Κάθε άλλο παρά ήρεμος είναι ο φετινός ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Και μπορεί να είναι κυρίαρχο το θέμα με όσα δραματικά συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεχόμενη αιματοχυσία, αλλά δεν είναι το μόνο που απασχολεί τους διοργανωτές, τους εκπροσώπους των χωρών, αλλά και όσους παρακολουθούν τη διοργάνωση.
Οι αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ
Πριν από τον αποψινό τελικό, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους του Μάλμε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης και απαιτώντας να αποκλειστεί από τη διοργάνωση το Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδήλωση-διαμαρτυρία είχε γίνει και την περασμένη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία το ισραηλινό τραγούδι συμμετείχε στον β' ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού.
Επίσης, υπήρξε σφοδρή κατακραυγή και πολιτικά μηνύματα στην εμφάνιση της εκπροσώπου του Ισραήλ Eden Golan κατά την πρόβα τζενεράλε για τον β' ημιτελικό.
Αίσθηση προκάλεσε και η πρωτοβουλία από το συνδικάτο εργαζομένων του κρατικού καναλιού VRT, με τη μετάδοση να διακόπτεται για λίγα λεπτά, προκειμένου να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη και κατά του Ισραήλ.
Ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου μετά τον β' ημιτελικό, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ορισμένα «απρόοπτα» όταν έλαβε τον λόγο η Eden Golan. Μεταξύ άλλων, ο Ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein επέλεξε να σκεπαστεί με τη σημαία της χώρας του, ο Ελβετός διαγωνιζόμενος έμοιαζε να αδιαφορεί για την ισραηλινή απάντηση και να... γέρνει προς τα πίσω, ενώ η Μαρίνα Σάττι «πιάστηκε» από κάμερες δημοσιογράφων να χασμουριέται και να δείχνει την εξάντλησή της, κάνοντας πως κοιμάται επάνω στο τραπέζι.
Πάντως, η Ελληνίδα τραγουδίστρια εξήγησε αργότερα πως δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν, σημειώνοντας πως «είμαστε εδώ για τη μουσική».
Οι πολιτικές τοποθετήσεις –σε μια διοργάνωση που δηλώνει πως επιθυμεί να κρατήσει την πολιτική μακριά από τον διαγωνισμό– δεν σταμάτησαν εδώ...
Το θέμα με την Ολλανδία
Αιφνίδιος ήταν ο αποκλεισμός της Ολλανδίας από τον τελικό, έπειτα από σοβαρή καταγγελία εις βάρος του καλλιτέχνη που την εκπροσωπεί, Joost Klein. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοργανώτριας EBU, ο καλλιτέχνης επιτέθηκε σε γυναίκα συνεργάτη της εταιρείας παραγωγής.
Από την πλευρά του, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ολλανδίας AVROTROS έκανε λόγο για «βαριά και δυσανάλογη τιμωρία» και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ενάντια σε όσα είχαν συμφωνηθεί ξεκάθαρα, μία κάμερα τράβηξε τον Joost μόλις είχε κατέβει από τη σκηνή και έπρεπε να πάει στο Green Room. Εκείνη τη στιγμή, ο Joost δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν ήθελε να τον τραβήξουν. Αυτό δεν έγινε σεβαστό και οδήγησε σε μια απειλητική κίνηση από τον Joost προς την κάμερα. Ο Joost δεν άγγιξε τη γυναίκα που κρατούσε την κάμερα. Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε και ακολούθησε έρευνα από την EBU και την Αστυνομία. Χθες και σήμερα πραγματοποιήσαμε εκτενείς διαβουλεύσεις με την EBU και προτείναμε αρκετές λύσεις. Ωστόσο, η EBU έχει αποφασίσει να αποκλείσει τον Joost Klein...».
Το σοκ στην Ολλανδία για την αποκλεισμό ήταν μεγάλο, με τον τηλεοπτικό παρουσιαστή και συγγραφέα Cornald Maas (ο οποίος είχε αναλάβει τον σχολιασμό του διαγωνισμού για λογαριασμό της Ολλανδίας) να μην κρύβει την οργή του και να ξεσπά on air λέγοντας ««γ@μώ την EBU» κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους.
Επίσης:
⇒ Η Αλεσάντρα Μέλε, που ήταν προγραμματισμένο να ανακοινώσει τους πόντους εκ μέρους της Νορβηγίας, αποσύρθηκε από εκπρόσωπος της χώρας λίγες ώρες πριν από τον τελικό, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα: «το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, λευτεριά στην Παλαιστίνη!».
⇒ Η Ισπανία απείλησε να αποχωρήσει λίγες ώρες πριν από την έναρξη του τελικού. Μάλιστα, με ανακοίνωσή της «η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από την Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».
⇒ Στην παρέλαση σημαιών δεν παρευρέθηκαν οι Ελλάδα, Ιρλανδία και Ελβετία.
⇒ Η Γαλλία διέκοψε την τελική πρόβα της, στέλνοντας μήνυμα υπέρ της ειρήνης. «Όταν ήμουν παιδί, ονειρευόμουν τη μουσική. Ονειρεύτηκα να γίνω τραγουδιστής και να τραγουδήσω για την ειρήνη εδώ. Κάθε καλλιτέχνης εδώ θέλει να τραγουδήσει για την αγάπη και την ειρήνη. Πρέπει να ενωθούμε μέσω της μουσικής, ναι, αλλά με αγάπη και ειρήνη» ανέφερε ο Ισπανός τραγουδιστής Slimane.
⇒ Ακυρώθηκαν κάποια από τα καθιερωμένα «πάρτι» στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπως στο Λονδίνο και το Μπράιτον), ως διαμαρτυρία για το μη αποκλεισμό του Ισραήλ.
⇒ Η Ιρλανδία έχασε τη δική της πρόβα.
⇒ Από την πλευρά της η Eden Golan, λίγες ώρες πριν από τον τελικό, δήλωσε «περήφανη για τη χώρα μου και τους ανθρώπους μου», παρά τις διαμαρτυρίες για όσα έχει κάνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας