Το Μουσικό Φεστιβάλ Γκλάστονμπερι είναι σε εξέλιξη με επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο να συγκεντρώνονται στο Σόμερσετ για να απολαύσουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες.
Στη κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ, Pyramid Stage βρέθηκε χθες η κορυφαία εικαστική καλλιτέχνιδα από τη Σερβία, Μαρίνα Αμπράμοβιτς η οποία προσπάθησε να ζητήσει από το κοινό σε μια από τις πιο ζώνες με τον περισσότερο θόρυβο να παραμείνει σιωπηλό για επτά λεπτά.
Ντυμένη στη σκηνή με ένα λευκό φόρεμα που σχημάτιζε το σήμα της ειρήνης, με την παρέμβασή της είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει για αυτή τη «σκοτεινή στιγμή», όπως είπε η καλλιτέχνης σε δήλωσή της, αναφερόμενη στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική τάξη. «Δεν ξέρω κανέναν εικαστικό που να έχει κάνει κάτι τέτοιο μπροστά σε 175.000 έως 200.000 ανθρώπους» είπε η Αμπράμοβιτς στην εφημερίδα «The Guardian». «Το μεγαλύτερο κοινό που είχα ποτέ ήταν 6.000 άτομα σε ένα γήπεδο, αλλά αυτό είναι πραγματικά πέρα από ο,τιδήποτε έχω κάνει» συμπλήρωσε.
Χαρακτηρίζοντας την παράστασή της «δημόσια παρέμβαση», η Μαρίνα Αμπράμοβιτς εμφανίστηκε λίγο πριν από τη συναυλία της PJ Harvey. Η περφόρμανς είναι μία συνεργασία με τo Πολιτιστικό Ινστιτούτο Ριζοσπαστικής Σύγχρονης Τέχνης (CIRCA) πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού με σκοπό.
«Είμαστε πραγματικά αντιμέτωποι με μια σκοτεινή στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Πάντα πιστεύω ότι η διαμαρτυρία φέρνει περισσότερη διαμαρτυρία. Το μίσος φέρνει περισσότερο μίσος. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να στραφείς στον εαυτό σου. Είναι εύκολο να επικρίνεις όλα τα άλλα, αλλά τι μπορώ να κάνω στον εαυτό μου, πώς μπορώ να αλλάξω;» ανέφερε η καλλιτέχνιδα.
«Υπάρχουν πόλεμοι, υπάρχει πείνα, υπάρχει διαμαρτυρία, υπάρχουν δολοφονίες» είπε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς. «Εδώ, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε αγάπη άνευ όρων ο ένας στον άλλον. Είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ο κόσμος» σημείωσε.
Από τη σκηνή, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ενθάρρυνε τους χιλιάδες θεατές του Φεστιβάλ να κλείσουν τα μάτια τους, να ακουμπήσουν το χέρι στον ώμο του διπλανού τους και να μείνουν ακίνητοι για 420 δευτερόλεπτα.
Η Αμπράμοβιτς άπλωσε τα χέρια της για να αποκαλύψει το φόρεμα στο σχήμα του συμβόλου της «Καμπάνιας για τον πυρηνικό αφοπλισμό» (CND), του σήματος της ειρήνης, σχεδιασμένο από τον Ιταλό σχεδιαστή Riccardo Tisci.
Ο ήχος της μουσικής από τις άλλες σκηνές του Φεστσιβάλ και ήχοι από κινητά τηλέφωνα συνέχισαν να ακούγονται, σύμφωνα με το BBC.
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παραδέχτηκε ότι το να ζητήσει από το θορυβώδες κοινό του Γκλάστονμπερι να κάνει ησυχία ήταν «ένα μεγάλο ρίσκο» και ότι η προοπτική της αποτυχίας της «προκαλούσε τρόμο».
«Αλλά θέλω να πάρω το ρίσκο» πρόσθεσε. «Μπορείτε να φανταστείτε αν τα καταφέρουμε; Θα είναι μια απίστευτη στιγμή» τόνισε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας