στον αντίποδα όλων αυτών τάσσεται πρωτοβουλία 83 γονέων οι οποίοι σε ανοιχτή επιστολή καταδικάζουν κάθε προσπάθεια γκετοποίησης και παρεμβαίνουν στο θέμα των εκλογών στην Ενωση Συλλόγων Γονέων της Χίου:

«Με αφορμή το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, οι παρακάτω γονείς μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο εκφράζουμε δημόσια τη γνώμη μας αρνούμενοι να συναινέσουμε στην γκετοποίηση των παιδιών προσφύγων που παραμένουν στο νησί μας».

«Θεωρούμε ότι ως γονείς χρειάζεται να υπερασπιζόμαστε βασικά κοινωνικά αγαθά και ανθρωπιστικές αξίες και γι’ αυτό καλούμε κι άλλους γονείς να επιλέξουν αυτή την αντίληψη. Δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την Ενωση Γονέων, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, ώστε να αναδειχθεί ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο που να υποστηρίζει τα δικαιώματα όλων των παιδιών».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χίος: ο δημοκρατικός κόσμος απομονώνει την ξενοφοβική, ρατσιστική μειοψηφία
Δημοκρατικό τείχος ενάντια σε μια ρατσιστική μειοψηφία που, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως πλειοψηφία στη Χίο, στήνουν οι...
Χίος: ο δημοκρατικός κόσμος απομονώνει την ξενοφοβική, ρατσιστική μειοψηφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικροψυχία με αστεία προσχήματα ενάντια σε προσφυγόπουλο
Μια σειρά από ανυπόστατους ισχυρισμούς, από υγειονομικά μέχρι... θρησκευτικά κωλύματα, επιστράτευσε ο Σύλλογος Γονέων του 11ου Νηπιαγωγείου Χίου για...
Μικροψυχία με αστεία προσχήματα ενάντια σε προσφυγόπουλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το βιολί τους οι ακροδεξιοί
Χωρίς να καταλήξει σε απόφαση έληξε η συνέλευση της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στη Χίο, που πραγματοποιήθηκε χθες με κύριο θέμα στην...
Το βιολί τους οι ακροδεξιοί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εισαγγελική έρευνα για σχολικό εκφοβισμό σε προσφυγόπουλο
Το ενδεχόμενο να υπήρξε θύμα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ο 11χρονος μαθητής από τη Συρία που τραυμάτισε ελαφρά με λεπίδα ξύστρας 9χρονο...
Εισαγγελική έρευνα για σχολικό εκφοβισμό σε προσφυγόπουλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πρώτες αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα για 40 μικρούς πρόσφυγες
Μια ζεστή αγκαλιά, μια σχολική τσάντα με τα απαραίτητα σχολικά είδη, μπαλόνια και πολλά χαμόγελα περίμεναν χθες τους σαράντα μικρούς πρόσφυγες στα...
Οι πρώτες αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα για 40 μικρούς πρόσφυγες