Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυνηγώντας παρανόμους στις εκβολές του Σπερχειού

Φωτογραφία αρχείου | Εφ.Συν. / Γιώργος Δελιχάς

Κυνηγώντας παρανόμους στις εκβολές του Σπερχειού

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Να βάλει ένα τέλος στην παράνομη αλιευτική δραστηριότητα που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού και στον υγροβιότοπο «Λιβάρι» του Μαλιακού Κόλπου, επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες το Λιμεναρχείο Στυλίδας σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Δυνάμεις του Λιμενικού σώματος, με τη συνδρομή αστυνομικών, πυροσβεστών, υπαλλήλων του τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φθιώτιδας αλλά και με τη συνεργασία τοπικών επαγγελματικών κέρας τεχνικών αλιευτικών συλλόγων, προχώρησαν, παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, σε συντονισμένη επιχείρηση στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού και στον υγροβιότοπο «Λιβάρι», αποκαλύπτοντας μια εκτεταμένη παράνομη δραστηριότητα που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες και για την οποία ουσιαστικά όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δε μιλούσε.

Στο πλαίσιο των δύο επιχειρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μικρά αλιευτικά σκάφη προσαρμοσμένα για ψάρεμα σε αβαθή νερά και τα οποία δεν έφεραν κανένα στοιχείο καταχώρησης από λιμενική αρχή . Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν επίσης εκατοντάδες τεμάχια παράνομων κλουβιών, γνωστά ως «νταούλια», που χρησιμοποιούνται κυρίως για την αλιεία καβουριών, τα οποία επίσης δεν έφεραν κανένα διακριτικό, ενώ ήταν βυθισμένα σε βάθος μικρότερο των 10 μέτρων απ' ότι προβλέπει σχετική νομοθεσία και εκτός περιόδου που επιτρέπεται η χρήση τους.

Παράλληλα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε έρευνα και στις όχθες του Σπερχειού ποταμού όπου εντοπίστηκαν αυτοσχέδιοι οικίσκοι. Στις καλύβες που εντοπίστηκαν στις όχθες του Σπερχειού βρέθηκαν στο εσωτερικό τους διάφορα αρδευτικά εργαλεία και εξοπλισμός αλλά και ομοιώματα πουλιών που χρησιμοποιούνται για παράνομο κυνήγι.

Επίσης, πριν από λίγο χρονικό διάστημα, στην περιοχή των εκβολών του Σπερχειού, είχε αποκαλυφθεί και παράνομη αλιευτική δραστηριότητα ολοθούριων, γνωστά και ως "αγγούρια της θάλασσας", η χρήση των οποίων μπορεί να μην είναι διαδεδομένη στην ελληνική κουζίνα αλλά αποτελεί έναν ιδιαίτερα εκλεκτό μεζέ για τους Ασιάτες, αφήνοντας παράλληλα ένα υψηλό κέρδος σε αυτούς που τα διαθέτουν στην αγορά.

Πρόκειται για μια κίνηση από την πλευρά του λιμεναρχείου Στυλίδας και των υπολοίπων εμπλεκομένων υπηρεσιών της Φθιώτιδας, που στοχεύει στο είτε να δοθεί ένα τέλος είτε να περιοριστεί η παράνομη αλιευτική δραστηριότητα, σε μια περιοχή που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους και σημείο αναπαραγωγής των ψαριών του Μαλιακού Κόλπου.

 Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι το φυσικό περιβάλλον και η θαλάσσια ζωή του Μαλιακού Κόλπου δεν κινδυνεύει μόνο από παράνομη αλιεία στο Δέλτα του Σπερχειού. Η παρουσία και η δραστηριότητα μεγάλων αλιευτικών σκαφών τύπου "γρι γρι" αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πληθυσμό των ψαριών στην κλειστεί στη θάλασσα του Μαλιακού, η οποία δέχεται παράλληλα τα αστικά λύματα μικρών παραλιακών χωριών και κωμοπόλεων που δεν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς αλλά και τα ρυπογόνα φορτία που μεταφέρουν τόσο Σπερχειός ποταμός όσο και άλλα μικρά ποτάμια της περιοχής.

[ad-slot]

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
«Θολώνει» η εκδοχή της απαγωγής
Κάθε μέρα που περνά απομακρύνεται για τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής η εκδοχή της απαγωγής του 51χρονου επιχειρηματία τον οποίο το πρωί της...
«Θολώνει» η εκδοχή της απαγωγής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών με ελληνική συμβολή
Την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων, που...
Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών με ελληνική συμβολή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Αρχαιοφύλακας απειλούσε να αυτοκτονήσει στη Στοά Αττάλου
Αρχαιοφύλακας απειλούσε να αυτοκτονήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα. Είχε ανεβεί σε μνημείο πάνω σε ύψωμα κοντά στη Στοά του...
Αρχαιοφύλακας απειλούσε να αυτοκτονήσει στη Στοά Αττάλου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Αίσιο τέλος στην Ομόνοια
​Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση διάσωσης άνδρα που απειλούσε να αυτοκτονήσει στην Ομόνοια, ανεβασμένος στο σιδερένιο γλυπτό «Πεντάκυκλο». Μετά...
Αίσιο τέλος στην Ομόνοια